263 KOZLU MADEN ŞEHİDİ ANILDI

Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Kozlu Müessesi Müdürlüğüne bağlı maden ocaklarında 3 Mart 1993 yılında kömür tozu ve metan gazı patlamaları sonucunda 263 maden işçisi yaşamını yitirmişti.  Türkiye’nin ve Dünyanın en büyük maden kazalarından birisi olarak tarihe geçen Kozlu grizu faciasının 26.yıldönümü nedeniyle Genel Maden-İş ile Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Genel Müdürlüğü’nce faciada hayatlarını kaybeden 263 maden şehidi için TTK Kozlu Müessesesi Uzunmehmet Kuyu başında anma töreni düzenlendi.

 

3 Mart 1992 tarihinde Zonguldak’ta Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Kozlu Müessesesi’nde meydana gelen grizu faciasında hayatlarını kaybeden 263 maden şehidi facianın 26. yıldönümünde törenle anıldı.

Facianın meydana geldiği Kozlu Müessesesi’nde Uzunmehmet kuyubaşında 5 Mart 2018 tarihinde düzenlenen anma törenine Zonguldak Vali Yardımcısı Vekili ve Kozlu Kaymakamı Ahmet Karakaya, CHP Zonguldak Milletvekili Şerafettin Turpçu, Zonguldak Belediye Başkanı Muharrem Akdemir, Kozlu Belediye Başkanı Kerim Yılmaz,  TTK Genel Müdürü Kazım Eroğlu, Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Genel Başkanı Ahmet Demirci, CHP Zonguldak İl Başkanı Umut Başoğlu, CHP Kozlu İlçe Başkanı Cengiz Bank, TTK Genel Müdür Yardımcıları Ercan Gebeş ve İsmail Güner, Kozlu Belediye Başkanı Kerim Yılmaz, TTK Kozlu Müessese Müdürü Ali Demirsoy ve müessese yöneticileri, GMİS Genel Başkan Yardımcısı İsa Mutlu, GMİS Genel Sekreteri Satılmış Uludağ,  GMİS Genel Mali Sekreteri Adnan Tıska, GMİS Genel Teşkilatlandırma ve Eğitim Sekreteri Kahraman Kabasakal, TMMOB Maden Mühendisleri Odası Zonguldak Şube Başkanı Erdoğan Kaymakçı, Şehit Aileleri Derneği Başkanı Mustafa Yorulmaz, Zonguldak Maden Şehitleri Aileleri Derneği Başkanı Çetin Yiğit, Çayder Başkanı Ramazan Taşdemir, Devrek-Gökçebeyliler Derneği Başkanı Cevdet Cin, GMİS’e bağlı Kozlu, Armutçuk, Karadon, Üzülmez, Amasra, Merkez Servisleri şube başkan ve yöneticileri, siyasi partilerin ilçe ve belde başkanları ve temsilcileri, meslek ve sivil toplum örgütlerinin başkan ve temsilcileri, maden şehitlerinin aileleri ve maden işçileri katıldı.

Tören maden şehitleri için saygı duruşu ve ardından İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı.

Törende bir konuşma yapan GMİS Genel Başkanı Ahmet Demirci, “Biz madenciler olarak 170 yıldır bu topraklarda doğaya karşı mücadele veriyor ve şehit oluyoruz. Kendi doğal kaynaklarımızı yerüstüne çıkartıyor, ülkemiz sanayisine ve ekonomisine katkıda bulunuyoruz” dedi.

Demirci şunları söyledi;

DEMİRCİ;  263 MADEN ŞEHİDİMİZİ RAHMETLE ANIYORUZ

“Zonguldak Maden Havzası’nın 170 yıllık üretim tarihinin en büyük faciasını bundan 26 yıl önce 3 Mart 1992 tarihinde burada, TTK Kozlu Müessesemizde yaşadık.

Faciada 263 madenci kardeşimiz şehit oldu.

