Zonguldak Nostalji isimli Facebook sayfası, Zonguldak'ın Kdz. Ereğli ilçesinde Demir Dede adlı bir efsaneyle ilgili paylaşımda bulundu. Yapılan paylaşımda, efsaneye yönelik söylencelere yer verildi.

İşte o paylaşım;

"Ereğli, Çeştepe’de Demirci Dede adlı bir ziyaret vardır. Buna ilişkin söylence ise şöyledir:

Bir zamanlar, Çeştepe Köyü’nde yaşlı, çalışkan bir demirci yaşamaktadır. Köyün tek demircisidir. Kimsenin işini geri çevirmek istemez. Geç saatlere kadar çalışır herkesin işini görür. Günün birinde dükkana gelenler Demirci Dede’yi göremezler. Merak edip evine varırlar: Demirci Dede ölüm döşeğindedir. Başına toplanan köylüler “Sen bizi bırakıp gidiyorsun bizim işimizi kim görecek, aletlerimizi kim onaracak…” diye sızlanırlar. “Ben Hakk’a kavuştuktan sonra da sizinle birlikte olacak, işlerinizi yine görecek, demiriniz hiç eksilmeyecek, sizler demirden ekmek yiyeceksiniz” der ve gözlerini yumar.

Demirci Dede Çeştepe’ye gömülür. Öldükten sonra da köylüsünü yalnız bırakamaz. Söyledikleri bir süre sonra çıkar. Mezarının karşısında uzun uzun bacalar tütmeye başlar. Kendisinin bin bir güçlükle çıkarıp işlediği demir tesislerde üretilir."

Kaynak: HABER MERKEZİ