Orman Genel Müdürlüğü Ekosistem Hizmetleri Dairesi Başkanı  Özgür Balcı dünyada en çok üretimin yapıldığı Zonguldak Orman Bölge Müdürlüğünde defnenin nitelik ve nicelik olarak daha üst seviyelere çıkartılması konusunda istişare toplantısı yapmak üzere ziyaretlerde bulundular.


DÜNYADA EN ÇOK ZONGULDAK'TA YETİŞİYOR


Bartın İşletme Müdürlüğü toplantı salonunda defne ürünü üretimi hakkında yapılan   değerlendirme toplantısına Daire Başkanı Balcı ile beraber Orman Bölge Müdürü Hasan Keskin, Bölge Müdür Yardımcısı  Mehmet Pınar, Zonguldak ve Kastamonu EKOH Şube Müdürleri, Bartın, Ereğli ve Zonguldak İşletme Müdürlüğü İşletme Müdürleri, Müdür Yardımcıları ve İşletme Şefleri, Bartın, Kastamonu ve Zonguldak illerinde defne ihracatı ve ticareti yapan firma temsilcileri ile defne üretimi yapanlar katıldı. 

Karşılaşılan sorunlar ve çözüm önerileri karşılıklı olarak istişare edildi.


KÖYLÜLER 250 MİLYON TL'YE YAKIN KAZANÇ ELDE ETTİ 

Orman Bölge Müdürü  Hasan Keskin toplantının açılışında yaptığı konuşmada 
Defne yaprağından 2200 köylünün 250 milyon liraya yakın gelir elde ettiğini belirterek şunları söyledi

“Bartın, Zonguldak ve Ereğli Orman İşletme Müdürlüklerinde bir yandan envanter ve planlama çalışmaları hızla devam ederken, yapılan faydalanma planlarına konu edilen defne sahalarında defne üretimleri artan bir ivmeyle hız kesmeden devam ediyor. Bunun getirisi olarak da defne üretiminde çalışan yaklaşık 2.000 Orman Köylümüzün 250 milyon TL'ye yakın kazanç elde etmesi olmuştur. Defne yaprağının dış ve iç pazarlara ulaştırılması konusunda toplanıp saklanmasına, işlenmesine, paketlemesine olanak sağlayan tesislerinin kurularak iş gücünün istihdam edildiği bir sektörün oluşmasını da sağlamıştır” dedi.

Ekosistem Daire başkanı  Balcı ise  “Tıbbi ve aromatik özellikleri bakımından zengin içeriğe sahip olan Zonguldak-Bartın Defne Yaprağının  orman köylüsüne ve ülke ekonomisine ilave katma değer sağlayacak olması çalışma azim ve şevkimizi arttırarak ilave motivasyon sağlayan bir unsur olarak hep yer alacaktır. Ormanlarımızın ürettiği mal ve hizmetlerden toplumun değişen ve gelişen beklentilerini en üst düzeyde karşılamak, ormanlardan çok yönlü ve sürdürülebilir bir şekilde faydalanmak  prensibiyle yapılan defne  (Laurus nobilis sp.) envanter ve üretimi bölgemiz ormanlarında artarak devam edecektir” dedi.
Bartın ve Zonguldak illerinde üretilen defne başta olmak üzere odun dışı ürün üretimini nitelik ve nicelik olarak arttırarak ülke ekonomisine daha fazla katkı sağlamak temelinde tüm fikir ve öneriler değerlendirilerek uygulamaya geçmek üzere notlar alındı.

Toplantı sonrasında Bartın İşletme Müdürlüğüne bağlı Akgöz, Topluca, Akmanlar ve İhsanoğlu Köylerinde defne sürgünü üretimi yapan orman köylülerinin katılımıyla defne sürgünü üretim tatbikatı düzenlendi.
 
DEFNE DEĞİL DEFİNE
 
Teknik elemanlarca defne sürgünü üretim teknikleri ve dikkat edilmesi gereken hususların uygulamalı olarak anlatıldığı tatbikatta; Defnenin kalite özellikleri, kültürü, ıslahı, defne alanlarının rehabilitasyonu, üretim ve üretim sonrasında kaliteli yaprak verimi için yapılması gereken teknik ve idari uygulamalara yönelik faaliyetler kapsamında kullanılacak metotlar, defne değer zinciri, defne eylem planları kapsamında kullanılabilecek metotlar konusunda karşılıklı fikir alış verişinde bulunuldu.
A8C8E989 Ebbb 4A6C 9736 079C33A923E3

1Cf7D940 1B82 42F8 B901 85907F2489Cd

791Baee4 474B 4192 8Ff9 Ff7351072E54

Kaynak: Haber Merkezi