Değerli okuyucular, bu köşe yazımı içim buruk ve üzüntü içerisinde yazıyorum. Gazetemizin genel yayın yönetmeni değerli büyüğümüzün vefat haberinden sonra, bir köşe yazısı yazmak benim için çok zor oldu. Yıllardır abi-kardeş bağlarımız olan değerli büyüğüm Erhan Çakmak'ın ani vefatı beni derinden üzdü. Dertlerimizi paylaştığımız vatan ve Zonguldak sevdalısı bir insanı kaybetmek benim için büyük kayıp. Erhan ağabey ile sık sık telefonlaşır, Zonguldak sorunlarını konuşurduk. İlimiz daha en iyi nasıl kalkınır, neler yapılabilir hep onun derdindeydi. Zonguldak'ın her alanda başarısını ister, ilimiz adına olan güzel tüm projeleri desteklerdi. Gazetecilik bir yana, vatan sevdalısıydı. Ülkesini seven. Zonguldak aşığı bir insandı. Ülkemizdeki genel seçimlerde, Kanal Z'de konuk olmuştuk. Sürekli ilimiz için ne yapabiliriz şeklinde konuşmalar yapardık. Erhan ağabey ile Ramazan ayında, bir iftarda nasip oldu. Dertleştik. Ben Almanya'ya geldim. Sonra öğrendimki hastaneye yatmış. Hemen aradım. Durumu hakkında bilgi aldım. En son konuştuğumda, moral vermiştim. Neşelendirmiş ve yakın bir zamanda görüşeceğimizi söylemiştim. Çok sevinmişti. İyileşeyeceğine inanıyordu. Hastaneden çıkınca, yürüyüş yapmak istiyordu. Ben de ona, Türkiye'ye gelince birlikte yürüyüş yaparız demiştim. İnsanları kırmayı sevmezdi. Ancak, işini ciddi yapardı. Almanya'daki Zonguldaklıların sorunları ile yakından ilgilenirdi. Ve bir çok olayda da etkili oldu.
Demir Medya bir medya kuruluşundan ötedir. Büyük bir ailedir. Her daim yanımızda yer aldı. Onun fikirlerinden faydalanırdık. O, sadece Zonguldak'ın değil, yurt dışındaki Zonguldaklılarında Erhan ağabeyiydi. Onunla yaptığım o son telefon görüşmesinde, sesi çok iyi geliyordu. Hasta yatağında bile, Zonguldak'ın sorunları ile ilgileniyordu. Bir an önce hastaneden çıkmak istiyordu. Hastaneye yanına gelen ziyaretçilerden çok mutlu olduğunu anlatıyordu. Yıllarını Zonguldak'a vermiş bir vatan sevdalısını kaybetmek, beni derinden üzdü. Çok şey yazmak istiyorum. Ama bu yazıyı yazarken bile çok zorlandım. İnsan kaybettiği bir insanın ardından ne yazabilir ki?
İçim yanıyor. Hem bir dost, hem bir vatan evladı kaybettik. Zonguldak için önemli bir değerdi. O hafta tekrar onunla sözleşmiştik. Onu tekrar arayıp sohbet edecektik. Ama olmadı. Ne yazık ki sabaha karşı üzücü haberi aldık. Benim için çok zor oldu. Çok üzgünüm. Onu asla unutmayacağız. Mekanı Cennet Olsun.

