Kastamonu Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Bilim Tarihi Bölümü öğretim üyesi Dr. Öğretim Üyesi Ömer Fatih Tekin’in yürütücülüğünde hazırlanan "Dijital Beşeri Bilimler Yöntemleri Kullanılarak Cumhuriyet Dönemi Bilim Tarihi ve Felsefesini Analiz Etme, Haritalandırma ve Görselleştirme" başlıklı proje, TÜBİTAK’ın 3005-Sosyal ve Beşeri Bilimlerde Yenilikçi Çözümler Araştırma Projeleri Destek Programı kapsamında desteklenmeye hak kazandı.

Proje, Cumhuriyet dönemindeki bilimsel ve felsefi gelişmeleri dijital beşeri bilimler yöntemleriyle analiz etmeyi, haritalandırmayı ve görselleştirmeyi hedefliyor. 1923’ten günümüze kadar olan dönemi dört temel başlık altında inceleyecek projede, bilimsel akımlar, dönüşümler ve entelektüel ilişkiler dijital araçlar yardımıyla görsel ve etkileşimli bir biçimde sunulacak.

Proje kapsamında oluşturulacak dijital arşiv ve veri tabanı, bilim tarihi ve felsefesi alanındaki önemli kavramların, olayların ve aktörlerin sosyal ağ analizi yöntemleriyle ilişkisel olarak ele alınmasını mümkün kılacak. Hazırlanacak etkileşimli haritalar ve zaman çizelgeleri sayesinde, dönemin bilimsel ve fikri birikimi daha geniş kitlelere ulaştırılacak.

Projede Dr. Öğretim Üyesi Ömer Fatih Tekin’in yanı sıra, Kastamonu Üniversitesi’nden Dr. Öğretim Üyesi Çağlar Karaca, Dr. Öğretim Üyesi Tuba Uymaz, Prof. Dr. Yavuz Unat, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi’nden Dr. Öğretim Üyesi Elif Ela Erberk ve Araştırma Görevlisi Berkan Çelik, Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi’nden Araştırma Görevlisi Ezgi Hazal Turhan ve danışman olarak Prof. Dr. Mehmet Hilmi Demir görev alıyor. Ayrıca projede doktora bursiyeri olarak Sercan Palavan ve Gülcan Karaca yer alıyor.

Kastamonu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Hamdi Topal, bu tür projelerin akademik camiaya sağladığı katkının önemine vurgu yaparak, projenin uluslararası düzeyde dikkat çekecek nitelikte olduğunu ve akademik bilgi birikimine önemli katkılarda bulunacağına inandığını belirtti.

Rektör Topal, proje çalışmalarından dolayı akademisyenleri ve öğrencileri tebrik etti.

Kaynak: İHA