Ahilik nedir
Bazı kavramlar internette her ne kadar karşımıza çıksa da anlamları hakkında bilgi sahibi olamayabiliyoruz. Bu kelimelerden biri olan Ahilik kelimesi ise anlamı bir çok insan tarafından araştırılıyor. Ahilik Peki Ahilik nedir? Ahilik ne demek? İşte detaylar…
Ahilik ne demek
Ahilik kelimesini merak edenler, ne anlama geldiğini öğrenmek isteyen insanlar Ahilik ne demek? TDK sözlük anlamına göre Ahilik nedir? sorularının cevabını bulabilmek amacıyla internet mecralarında bulunan kaynakları tarıyorlar. Turkuaz Gazetesi olarak sizler için Ahilik kelimesini araştırdık. İşte haberin detayları…
Günlük konuşma dilinde nadir duyduğumuz ya da hiç duymadığımız kelimeler bulunmaktadır. Bu kelimelere bazen akademik, bazen terminolojik ve eski dönemlerden kalma olabiliyor. Türkçede de yapılarına, oluşumlarına göre farklılaşan pek çok kelime bulunur. İnternette yapacağınız kısa bir araştırma sonucunda hangi kelimenin ne anlama geldiğine dair bilgi sahibi olabilirsiniz. Bu bağlamda Ahilik nedir? Ne anlama gelmektedir? Sorularına cevap bulmak istiyorsanız haberimizi okuyabilirsiniz. İşte detaylar…
AHİLİK NEDİR? TDK SÖZLÜK ANLAMINA GÖRE AHİLİK NE DEMEK?
Ahilik kelimesi bazı yerlerde karşımıza çıkması olası olan kelimelerden biridir.
Günümüzde çok az insan Ahilik kelimesinin anlamını bilmektedir. Dolayısıyla anlamı bu kelimeyi ilk defa duyan herkes tarafından merak edilmektedir.
İnsanlar farklı kaynaklardan bu kelimenin anlamını araştırmaktadır.
Ahilik ne demek?
Ahilik, yüzyıllar öncesinde kurulan bir esnaf dayanışma teşkilatıdır. Anadolu'da yaşayan halkın sanat, ticaret, ekonomi gibi çeşitli dallarda kendisini yetiştirmesine imkan tanıyan ahilik teşkilatı, Ahi Evran tarafından kurulmuştur. Ahilik makamı, günümüzde varlığını sürdüren esnaf odaları ile benzer nitelikler taşımaktadır.
Kardeşliğin, cömertliğin, yiğitliğin, fedakarlığın, doğruluğun, dürüstlüğün, kalitenin, üretimin, ahlakın, sanatın, aklın ve bilimin esas alındığı Ahilik teşkilatı, Ahi Evran Veli tarafından 1200'lü yıllarda kuruldu.
Ahilik, o dönemde Anadolu'ya göç eden Türkmenler'e aş ve iş imkanı sağlayarak, aynı zamanda tekke ve zaviyelerde iyi bir Müslüman ve vasıflı bir meslek sahibi üretici haline getirilmesine katkı yaptı.
Kırşehir Valiliği ve Ahi Evran Üniversitesi kaynaklarından derlediği bilgilere göre, Anadolu Ahiliğinin kurucusu Ahi Evran Veli, 1171 yılında İran'ın Batı Azerbaycan bölgesinde bulunan Hoy kasabasında dünyaya geldi.
TDK’ye göre Ahilik;
isim
Cömertlik.
isim, özel
Kökleri eski Türk törelerine dayanan ve Anadolu'da yüksek bir gelişim gösteren esnaf, zanaatçı, çiftçi vb. bütün çalışma kollarını içine alan ocak.