“Hayatta en korktuğun şey nedir?” diye sormuştu Mary, sevgili eşi James’e; aldığı yanıt ise “Seni erkenden kaybetmek,” olur. Kaderin bir cilvesi midir, yoksa James’in korkularını gerçeğe dönüştüren kozmik bir bilinç mi bilinmez, James’in korktuğu başına gelir. Ve o saatten sonra James Sunderland, her şeyini kaybetmiş bir adama dönüşür. Eşi Mary’nin, elim bir hastalıktan dolayı ölümünün ardından içine düştüğü derin yalnızlık ve yas hâli, onu, yaşamın en karanlık köşelerine sürükler. Mary’yi kaybederek ruhunun bir parçasını da yitiren James için Jean-Paul Sartre’ın “Cehennem başkalarıdır.” sözündeki “cehennem”, kaybettiği eşinin yokluğunda yaşadığı ızdırabın ta kendisidir ve zaten, çevresinde bir “başkası” da kalmamıştır. Bir gün, beklenmedik bir mektup alır James; mektup, üç sene önce vefat eden eşi Mary’den gelmektedir ve James’i, Silent Hill kasabasına çağırmaktadır. James, umutsuzluk ve merak içinde bu çağrıyı yanıtlamaya karar verir ve Silent Hill kasabasına gider. Tabii bu mekân, sadece bir kasaba değildir; James’in en derin korkularıyla yüzleşeceği, acı dolu anılarının canlanacağı ve belki de kaybettiği sevginin izlerini bulacağı bir yer olacaktır.

Laptop fiyat aralıklarının epey yüksek olduğu, oyun teknolojilerinin ise emeklemeyi bırakıp ufak ufak ilk adımlarını attığı bir dönemde, 2001 yılında çıktığında, klasik “korku oyunu” anlayışını yerle yeksan eden Silent Hill 2, kimileri için boğucu yoğunlukta bir korku oyunu olsa da kimileri için ürkütücü bir aşk hikâyesiydi. Yıllar yılları kovaladı Silent Hill serisi büyüdü, Silent Hill 2 ve ilk dört Silent Hill oyununun arkasındaki geliştirici ekip Team Silent dağıldı ancak çıkışının üzerinden neredeyse çeyrek asır geçmesine rağmen Silent Hill 2, unutulmadı, unutulamadı ve yalnızca korku oyunları açısından değil oyun dünyası açısından da bir kilometre taşı olmayı sürdürdü. Gelirinin çok büyük kısmını pachinko makinelerinden elde eden ve oyunculardan gelen “Silent Hill markasını tekrar diriltin!” çağrılarına, biraz da Capcom’un yeni Resident Evil oyunlarına gösterilen teveccüh nedeniyle sessiz kalamayan Konami, Silent Hill 2’nin yeniden yapımı için The Medium, Layers of Fear, Blair Witch gibi oyunlarla adından söz ettiren Polonyalı ekip Bloober Team’i görevlendirdi. Bir süredir art arda oynanış ve tanıtım fragmanları yayımlanan Silent Hill 2 Remake, nasıl olacak dersiniz? Gelin, önce orijinal Silent Hill 2 hakkında biraz konuşalım, ardından, en iyi laptop çeşitlerinin hakkını verebileceği güncel teknolojiler ve oyun anlayışıyla yeniden doğmaya hazırlanan Silent Hill 2 Remake’e dönelim.

Kayıp ve Yalnızlık: James’in Silent Hill Yolculuğu

Resident Evil, Dino Crisis, Fatal Frame hatta Clive Barker’s Undying gibi çağdaşı oyunların biyolojik ve metafizik tehditler içeren, aksiyonla harmanlanmış, öngörülebilir notalarına basmak yerine kendi bestesini yapmayı tercih eden Silent Hill 2, insan psikolojisini ve içsel korkularını son derece başarılı biçimde ele almıştı. Kurcaladıkça derinleşen hikâyesi, öyküsünü anlatırken kullandığı metaforlar, incelikle ele alınmış karakter gelişimi ve zekice yazılmış diyaloglar, ses ve müzik tasarımı, dönemine göre eşsiz görsel anlayışa sahip olması gibi sayısız bileşenin bir araya gelmesi ise yapımı, bir başyapıta dönüştürmüştü.

Silent Hill serisi genel olarak ürkütücü atmosferi ve psikolojik derinliğiyle bilinir fakat Silent Hill 2, serinin diğer oyunlarından bile farklı bir yerde bulunur. James Sunderland’in kişisel trajedisi ve içsel çatışmaları, bizleri, derin bir duygusal yolculuğa çıkarır. James’in yaşadığı kayıp ve içine düştüğü yalnızlık, oyunun her anında hissedilir ve bizim, James’le duygusal bağ kurmamızı sağlar. Korkunun, psikolojik yönlerine fener tutan oyunun kasvetli atmosferi, mistik kasaba Silent Hill’in sisli sokakları ve ürkütücü yaratıkları, James’in kendi içinde yaşadığı mücadelelerini yansıtır. Bu da oyunun, James üzerinden derin bir insanlık dramını ortaya koymasına imkân tanır. Hatta öyle ki gaming laptop modelleri ile akıcı çalışan Silent Hill 2’deki yaratıklar bile James’in bilinçaltındaki suçluluk ve pişmanlık duygularının birer yansımasıdır. Burada sayamayacağımız nice detay, yapımı, sıradan bir korku oyunundan ayırarak daha derin ve anlamlı bir deneyim hâline getirir.

