Çevre Şehircilik İklim Değişikliği İl Müdürü Şenol Ayyıldız Vali Mustafa Tutulmaz'ı makamında ziyaret etti. Kutlamalar kapsamında Zonguldak Sahil İskele Alanından depremzedeler anısına denize çelenk bırakıldı. Ardından Deniz ve Çevre konulu Fotoğraf Sergisi ve Zonguldak Kömür Jeoparkı Deniz Alanı fotograf sergisinin açılışı yapıldı. Törende konuşma yapan Çevre Şehircilik İklim Değişikliği İl Müdürü Şenol Ayyıldız Vali Mustafa Tutulmaz Temiz çevre ve iklim değişikliği konuları hakkında değerlendirmede bulundular. Ayyıldız;
 "Çevresel sorunları önleyebilmek için kurumsal, bireysel ve yerel yönetimler anlamında çalışmaların genişletilmesi gerekmektedir."

Çevre Şehircilik İklim Değişikliği Zonguldak İl Müdürü Şenol Ayyıldız;
“Sanayileşme, artan nüfus değişen tüketim alışkanlıkları kentleşme gibi faktörler doğanın  kendi kendini yenilemesini imkânsız hale getirdi. Ülkemizde deniz ve kıyı bölgelerinin sunduğu imkanlar nedeniyle hızla artan endüstriyel faaliyetler sonucu kurulan sanayi bölgeleri ve özellikle kıyı alanlarında oluşan kentleşme, deniz taşımacılığı ve kentsel ve endüstriyel kaynaklı kirlilik ile alakalı özellikle kıyılarımız çevresel faktörlerde kirliliğe neden olmaktadır. Bu çevresel sorunları önleyebilmek için kurumsal, bireysel ve yerel yönetimler anlamında çalışmaların genişletilmesi gerekmektedir. Ancak bu çalışmaların sayesinde farkındalık yaratılabilir. Bu vesile ile gelecek kuşaklara daha yaşanılabilir ve sürdürülebilir bir çevre bırakılabilir. Denizlerin kirlenmesinin önlenmesi, doğanın kirlenmesinin önlenmesi  amacıyla bu yıl  bakanlığımız tarafından belirlenen deniz temiz dünya teması ile ilimizde 5-9 Haziran tarihleri arasında Sayın Valimizin öncülüğünde ve il müdürlüğümüz kapsamında çeşitli etkinliklerle kutlanacaktır. Bu vesile ile etkinliklere desteklerini esirgemeyen basta Sayın Valimize, Belediye Başkanımıza ve birlesen kurumlarımıza teşekkür ediyorum” dedi.

Tutulmaz; "Ülkenin davranışı ile çözülebilecek bir sorun"

Vali Mustafa Tutulmaz; “Başlangıçta insanoğlu sadece karnini doyurmak ve güvenlik ihtiyacını sağlamaya yönelik bir caba içerisindeyken zaman içerisinde daha iyi ortamlarda yasamak, daha iyi araçları kullanmak daha konforlu, ısısı düzenli ortamlarda yasamak gayretlerinin akabinde çevreye de her gecen gün belirli oranda zarar verilmeye başlanmıştır. Bunun belirli oranı kabullenilir olmuştur ancak bu oranı aştıktan sonra daha büyük problemleri beraberinde getirmeye başlamıştır. İklim değişikliği bunu sonucunu en iyi şekilde gördüğümüz ve hissettiğimiz bir durumdur. İnsan sağlığına da büyük oranda zarar vermeye başlanmıştır. Bugüne kadar çevreye verilen zararın önüne geçilmeye çalışılsa da tam anlamıyla başarılı olamıyoruz. Sadece ülkenin davranışı ile çözülebilecek bir sorun değildir. Dünyayı en fazla sömüren, iklimine en fazla zarar veren ülkeler batılı ülkelerdir. Sıfır atik projesi ile dünyaya örnek teşkil edecek bir projemiz hayata geçiyor. Tüketeceğiz, tüketmek insanlarımız için önemlidir ama bunu rekabet için değil ihtiyaç için yapmakla sorumluyuz. Biz ne kadar topluma örnek olabilirsek, gündemde tutabilirsek başarılı oluruz. Emeği gecen herkese teşekkür ediyorum” dedi. Törene Zonguldak protokolü katıldı.

(Haber - Seda Fidan)