Yeşil Düşünce Derneği tarafından Fransa Büyükelçiliği‘nin desteği ile yürütülen ‘Kimseyi arkada bırakmadan: Batı Karadeniz’de İklim Hareketinin Güçlendirilmesi’ proje kapsamında Zonguldak‘ta, ‘İklim Okulu‘ etkinliği düzenledi.
Zonguldak Makine Mühendisleri Odası'nda düzenlenen "İklim Okulu Konferansı" nda; İklim krizinin Batı Karadeniz’e etkilerini, nasıl daha dayanıklı, dirençli, adil bir topluluk ve kent düşünebiliriz konusu ve sivil toplum & yerel yönetim odağında işbirliği geliştirmeyi konuşuldu.
Konferansa Çaycuma Belediye Başkanı Bülent Kantarcı ile sivil toplum kuruluşları temsilcileri ve davetliler katıldı.
Konferansa Bartın Platformu, Bartın Üniversitesi Orman Fakültesi'nden Prof.Dr.Erdoğan Atmış, katılımcılara, "Batı Karadeniz Bölgesi İklim Krizinden Nasıl Etkileniyor?" Konusunda katılımcılara bilgiler sundu.
Prof.Dr.Erdoğan Atmış;
"Türkiye dünyada ormanlarını arttıran 6 ülke arasında. Türkiye'de 1970'li yıllardan itibaren ormanlar artış meyilinde. Bu, yapılan ağaçlandırmalarla ilgili bir artış değil.
2003-2020 yılları arasında yılda 37.000 hektar ağaçlandırma yapılırken, 1985-2003 yıllar arasında ise yılda 57 bine
Hektar ağaçlandırma yapılıyordu. Ancak en çok ağaçlandırma hep biz yaptık deniliyor. 2019'da 11 Kasım'da ağaçlandırma bayramını başlattılar. Anlatılanlar farklı imaj çok farklı.
1940'lı yıllarda itibaren ülkemize çok ciddi ormancı konusunda faaliyetler yürütüldüğü ağaçlandırmalar yapıldı ancak 1940 yılından bugüne kadar yapılan ormancılık faaliyetlerini ancak mecüc ormanların %2'sini %3'ü oeanında arttırabildik. Hele hele Son 20 yılda ise artan ancak 0.7 artış. Bunlar ağaçlandırma ile artıyor peki o zaman ne ile artıyor bu ormanlarımız, Türkiye'de 60 ilde ormanlarımız artarken 19 ilde azalıyor. Çünkü ormanları azalan iller göç alan iller, ormanları artan ileri ise göç veren iller. İnsanlar köyleri terk ettiler ekonomik zorluklardan dolayı büyük şeylere göçtüler tarım alanı terk ettiler hayvancılık yapmamaya başladılar ve bunun sonucunda da ne oldu tabii ki terk ettikleri meralar tarlalar ormana dönüştü ve 1980'den beri bu böyle gelişiyor. Biz bunu yıllardan beri dile getiriyoruz. Ancak bu artışı üstlendiler biz arttırıyoruz diye..."
(Haber-Ercan Demir)