Beyaz baklava 150 yıllı aşkın Zonguldak ve ilçelerinde günlük yaşamda, düğünlerde, dini bayramlarda haneye misafir geldiğinde ya da misafirliğe giderken ikram olarak yapılan bir tatlı çeşididir. Zonguldak halkının olmazsa olmaz tatlılarının arasında yer alan beyaz baklava kuşaktan kuşa aktarılan bir kültür yemekleri arasında yer alıyor. Ülkemizin birçok yöresinde baklava yapımı ve çeşidi farklılık gösterebiliyor. Beyaz baklavanın farklılığı ise Zonguldak’a özel ve adından da anlaşılacağı üzere beyazdır ve beyaz renkten oluşur.

Bilmeyen ve tatmayanları için görüntüsü ilk etapta çiğ (pişmemiş) gibi algılansa da baklavayı ilginç ve diğerlerinden farklı kılan özelliği bu olmuştur. İşin sırrı pişirme süresindeki uzun ve zahmetli süreçte saklıdır. Beyaz baklava 55 adet yufkadan oluşmaktadır ve 4-5 saat aralığında pişirilir. hamurun ve şerbetin buluşması sonucu beyaz baklava hazırlanmış olur. Baklava ve tatlı sevenler için yediğinizde ağızda çok farklı bir tat bırakmaktadır.

Beyaz baklava 2020 yılında ise coğrafi işaret tescili almıştır. Bölge halkı tarafından da beğenilen lezzet beyaz baklava birçok ünlü mutfağın menüsünde de yer almıştır.

BEYAZ BAKLAVA NASIL YAPILIR?
"Malzemeler: 

3 yumurta

3 çorba kaşığı yoğurt

yarım litre süt

100 gr margarin ceviz içi

Bir paket nişasta unu

Bir adet limon

Şerbeti için:

3 kg şeker

2 lt su

1 adet limon suyu,
Yapılışı:
1-Hamurun hazırlanması: Bir karıştırma kabında sıvı yağ, yoğurt, yumurta, kabartma tozu ve sirkeyi karıştırın. Yavaş yavaş un ekleyerek yumuşak bir hamur yoğurun. Hamuru 30 dakika dinlendirin.

2-İç harcın hazırlanması: iç harcı için Cevizleri (veya fındıkları) ince kıyın ve toz şekerle karıştırın.

3-Baklavanın yapılması: Hamuru bezeler halinde ayırın. Her bir bezeyi açın ve yağlayarak üst üste koyun. Üstteki yufkanın üzerine iç harçtan serpiştirin. İstediğiniz şekilde keserek rulo yapın veya tepsiye yerleştirerek dilimleyin.

4-Pişirme: Önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzeri altın rengi olana kadar pişirin.

5-Şerbetin hazırlanması: Şeker ve suyu kaynatın, birkaç damla limon suyu ekleyin ve soğutun."

6-Servis: Fırından çıkan sıcak baklavanın üzerine soğuk şerbeti dökün. İsteğe göre dinlendirin ve ardından servis yapın.
 

Kaynak: Haber Merkezi