Bartın Üniversitesinin (BARÜ) Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından finanse edilen “İklim Değişikliğine Uyum Stratejileri: Bartın’da Taşkın ve Su Kıtlığı Risklerinin Azaltılması” (BİRUS) Projesi kapsamında çalışmalar devam ediyor. İklim değişikliğiyle birlikte Bartın’da yaşanan sel ve kuraklık risklerinin azaltılmasının hedeflediği projenin ikinci aktivitesi kapsamında bir değerlendirme toplantısı yapıldı. BARÜ Mühendislik, Mimarlık ve Tasarım Fakültesi toplantı salonunda gerçekleştirilen toplantıda Bartın Çayı Havzasında sel ve taşkını önleme amacıyla yapılması planlanan haritalama ve planlama çalışmalarına yönelik fikir alışverişinde bulunuldu.

BİRUS proje ekibi ile birlikte proje ortakları Bartın Valiliği İl Özel İdaresi ve Bartın Belediyesi ile paydaş kurumlardan yetkililerinin yer aldığı toplantıda, Bartın Çayı havzasının yağış rejimlerindeki değişimlere olan uyumunun güçlendirilmesine yönelik yapısal ve yapısal olmayan doğal çözüm önerilerinin muhtemel etkileri de değerlendirildi. Akıllı sistemlerin geliştirileceği, iklim değişikliğine uyum stratejileri oluşturmak için yağmur suyu hasadı ve yeşil çatı uygulamalarının yapılacağı projede ayrıca proje danışmaları tarafından süreç hakkında bilgiler verilerek planlanan çalışmalara yönelik görüşler bildirildi.

Toplantıya; Tarım ve Orman Bakanlığı Küre Dağları Milli Park Müdürlüğü, 10. Bölge Müdürlüğü, Bartın İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü, Bartın İl Güvenlik ve Acil Durumlar Koordinasyon Merkezi, Bartın 112 Acil Çağrı Merkezi Müdürlüğü, Bartın İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, DSİ 233. Şube Müdürlüğü, Bartın Orman İşletme Müdürlüğü, Ulus Orman İşletme Müdürlüğü, Karayolları 15. Bölge Müdürlüğü ve Bartın Meteoroloji Müdürlüğünden yetkililer katıldı.

Kaynak: İHA