İnşaat Mühendisi Turgut Hamzaçebi aylık periyodik olarak yapılan asansör bakımlarının asansör firmaları ve Makine Mühendisleri tarafından ticari araç haline getirildiğini iddia etti.
İnşaat Mühendisi Turgut Hamzaçebi; “2022 yılında Ramazan ayında oturduğu binada yapılan kontrollerde asansörde hiçbir sorun olmadığı halde kontrole gelen oda temsilcisi ve firma yetkilisi tarafından asansörün kartının bozulduğunu ve kendilerine borç çıkarıldığını belirterek bunu ispatlayarak ödeme yapmadığını da belirtti.
Birilerinin haksız kazanç elde etmesi için her yıl "Asansör Periyodik Kontrol Yönetmeliğinde Değişiklik" adı altında yapılan değişikliklere istinaden her ay düzenli kontrolleri yapılan asansörlere kırmızı etiket yapıştırılıp, hem asansör bakım firmalarına hem de ilgili kurumlara haksız kazanç sağlandığını iddia eden İnşaat Mühendisi Turgut Hamzaçebi; Bilindiği gibi Asansörler, günlük hayatımızda sıklıkla kullandığımız araçlardan biridir. Kullanıcıların can emniyetini bir makinenin hakimiyetine bıraktığı, tasarımından imalatına, bakımından periyodik kontrolüne kadar her aşaması kontrol altında tutulması gereken bu araç her ne hikmetse tamamen ticari araca döndürülmüş durumdadır. Birilerinin haksız kazanç elde etmesi için her yıl "Asansör Periyodik Kontrol Yönetmeliğinde Değişiklik" adı altında yapılan değişikliklere istinaden her ay düzenli kontrolleri yapılan asansörlere kırmızı etiket yapıştırılıp, hem asansör bakım firmalarına hem de ilgili kurumlara haksız kazanç sağlanmaktadır.
Her yıl asansörlerin periyodik kontrolünü yapan Makine Mühendisleri Odası aldıkları harçla araç muayene istasyonlarını da geçmiş bulunmaktadır. Sadece, araç muayene istasyonlarında önceden parayı alıyorlar, sonra muayene yapıyorlar. Asansörde ise önce muayene yapıyorlar parayı sonradan alıyorlar. Sistem aynı ödeme farklı” dedi.
“HER YIL YÖNETMELİK DEĞİŞİR Mİ?”
Hamzaçebi ayrıca; “Her ay düzenli bir şekilde yapılan asansör bakımlarından sonra yıllık yapılan denetimlerde her ne hikmetse her sefer kırmızı etiketi yapıştırıyorlar. Sorduğunuz zaman "yönetmelik değişti" diyerek topu yönetmeliğe atıyorlar. Allah aşkına her yıl asansör bakım yönetmeliği değişir mi?
Ben yıllardır oturduğum apartmanın yöneticiliğini yapıyorum. Her ay düzenli bir şekilde asansörümüzün kontrolünü yaptırıyorum. Ama her ne hikmetse her yıl kontrollerde kırmızı etiketi yapıştırıp yüklü bir miktarda da para ödemek zorunda bırakılıyorum. Geçtiğimiz yıl asansörümüzde hiçbir sorun olmadığı halde kontrole gelen oda temsilcisi ve firma yetkilisi tarafından asansörün kartı bozuldu. Mübarek ramazan günü tam bir hafta asansör çalışmadı. Üstüne üstlük büyük miktarda borç çıkarıldı. Ancak bilirkişi kontrolü yaptırarak hatanın firma yetkililerinde olduğunu kanıtladım ve ödeme yapmadım.
Bir şehirde yüzlerce asansör olduğu düşünülürse toplanan paranın da büyüklüğü anlaşılır. Yapılan hizmetin elbette bir karşılığı olmalıdır. Ama makul ölçülerde olmalıdır” dedi.
(Haber: Seda Fidan)