CHP Zonguldak milletvekili Deniz Yavuz Yılmaz "27 Ağustos'ta göğsümüzü siper edeceğiz Fevkani köprü altı esnafını boşalttırmayacağız diyerek uyardı. CHP Zonguldak Milletvekilleri;
Deniz Yavuzyılmaz ve Eylem Ertuğrul beraberinde Cumhuriyet Halk Partisi Zonguldak Belediye Meclisi Grup Başkan vekili Atınç Kayınova, belediye meclis üyeleri ve CHP Merkez ilçe başkanı Ebru Uzun ile birlikte basın toplantısı düzenledi.CHP Zonguldak Milletvekilleri Deniz Yavuzyılmaz ve Eylem Ertuğrul, Fevkani köprüsünün yıkılmaması gerektiği ve raporlarında bu yönde olduğunu ifade etti.

“ 27 AĞUSTOS'TA ESNAFLARIMIZLA DİRENECEĞİZ ESNAFLARIMIZI KİMSE YERİNDEN ÇIKARTAMAYACAK”
CHP Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz Zonguldak Belediye Başkanı Ömer Selim Alan'ın Çevre Şehircilik iklim değişikliği bakanlığını yanlış yönlendirdiğini ve bakanlığın köprünün yıkılması yönünde kara almasında etkili olduğunu ifade ederek şunları söyledi;
"Bugünkü basın açıklamamızın konusu Fevkani Köprüsü ve Zonguldak'ın tam ortasına yapılmak istenen proje zorbalığı Fevkani Köprüsü, 67 yıllık ahtapot şeklinde yapılmış ve Zonguldak'ta  uzun yıllar doğabilecek trafik problemlerini doğrudan ortadan kaldıran ve yine mimari olarak da oldukça yüksek değere sahip olan bir  yapı. Fevkani Köprüsü'yle ilgili olarak  bundan 4 yıl önce yapılan yerel seçimlerde AK Partili belediye başkan adayı ‘Biz yıkmaya değil yapmaya geliyoruz’ diyerek bu köprü etrafında oluşan birçok farklı görüşle ilgili tavrını ortaya koymuş ancak seçildiği günden itibaren köprüyü yıkacağı yönünde açıklamalar yapmıştır.
Bu açıklamaları yaptığı esnada herhangi bilimsel bir  çalışma, araştırma bu köprünün depreme karşı dayanıklı olup olmadığıyla ilgili bir fikre sahip değildir. Ön yargılı bir yaklaşımla Fevkani Köprüsü'nü yıkacağını ifade ve bu aşamada da Çevre ve Şehircilik Bakanlığının Belediye’ye yazdığı yazıda Fevkani Köprüsü'ne ilişkin olarak köprü altında yer alan iş yerlerinin taşınması işi ile şehir ulaşım sistemlerinin sekteye uğramaması adına güzergahların belirlenmesi için gerekli planlama ve çalışmaların yapılmasını istemiştir.  Ancak bu çalışmalar yapıldıktan sonra resmen riskli yapı tespit işlemlerine başlanacağını ifade etmiştir. Yani bu çalışmalar yapıldıktan sonra ‘Köprü depreme dayanıklı mı, değil mi?’ yönünde çalışmaya başlanacaktır.
Ancak Zonguldak Belediyesi bu çalışmaların hiçbirini yapmadan yapmış gibi davranarak bilgi Çevre ve Şehircilik Bakanlığının köprünün yıkımına yönelik olarak analiz çalışmaları yapmasını talep etmiştir. Ve bu doğrultuda Çevre ve Şehircilik Bakanlığı hiçbir bağımsız otoriteden görüş almadan onlarla birlikte bir çalışma yapmadan kendi olan GEDAŞ şirketinin şirketiyle birlikte köprüsünde bir yapısal durum değerlendirmesi raporu hazırlatmıştır. Adrese teslim olarak hazırlatılan bu raporun sonucu da yine yıkılması yönünde olacağı şeklinde bir öngörüyle hareket etmişlerdir.  Bu rapor ne diyor?
 Raporun sonuç kısmında belirtildiği üzere diyor ki son 30 sene içerisinde şartnameler önemli ölçüde değişmiş ve daha yüksek deprem performansı hedeflenmesinden dolayı köprünün güçlendirilmesi durumu ortaya çıkmıştır diyor. Yani rapor yönetmeliklerde ki  değişiklikler nedeniyle köprünün güçlendirilebileceği gerçeğini ortaya koyuyor ve devam ediyor. Öte yandan Amerikan Köprü Güçlendirme şartnamelerinde 50 yaş üzeri köprüler için güçlendirilmek yerine yıkım ve köpüğü yapılması daha ekonomik bir çözüm olduğundan gündemimize gelmiştir diyor. Yani Türkiye'deki deprem yönetmeliğine göre değil Amerika'daki köprü güçlendirme şartnamesine göre yıkmak daha avantajlıdır diyor. Peki çelik fiyatı ne kadar?
Türkiye'deki çelik fiyatları ne kadar?
Amerika'nın ekonomik avantajları nedir?
Türkiye'de bir köprü veya yol yapmanın zorlukları nelerdir?