Silent Hill 2 Remake: Sessiz Tepe, Yeniden Doğuşa Hazır

8 Ekim 2024 tarihinde yayımlanacağı duyurulan Silent Hill 2 Remake ile orijinal oyunun derin temalarını, modern grafikler ve geliştirilmiş oynanış mekanikleriyle yeniden sunmayı hedefleyen, Bloober Team, oyunun özünü koruyarak yeni nesil oyunculara hitap etmeye çalışacak ama laf aramızda, geliştirici ekibin işi epey zor. Hepimiz, ilk oyunun atmosferini ve duygusal yoğunluğunu aynen yansıtmak için ekibin gösterdiği çabayı takdir ediyoruz ve James Sunderland’in acı dolu yolculuğunu yeniden deneyimlemek için sabırsızlanıyoruz.

Oyunun erken tanıtım videolarından ve kısa süre önce yayımlanan uzun oynanış videosunun da gösterdiği üzere Remake, omuz üstü kamera gibi modern oynanış mekanikleriyle oyun deneyimini zenginleştiriyor. Orijinal oyunun tank kontrollerine sahip olduğunu düşündüğümüzde, Resident Evil 2 Remake tadındaki bu yaklaşımı yerinde bulduğumuzu söyleyebiliriz. Bahse konu yenilik sayesinde James’in gözünden oyun dünyasını daha derinlemesine keşfedebileceğiz. Ayrıca Silent Hill kasabasına eklenen yeni alanlar, orijinal oyunun haritasını ezbere bilenlerin bile yeni sürprizlerle karşılaşmalarına zemin hazırlayacak. Dilerseniz, yaklaşık 43 dakika süren Silent Hill Transmission yayınında gösterilen 13 dakikalık Silent Hill 2 Remake oynanış videosunda öne çıkan detayları kısaca özetleyelim:

●       Kasabanın bilinen mekânları, daha ayrıntılı şekilde yapılandırılmış ve serinin alametifarikası olan “sis” efekti, başarılı şekilde kullanılmış.

●       James’in, oyunda önemli bir işlevi olan radyoyu bulduğu sahne tamamen değiştirilmiş.

●       Orijinal oyunda olmayan çevre etkileşimi, yeni yapıma dâhil edilmiş. James, artık çevredeki kırılabilir alanlara müdahale ederek sağlık ekipmanı elde edebiliyor.

●       Orijinal oyunda yeni bulunan bir çevresel veya hikâyesel unsur, kalemle karalama sesiyle kayda geçerdi ancak yeni oyunda hikâyeye katkı sağlayan bileşenler bulunduğunda James, gerçek zamanlı olarak haritasını çıkararak işaretleme yapıyor.

●       Silent Hill 2 ile özdeşleşen ikonik ara sahneler, aslına sadık kalınarak ancak kamera açıları değiştirilerek tekrar ele alınmış.

●       Orijinal oyunda görülmediği şekilde güneşli sahneler oluşturulmuş, hatta güneş ışığı, Maria ile James’in girdiği Brookhaven Hospital’a dahi giriyor.

●       Brookhaven’da daha önce bulunmayan ve ziyaret edilemeyen alanlar oluşturulmuş, sürpriz mini jump scare anları eklenmiş. Bu sayede oyuncu, çevresel hikâye anlatımına katkıda bulunan elementlere yönlendiriliyor.

●       Bulmacalar ve oyunun seyri, orijinal oyundakiyle benzer şekilde ilerleyecek gibi görünüyor; keza hastane sekansında karşılaşılacak boss da yine orijinal oyuna sadık biçimde süregelen olayların neticesinde ortaya çıkıyor.

Tüm bunlara ek olarak, oyunun kısa süreli son tanıtım videosunda, mezarlıkta karşılaşılan Angela Orosco’nun yeni tasarımı büyük tepki topladı. Benzer şekilde James’in oyun içinde yürüyüş animasyonları da serinin fanları tarafından eleştirildi. Ancak bu şimdilik kötü haber değil zira oyunun ilk tanıtıldığı dönemde James Sunderland’in yüz tipi ve yüz animasyonları da benzer şekilde eleştirilmişti lakin geliştirici ekip Bloober Team, aldığı geri bildirimler neticesinde James’e daha fazla benzeyen bir James oluşturdu. Muhtemelen hareket animasyonları ve Angela tasarımı da yapımın final sürümünde daha iyi olacaktır.

Nanite ve Lumen gibi diğer oyun motorlarını geride bırakan özel teknolojiler içeren Unreal Engine 5 ile geliştirilen ancak muhteşem görünen ilk tanıtım videosuna kıyasla downgrade edilerek çıkacağını, yeni videolarından hareketle tahmin ettiğimiz Silent Hill 2 Remake’in müzikleri ve ses efektleri, yine Akira Yamaoka tarafından yapılıyor. Orijinal oyunun müziklerini, farklı aranjmanlarla yeniden ele alarak bu remake’e de imzasını atmaya hazırlanan Yamaoka’nın, orijinal oyundaki bazı müzik parçalarını ise yeni oyunda aynen kullanacağını biliyoruz.

Silent Hill 2 Remake’in sistem gereksinim listeleri ortaya çıktı ve görünen o ki, Unreal Engine 5’li yeni Silent Hill için oyuncular için geliştirilen en iyi laptop modellerini kullanmak gerekiyor. Eğer siz de Sessiz Tepe’de neler olup biteceğini merak ediyorsanız ve James Sunderland’in maceralarına katılmayı planlıyorsanız, “canavar” gibi bilgisayarlar üreten Monster’ın, son derece cazip laptop fiyatları üzerinden dilediğiniz oyun bilgisayarını hemen satın alabilirsiniz.

Kaynak: Haber Merkezi