Beton Santral Operatörü Nedir? TDK Sözlük Anlamına Göre Beton Santral Operatörü Ne Demek?

Beton Santral Operatörü kelimesi bazı yerlerde karşımıza çıkması olası olan kelimelerden biridir.

Günümüzde çok az insan Beton Santral Operatörü kelimesinin anlamını bilmektedir. Dolayısıyla anlamı bu kelimeyi ilk defa duyan herkes tarafından merak edilmektedir.

İnsanlar farklı kaynaklardan bu kelimenin anlamını araştırmaktadır.

Beton Santral Operatörü nedir?

Belirlenen süre içerisinde beton santralinde bulunan sistemleri kullanarak üretim planına uygun biçimde süreci kontrol eden meslek profesyoneline beton santral operatörü denir. Beton santral operatörü aynı zamanda üretim kalitesini de kontrol eder. Beton santral operatörü, santralin belli aralıklarla bakımını ve küçük arızaların onarımını yapar. Beton partileri kırıldıktan sonra ürünün müşterinin ihtiyacına cevap verecek durumda olup olmadığını da kontrol eder. Bunların hazırlanmasında personelle uyum içinde çalışır.

Beton Santral Operatörü Ne İş Yapar? Görev ve Sorumlulukları Nelerdir?

Beton santral operatörü, elinde bulunan plan dahilinde her bir betonun üretilmesine yardımcı olur. Betonun hazırlanmasından müşteriye transfer edilme sürecine kadar pek çok görevi yerine getiren beton santral operatörünün şu görevleri bulunur:

  • Santrali beton üretimi için hazır hale getirmek,
  • Zaman zaman santralin bakımını yapmak,
  • Otomasyon sisteminden mekanik sistemlere ve su sistemlerine kadar üretim esnasında kullanılan her bir teçhizatı kontrol etmek,
  • Mekanik aksamları yağlayarak beton üretimi için uygun koşulları sağlamak,
  • Betonun ham maddesini üretim için kantara yükleyerek kantarın ayarını doğru bir biçimde yapmak,
  • Beton malzemelerini karıştırıcıya koyduktan sonra parametreleri dikkatlice takip etmek,
  • Betonun mikserde kalma süresi bittiğinde mikseri devre dışı bırakmak,
  • Beton hazırlama işlemi tamamlandıktan sonra mikserin içerisini temizlemek, bakımlarını yapmak.

Beton Santrali Operatörü Olma Şartları Nelerdir?

Beton santrali operatörü olmak istiyorsanız, en az ilkokul mezunu olmanız gerekir. Kurslar, Milli Eğitim Bakanlığı denetimindeki özel kurumlar tarafından verilir. Eğitime katılmak isteyenlerin 19 yaşından da gün alması istenir. Eğitim sonunda yapılan sınavda başarılı olanlara MEB onaylı beton santrali operatörü sertifikası verilir.

 

Beton Santrali Operatörü Olmak İçin Hangi Eğitimi Almak Gerekir?

Sertifika programı dahilinde kursiyerlere Beton Santralini Durdurma, Beton Üretim Teknikleri, Santralde Kullanılan Makineler, Makinelerin Bakım ve Onarımı, Mikserin Ayarlanması, Mekanik Sistemler, Kantar Ayarı, Arıza Tespit Yöntemleri gibi eğitimler verilir. Kursiyer, eğitim sonunda mekanik sistemlerden kontrol sistemlerine kadar pek çok konuda bilgi sahibi olur.

 

TDK’ya Göre Beton Santrali Operatörü;

TDK sözlüğünde Beton Santrali Operatörü kelimesi ilişkin herhangi bir bilgi bulunamamıştır.