Tarım ve Orman Bakanlığı ve Orman Genel Müdürlüğü Türkiye Yüzyılı vizyonu ile orman köylerini yerinde kalkındırma hedefleri doğrultusunda ülkemizin önemli odun dışı orman ürünlerinde defne üretimine yönelik üretim tatbikatları başladı.

Bartın İşletme Müdürlüğüne bağlı Akgöz, Topluca, Akmanlar ve İhsanoğlu Köylerinde defne sürgünü üretimi yapan orman köylülerinin katılımıyla gerçekleşen defne sürgünü üretim tatbikatları  düzenlendi.
 
İşletme Müdürlüğüne bağlı yoğun miktarda defne bulunan orman alanları, Odun Dışı Orman Ürünleri Faydalanma Planı ile 3 parsele ayrılmış olup her yıl bir parsele girilmekte, Eylül ayının 15’inde  başlayacak defne hasadı 2025 yılı Nisan ayına kadar devam etmektedir. Dik yamaç ve kayalıklar arasında kesimi yapılan defne yaprakları, şelek yapılarak yüzlerce metre mesafeden insan sırtında ve atların yardımı ile, traktörlerin ulaşacağı alana, oradan da toplama merkezlerine taşınmaktadır.

DEFNE DEĞİL DEFİNE
 Tarım ve Orman İl Müdürlüğü Teknik elemanlarınca defne sürgünü üretim teknikleri ve dikkat edilmesi gereken hususların uygulamalı olarak anlatıldığı tatbikatta; Defnenin kalite özellikleri, kültürü, ıslahı, defne alanlarının rehabilitasyonu, üretim ve üretim sonrasında kaliteli yaprak verimi için yapılması gereken teknik ve idari uygulamalara yönelik faaliyetler kapsamında kullanılacak metotlar, defne değer zinciri, defne eylem planları kapsamında kullanılabilecek metotlar konusunda karşılıklı fikir alış verişinde bulunuldu.

15 Eylül’e kadar defne üretimi yapılacak tüm köylerde üretim tatbikatları yapılacak.

Kaynak: Haber Merkezi