Felaket aslında bekleniyordu. Daha önceki başkanlara bu konuda uyarılar yapmıştım.
1950'li yıllarda bir ailenin (Çorak) araziyi mezarlık yapımı için belediyeye bağışlaması ile bu arazi Çatalağzı Merkez'in aile mezarlığı olmuştu. Daha sonraları da mezarlık alanı genişletilmişti.
Dik yamaç ve yumuşak toprak olduğu için önüne 3 metre duvar örülerek ön tarafı dolduruldu. Fakat daha yukarısı için herhangi önlem alınmamıştı. Mezar yeri açmak için zamanla ağaçların kesilmesi de , bu alanda toprak kaymasına neden oldu..
Fakat Çatalağzı Belediyesi’nin ekonomik sıkıntılar yaşaması, bu konuda insanları çaresiz bıraktı.
Dün , yerel gazetelerde gördüğüm bu haber ile irkildim. Çünkü babamın mezarı da bu mezarlıktadır . Hemen gerekli kişileri arayarak durumdan haberdar oldum. Kayma yukarı kısımda meydana geldiğini öğrenince kendi adıma rahatladım. Lakin bir çok mezar aşağı doğru kaymış . Ne yazık ki mezar sahiplerinin yakınları için son derece endişe verici.
 Mezar yerlerinin tespit edilmesi, yer kaymasından dolayı naaşların tekrar kime ait olduğunun bulunması işlemleri çok zor bir süreç. Üstelik sahipsiz mezarların belirlenmesi de oldukça sıkıntılı bir durum.
Acilen bu konuda çalışma başlatmalı ve ödenek çıkartılmalıdır. Çatalağzı'ndan göçmüş,  gitmiş ailelere de haber verilmelidir. Mezarlığın ön tarafında bulunan ve 70 yıl önce yapılan duvar sağlamlaştırılmalıdır. Bu kısım dolma toprak olduğundan;  duvarın çökmesi halinde, ön tarafta bulunan tüm mezarlar yola doğru kayar. Yukarı doğru kademe kademe istinat duvarları yapılması gerek.
Belediye kanunlarında değişikliklerle, çevresinden elde ettiği gelirleri kararnamelerle elinden alınması ile sıkıntılı bir döneme giren belediyeler , artık işlevlerini yerine getiremez duruma getirildiğinden, vatandaşların  bu durumlarda devletin her türlü desteğine ihtiyacı var.
Geçmişte dönemin belediye başkanı Okan Surat, yeni bir mezarlık için yer aramış ve bugün Eren Holding santralinin kurulduğu alanda mezarlık için girişimlerde bulunmuştu. Fakat bunu gerçekleştirememişti. Okan Surat'ta vefat ettiğinde bu mezarlığa defnedildi. 
Asri kelimesi Türkçede “çağdaş” anlamına gelse de ; aslında mezarlıklar için kullanılan anlamı “aile mezarı” olmasıdır. Asri aynı zamanda Arapça “aile” anlamına gelmektedir.
Çatalağzı halkına büyük geçmiş olsun.
Hayati Yılmaz ile 
Zonguldak Tarih

Kaynak: Haber Merkezi