Başta 3 Mart şehitlerimiz olmak üzere tüm şehitlerimize Allah’tan rahmet, yakınlarına ve madenci kardeşlerimize başsağlığı ve sabır diliyorum.

Mekanları Cennet olsun. Yaradan Mevlam bir daha bizlere maden kazaları yaşatmasın.

MADDİ-MANEVİ ORDUMUZUN VE DEVLETİMİZİN YANINDAYIZ

Bildiğiniz gibi Türk Silahlı Kuvvetlerimizin sınır ötesi operasyonları Afrin bölgesinde sürüyor. Operasyonların başka bölgelerde de devam etmesi bekleniyor.

Bizler de Genel Maden İşçileri Sendikası olarak tüm halkımız gibi ilk günden bu yana maddi ve manevi olarak ordumuzun ve devletimizin yanındayız.

Maden İşçileri ve sendika personelimizle birlikte bu mücadeleye maddi olarak mütevazı bir katkıda bulunduk.

Katkıda bulunan tüm madenci kardeşlerimize ayrı ayrı teşekkür ediyoruz.

Allah ordumuza ve kahraman askerlerimize yardım etsin.

Bu mücadelede şehit düşen asker ve sivil tüm kahramanlarımıza Allah’tan rahmet, yakınlarına ve milletimize başsağlığı diliyoruz.

Biz terör örgütlerine ve arkasındaki karanlık güçlere karşı verilen bu mücadelede her zaman devletimizin ve ordumuzun yanında olmaya devam edeceğiz.

SİYASETÇİLER, TTK’YA İŞÇİ ALINMASI İÇİN HAREKETE GEÇMELİ

Biz madenciler olarak 170 yıldır bu topraklarda doğaya karşı mücadele veriyor ve şehit oluyoruz.

Kendi doğal kaynaklarımızı yerüstüne çıkartıyor, ülkemiz sanayisine ve ekonomisine katkıda bulunuyoruz.

Eğer biz buradan taşkömürünü üretmesek, ülkemiz demir-çelik sektörü ve diğer sanayinin ihtiyacını dışarıdan karşılamak zorunda kalıyoruz.

Son yıllarda izlenen yanlış politikalar nedeniyle bu bölgede bulunan Erdemir, Kardemir ve enerji santrallerinin ihtiyacı olan taşkömürünü üretemiyoruz.

Dışarıdan kömür alırken Türkiye’nin cari açığı artıyor, dış borçları artıyor ve bazı devletler bu durumu ülkemizin üzerinde baskı unsuru olarak kullanıyor.

Türkiye üzerinde ekonomik ambargoların konuşulduğu bu dönemde her zamankinden çok daha fazla üretmeye, kendi kaynaklarımızı değerlendirmeye ihtiyacımız var.

Burada kömür var, çalışmaya hazır insanlar var, teknik olarak imkanlarımız var, Türkiye’nin ihtiyacı var.

Hükümet ve ilgili bakanlıklar en kısa zamanda işçi alarak TTK’da üretimin arttırılması için harekete geçmelidir.

MADEN ŞEHİTLERİ AİLELERİNE TANINAN HAKLAR

Soma ve Ermenek maden facialarında hayatını kaybeden madenci kardeşlerimizin ailelerine sağlanan hakların diğer maden şehitlerimizin ailelerine de sağlanması için yapılan yasal düzenleme Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne sunuldu ve komisyon görüşmelerini sürdürüyor.

2003-2014 yılları arasındaki maden kazalarını kapsayan ve bu tarihler arasındaki maden şehitlerinin bir yakınına kamuda iş verilmesini sağlayan bu yasa düzenlemesinin sınırlarının genişletilmesi için Bakanlık ve Hükümet nezdinde girişimlerimiz oldu.

İktidar ve muhalefet milletvekillerimiz de konuyu takip ediyorlar.