Bu raporu hazırlayanlar tamamen bu iki ülkedeki farklılıkları dikkate almadan bir yorum geliştirdik. Sonuç kısmında yine ifade etmiş durumdalar. Diğer bir taraftan rapor doğrudan Fevkani Köprüsü'nün mevcut durumunu riskli görmemektedir. Ancak son yönetmeliklere göre bu köprünün 2475 yılda bir olan devasa büyüklükteki depremler noktasında performansının yeterli olmadığı ancak güçlendirilme yapılarak da bu sorunun ortadan kaldırılabileceğini ortaya koymaktadır. Fevkani Köprüsü mimari yapısı ve trafiğe getirdiği çözüm itibariyle Zonguldak için çok önemli bir köprüdür. Bu nedenle Fevkani Köprüsü hem trafikte getirdiği çözüm hem de güçlendirilmesiyle birlikte yıllarca, on yıllarca yine hizmet verebilme imkanına sahip olduğu için ve köprü altında yer alan esnaflarıyla birlikte burada yaratılabilecek ticaret hayatı ve sosyal yaşam alanlarıyla varlığının güçlendirilerek korunması Cumhuriyet Halk Partisi olarak şekilde bir görüşümüz var. Ve bu görüşümüzde ısrarcıyız. Bağımsız otoritelerce köprüde yapılabilecek çeşidi analizlerle de bunun yine bir kez daha destekleneceğini biliyoruz. Diğer taraftan köprünün tarihi dokusunu bozmadan muhafaza edilmesiyle burada Zonguldak'ın ticari ayağı devamını sağlayacak plan ve projelerimiz mevcut. Köprü altında bulunan esnafımızın dört yıldan beri büyük bir belirsizlik içinde geçimlerini endişeler içinde bırakılması, kredi borçlarının devam ve geleceğe dair umutlarını sürekli olarak sekteye uğratılması nedeniyle Zonguldak bütünüyle bir huzursuzluk içine itilmiştir. Esnafa, bugüne kadar AK Parti tarafından yazılı olarak verilen hiçbir güvence yoktur. Esnafa 20 Ağustos 2023'te elektrik, su, doğal gazınızı keseriz.
 27 Ağustos 2023 tarihinden itibaren de sizi sokağa atarız denmektedir.
Ve yazılı bir güvence verilmediği için de esnafımız aileleriyle birlikte mağdur olacaktır. Buradaki esnaf özellikle Zonguldak halkına uygun fiyattan satış yaptıkları için Zonguldak'taki tüm aileler de buradan olumsuz şekilde etkilenecektir.
Biz Cumhuriyet Halk Partisi olarak esnafımızın mağdur tüm çözümlerin peşinde olacağız.
Zonguldak Belediyesi'nin yerel seçimlerde kazandıktan sonra da esnafımızı mağdur etmeyecek çözümlerimizi onlarla birlikte doğrudan hayata geçireceğiz.
Buradan tüm yetkililere sesleniyoruz…
 27'sinde esnafı dükkanlarından çıkaramazsınız. Çıkaramayacaksınız ve biz hepimiz göğsümüzü siper edeceğiz. Bu dükkanların önünde esnafımızla, aileleriyle, vatandaşlarımızla birlikte siper olacağız.
O nedenle bu çağrımız üzerine alınan tahliye kararını önce ertelemelerini, sonra da aklı selim bir şekilde yapılacak görüşmelerle birlikte köprünün güçlendirilmesi ve yıkılmamasıyla ilgili en doğru kararı birlikte vermeye davet ediyorum.
Zonguldak halkının huzurunu kaçırmaya, esnafının huzurunu kaçırmaya hiç kimsenin hakkı yoktur. AK Parti'nin Zonguldaklının huzurunu kaçırmaya gelecekle ilgili umut ortadan kaldırmaya hakkı yoktur. Bu mücadelede Zonguldak halkının yanındayız. Zonguldak'ın değerlerinin yanındayız. Zonguldak'ın esnafının yanındayız. Ayın 27'sinde de köprü altı esnafının dükkanları boşaltmayacağını o nokta da bizim de yanlarında olacağımızı ben tekrar ilan ediyorum"

ATINÇ KAYINOVA:  EYLÜL AYI MECLİS TOPLANTISINA TÜM HALKIMIZI DAVET EDİYORUZ
CHP Zonguldak Belediyesi Meclisi Grup Başkan Vekili Atınç Kayınova;
"Ben genel olarak planlama ilkelerini, şehircilik ilkelerine aykırılıkları sebebiyle hem de Zonguldak'ın ve halkının yararına olmayan bir planlama niteliği olması sebebiyle biz imar revizyon planına itiraz verdik. Şu anda da sizle paylaşarak kamuoyuna duyuruyoruz ve bir sonraki mecliste, bu planlar yine  sunulacak.  Zonguldak halkını bu meclise davet ediyoruz. Gelin  sahip çıkın. Özellikle dilekçe veren 2300 insanımızı  Zonguldak Belediye Meclisi'nde hakkınıza sahip çıkın diyoruz ve davet ediyoruz." dedi. 

(Haber-Ercan Demir)