Bülent Ecevit Üniversitesi Çaycuma Meslek Yüksekokulu kampüsü bahçesine dikilen fidanlar öğrencilerin eğitim başarısına ışık tutacak.

Zonguldak  Orman Bölge Müdürü Faruk Bayraktaroğlu, ormancılık alanındaki tüm çalışma faaliyetleriyle ilgili katılımcılara bilgi verdi. 

Bayraktaroğlu, “2023 yıllarında 104 Milyon Fidanı toprakla buluşturduk. 2002 yılı öncesindeki, 56 yılda yapılan çalışmanın 3,5 katını, son 20 yılda gerçekleştirdik” dedi. 
 Çaycuma Meslek Yüksekokulu kampüsünden yapılan fidan dikme törenle  Zonguldak Vali yardımcıları Turgut Subaşı Muammer Balcı, Çaycuma kaymakamı Mehmet Göze, Çaycuma Belediye Başkanı Bülent Kantarcı, Bülent Ecevit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İsmail Hakkı Özölçer, Zonguldak il jandarma Komutanı kıdemli Albay Cezmi Yalınkılıç, daire müdürleri ve vatandaşlar katıldı.

BAYRAKTAROĞLU: ORMANLARI SEVGİMİZLE BÜYÜTÜYORUZ 

Bülent Ecevit Üniversitesi Çaycuma Meslek Yüksekokulu kampüsündeki törende konuşma yapan Zonguldak Orman Bölge  Müdürü Faruk Bayraktaroğlu, “ Bir asır önce Gazi Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde, milletimizin verdiği varlık yokluk mücadelesinin sonunda tartışmasız bir zafer kazanarak tüm dünyaya bağımsızlığımızı ilan ettik.
Bu kutlu zaferi, 29 Ekim1923’te Cumhuriyet ile taçlandırdık. Bugün, Türkiye bir şahlanış dönemine girmiştir. Cumhuriyetimiz 2024’te yeni bir yüzyıla Türkiye Yüzyılı’ na adım attı. Türkiye Yüzyılı" vizyonu çerçevesinde Cumhuriyetimizin yeni yüzyılına güçlü bir başlangıç yapmak istiyoruz. Bizim açtığımız her yol gibi, Türkiye Yüzyılı’nı da milletimizin zirveye taşıyacağından şüphe duymuyoruz. En yeşil günde Zonguldak’ımıza Türkiye’ ye nefes oluyoruz.
Ormanları geçmişin mirası değil, geleceğe emanet olarak düşünmek zorundayız. İşte tam da bu güzelleştirme azmi ve arzusuyla,184 yıllık orman teşkilatı olarak, gece gündüz demeden yazın köz, kışın buz üzerinde sadece ormanı korunmasında değil her türlü afette milletimizin yanında olan insanı yaşat ki devlet yaşasın düsturuyla çalışıyoruz.
 
“21 MART’IN ÜLKEMİZ İÇİN AYRI BİR ANLAMI VAR ONU”

“21 Mart gününün ülkemiz ve milletimiz için ayrı bir anlamı var. Milletimizce tabiata duyduğu sevgi ve hoşgörünün simgesi hem de doğanın yeniden canlanıp, güçlenip, derlenip toplanmasının bir başlangıcı olarak yıllarca bu günü Nevruz (yeni günü) olarak kutladık ve kutlamaya devam ediyoruz. Bugün Birleşmiş Milletler tarafından 1971 yılından itibaren Dünya Ormancılık Günü olarak ilan edilmiştir. Dünyanın en önemli doğal kaynaklarından biri olan ormanların, korunması ve geliştirilmesi için halkımızda duyarlılık oluşturmak adına 1975 yılından beri ülkemizde de kutlanmaktadır.
Bugün bir kez daha anlıyoruz ki  temiz, solunabilir havanın ve içilebilir suyun en önemli depo kaynağı ormanlardır. Ormanlar azaldıkça, kaliteli solunabilir havamız ve içebilir sularımız da azalmaktadır.  Kısacası Orman varsa hayat vardır.”
 
“GELECEK NESİLLERE TEMİZ BİR ÇEVRE BIRSKMAK İSYİYORUZ “

“Gelecek nesillere temiz, yaşanabilir bir çevre bırakmak amacıyla Bakanlığımız ve Genel Müdürlüğümüz olarak orman alanlarımız artırmak ve geliştirmek için yoğun çaba içerisindeyiz. Biliyoruz ki ormanlar bizlere geçmişten kalan miras değil, gelecek nesillerin emanetidir. Yeşil Vatan için ne kadar çok fidanı toprakla buluşturursak geleceğe o kadar yaşanabilir bir ülke ve dünya bırakmış oluruz.
Ülkemizin geleceğine nefes, yarınlarına umut olmak için çalışıyoruz”
 
“56 YILDA YAPILAN ÇALIŞMAYI 20 YILDA YAPTIK”

“2003-2023 yıllarında 104 Milyon Fidan toprakla buluşturduk. 2002 yılı öncesindeki, 56 yılda yapılan çalışmanın 3,5 katını, son 20 yılda gerçekleştirdik.
 Fidan üretimini  her yıl bir önceki yıla oranla arttırarak yıllık ortalama 2 milyon adet olarak gerçekleştiriyoruz. 2023 yılında 2.500.000 adet fidan ürettik. Fidanlığımızda üretilen tür sayımızı 142 türden 152  adedin üzerine çıkardık. 2024 yılında 2.500.000 adet fidan üreteceğiz.
 Bugün burada ;
Fidanlığımızda ürettiğimiz, bölgemizin 17 asli ağaç türü, 67 tali türü ve diğer türleriyle birlikte 152 türde toplam 5.000 adet fidanı Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Çaycuma Meslek Yüksek Okulu öğrencilerimize eğitim amaçlı olarak hazırladığımız alanda dikmek suretiyle Bitki Tanıtım Bahçesi oluşturacağız.
 2002 yılında gerçekleştirilen odun dışı orman ürünleri üretimini 2023 yılında 29 kat arttırarak bölge ekonomisine 350 milyon TL, orman köylümüze ise 450 milyon TL katkı sağladık.
 Yeşil Vatan gayesiyle çıktığımız bu yolda toprağımıza da sahip çıkıyoruz.”

Muhabir: Ercan Demir