Zonguldak Belediye Başkanı Ömer Selim Alan, Asma'da meydana gelen ve 2 kişinin ölümüyle sonuçlanan heyelan ve göçük sonrasında ki kurtarma çalışmalarına yönelik  eleştiri yapan CHP Genel Başkan Yardımcısı Deniz Yavuzyılmaz'ı; "Doğal afetin üzerinden siyaset yapılmaz" diyerek eleştirmişti. Yavuzyılmaz da Selim Alan'a,  "Kurtarma rezaleti ile ilgili tabii ki söyleyecek sözlerimiz var " diyerek cevap verdi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Deniz Yavuzyılmaz, yaptığı açıklamada şunları söyledi:

''20 KİŞİ TOPRAK ALTINDA KALDI ÖLEBİLİRLERDİ''

"Doğru yapılan işleri biz her zaman bir belediye, hangi siyasi parti tarafından yönetiliyorsa yönetilsin takdir etmesini bilen insanlarız. Ancak ölüm olan ihmaller dolayısıyla 20'nin üzerinde AFAD, itfaiye, belediye ve sivil vatandaşlardan oluşan bir topluluğun toprak altına gömüldüğü bir heyelan kurtarma çalışmasının yapıldığı yerde de bizim söyleyecek tabii ki sözlerimiz var. Eğer bir Yol çöküyorsa, o çöktüğü esnada oradan bir araç geçiyor olsaydı, birilerinin hayatını kaybedecek veya bir zarar göreceklerini biliyor olmak dahi bu konuya temkinli yaklaşmayı ve bu konudaki ihmaller zincirini zinciri konusunda değerlendirme yapmayı zorunlu kılıyor. Dolayısıyla biz Zonguldak coğrafyası itibariyle  özellikle heyelanlar, bu yol yapımındaki pek çok usulsüzlük, yanlış metodla bu tip yolların yatırımların yapılması hem Kamu zararı doğurması hem de bu tip tehlikelere yol açmasıyla ilgili mecliste soru önergeleri verdik. Uyarılarda bulunduk. Açıklamalar yaptık. O nedenle bu açıklamaların gereğini zamanında yaparak tedbirleri almak burada AK Partili yetkililerin görevidir. Ben bu görevi hatırlatmak durumundayım. Aksi durumda can kayıpları oluyor ve bu telafisi mümkün olmayan kayıplar bunlar. 

Heyelan konusunda da arama kurtarma çalışması yapılırken 2 vatandaşımızın cansız bedenlerine ulaşılıyor. Ancak yoğun yağış altında, zifiri karanlıkta yeterli ekipman olmadan ve ikinci bir heyelan riskinin çok yüksek olduğu halde burada çalışma yapılması talimatı verilip bu konuda ısracı olunuyor. Bu talimat üzerine 20'nin üzerinde vatandaşımızı daha bizim kaybetmemize neden olabilirdi. O nedenle profesyonel bir arama kurtarmada risk yüksek seviyedeyse cansız bedenlere ulaşma riski düşüren çeşitli faktörler ortadan kalkana kadar veya azalana kadar beklenir ve çalışma bu şekilde icra edilir. Aksi takdirde biz arama kurtarma ekiplerimizin hayatını tehlikeye atmış oluruz. Bakın profesyonel arama kurtarma ekip profesyonel bir idare altında başarıya ulaşır ve vatandaşlarımızın hayatını kurtarabilirler. Ancak bu heyelan sürecinde ASMA'da yaşanan heyelan sürecinde yapıldığı gibi bir arama kurtarma faaliyeti değildir. Burada canını dişine takarak çalışan ben tüm itfaiye ekiplerini, AFAD ekiplerini, belediye ekiplerini ve orada görev alan herkesi şehir dışından gelen kurtarma ekiplerini de tebrik ediyorum. Onlara teşekkür ediyorum. Ancak onlara yanlış şekilde müdahale talimatı verip ısrar edenlerin de büyük bir yanlış içine girdiğini ve onların hayatlarını da tehlikeye attığının altını bir kez daha çiziyorum. Bu konudaki uyarılarımız devam edecek. Bu konularla ilgili tedbirler alınana kadar da mücadelemize edecek"

Kaynak: Ercan Demir