Biz de konuyu yakından takip etmeye devam edeceğiz.

Biz insanca çalışıp insanca yaşayacağımız koşullarda üretmek istiyoruz.

Ülke ekonomisine katkı vermek istiyoruz.

TTK, Zonguldak ve ülke gerçeklerini her ortamda anlatıyoruz.

Hep birlikte anlatmaya devam edelim.

3 Mart Şehitlerimize, tüm maden şehitlerimize ve şehit askerlerimize Allah’tan rahmet, yakınlarına ve milletimize tekrar başsağlığı diliyorum.

Allah kazasız-belasız çalışmalar nasip etsin.

Sağ olun, var olun”.

 

EROĞLU; İŞÇİLİK İHTİYAÇLARIMIZI BAKANLIĞA ARZ EDECEĞİZ

TTK Genel Müdürü Kazım Eroğlu, iş güvenliği kültürünün önemine dikkati çekerek, Bakanlık ile birlikte yeni bir eğitim formatı üzerinde çalıştıklarını belirtti.

Üzülmez, Amasra, Karadon, Kozlu üretim bölgelerinde yarı mekanize ve tam mekanize sistem kurulması ile ilgili çalışmaların sürdüğünü belirten Eroğlu, “Önümüzdeki projeksiyon bu şekilde. Mümkün olabildiğince hızlı yol alıp kurumun varlığını devam ettirebilmek. Bu şablonla birlikte işçilik ihtiyaçlarımız konusunda gerekli çalışmalarımızı yapıp Bakanlığa arz edeceğiz.

Damar içinde, özellikle taşta ilerleme konusunda iyi bir ekipman yakaladık. Günde 5 metre ilerleme yapma durumumuz söz konusu olacaktır” dedi.

Eroğlu; “3 Mart sadece Türkiye madenciliğinin değil dünya madenciliğinin en büyük travmalarından biridir. Dolayısıyla 3 Mart 1992 yılında hayatını kaybeden maden işçilerini tekrar saygıyla ve minnetle anıyorum. Aramızda onların çocukları olanlar var, torunları olanlar var. Yakınlarına tekrar başsağlığı diliyorum. Cumhuriyetimizin kuruluşundan günümüze kadar mevcut şuanda sınırda devam eden operasyonda şehit düşen bütün şehitlerimize Allahtan rahmet diliyor yakınlarına başsağlığı diliyorum” dedi.

 

KARAKAYA; YERİN YÜZLERCE METRE ALTINDA ÇALIŞMAK KOLAY DEĞİL

Zonguldak Vali Yardımcısı Vekili ve Kozlu Kaymakamı Ahmet Karakaya da grizu şehitlerini anma töreninde yaptığı konuşmada şöyle konuştu: “Bundan tam 26 yıl önce ekmek parası için yerin yüzlerce metre altında bu elim kaza neticesinde hayatını kaybeden ve şehit olan madencilerimize tekrar rahmetle anıyorum. Allah mekanlarını cennet eylesin. Konuşulacak çok şey var. Bizler her birimiz, dünyaya gelen her bir insan evladı kendisi için, ailesi için, ülkesi için bir mücadele içine giriyor. Bu mücadelenin en zorunu siz madenci kardeşlerimiz yapıyorsunuz. Yerin yüzlerce metre altında bu çabayı sarf etmek kolay bir şey değil. Allah’ım sizleri kazadan beladan saklasın. Yine ekmeğini zor şartlarda kazanan askerimiz ve polisimiz var. Onlarda aynı şekilde ölümü göze alarak vatanı milleti için sınır ötesinde çeşitli operasyonlar yapıp ezan dinmesin, bayrak inmesin diye canlarını siper ediyorlar. Onlara da buradan muzafferiyetler diliyorum. Allah’ım onları korusun”.

Program, yapılan dualar ile son buldu.

(HABER-ERCAN DEMİR)

Editör: Haber Merkezi