**********

Yerel seçimde yurt dışı etkisi

Değerli dostlarım, bildiğiniz gibi mart 2024 tarihinde yerel seçimler gerçekleşecek. Bu yerel seçimler çok önemli. Genel seçim sonrasında, yerelde belediyeleri hangi partiler yönetecek. Tüm partilerde aday adayı bolluğu var. Özellikle, belde belediyelerinde. Her kes kendini bir şekilde göstermek istiyor. Bu yerel seçimde, sahnede güçlü isimler görüyoruz. Seçimler adeta kıran kırana geçecek gibi. Geçtiğimiz yerel seçimlere göre, bir kaç yeni siyasi partide yerel seçimlere katılacak. Bu da oyların bir şekilde dağılacağını gösteriyor. Tüm partilerin işi gerçekten zor. Almanya'daki vatandaşlarımız her ne kadar Türkiye'de yerel seçimlerde oy kullanamasalarda, etkili olacaklar. Zonguldak'ın, özellikle Almanya'da il nüfusunun yarısı kadar Zonguldaklı yaşıyor. Bu da şu demek; Almanya'daki her bir birey, Zonguldak'taki ailesini ve çevresini seçimlerde etki altına bırakabiliyor. Bundan önceki yıllarda bunu yaşadık. Yani Almanya'da her ne kadar oy kullanmasalar bile, seçime etki edebiliyorlar. Bu da gözden kaçan önemli bir detay. Bunu son genel seçimlerde yaşadık. Ve bizzat genel seçimlerde ben bunu teyit ettim. Yerel seçimlerde bu daha ateşli oluyor. Muhtarlık seçimlerinde de aynı şekilde. Bunun, özellikle ilçe ve belde belediye başkanlığı seçimlerde etkili olacağını düşünüyorum. Bu da, kafa kafaya giden partilerin, oy oranlarına etki yapabilir. Yani adayların yurt dışındaki insanları da ikna etmesi gerekiyor.

Neden mi?

Yurt dışındaki Zonguldaklılar, yaz tatilinde ilimize geldiklerinde ilçelerinde ve beldelerindeki belediye hizmetlerine çok dikkat ediyorlar. Örneğin; İlçeme otopark varmı, şehir temizmi, çocuk parkı yeterlimi, su sorunu yaşıyorlar mı vs... Buralardaki çalışmalara göre onlarda belediyelere not veriyorlar. Bu detay adaylar tarafından gözden kaçıyor. Tavsiyem, adayların seçim çalışmalarında yurt dışındaki hemşehrilerimizi de içine alan bir çalışma yapmaları.


*************

Yeni Adım ve Kanal Z farkı

Demir Medya, vatandaşlarımız arasında yurt dışında en etkili ve güvenilir medya kuruluşları arasında yer alıyor. Almanya'daki Zonguldaklılar ilimizdeki gelişmeleri Yeni Adım gazetesinden okuyor ve Kanal Z ekranından takip ediyorlar. İnternetin yaygınlaşması bunu dahada etkili kılıyor. Yıllar önce internet yaygın değildi. Bugün ise Almanya'daki bir hemşehrimiz ilimiz haberlerini anında Yeni Adım gazetesinden takip edebiliyor. Kanal Z haber bültenlerini ve programları da internet üzerinden HD kalitesinde izleyebiliyorlar. Türkiye'deki yerel bazda yayın yapan TV kanalları arasında, yurt dışında en çok izlenen TV kanalı Kanal Z diyebilirim. Almanya'da büyük bir nüfus var. Ve Zonguldak'ı merak ediyorlar. Sohbet ettiğim Zonguldaklılar, haberleri Kanal Z'den izlediklerini dile getiriyorlar. Hemşehrilerimiz '' İnternet yayınlarının başlaması çok iyi oldu '' şeklinde bana düşüncelerini anlatıyorlar. Dile kolay 29 yıl oldu. Kanal Z, başarılı bir ekip tarafından ulusal yayın formatında yönetiliyor. Değerli meslektaşım Simge Kırlı, yıllardır Kanal Z'yi başarılı bir şekilde zirvede tutuyor. Medya çok önemli. Yerel medya ülkenin can damarıdır. Şehirle aynı anda yaşar. Şehrin adeta tercümanıdır. Onun için medyaya sahip çıkılmalı. Cumhuriyet'in ilk şehri Zonguldak'a yakışır şekilde bir yayıncılık yapılıyor. Demir Medya'daki, çalışanlar, yazarlar ve programcılar birbirinden değerli insanlar. Şehri, gazete manşetine ve ekrana taşıyan emektarlar. Büyük bir emek veriliyor. Bu vesile ile Kanal Z'nin 29.Yılını da kutlar daha nice başarı dolu yıllar dilerim.


Bilginin efendisi olmak için çalışmanın kölesi olmak gerekir. (Disraeli)