Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz, 2008 yılında Zonguldak’ın Çaycuma İlçesinde bulunan ve taşıdığı tarihi değer nedeniyle “Karadeniz’in Zeugması” olarak adlandırılan Kadıoğlu Mozaiklerini beşinci kez Meclis gündemine taşıdı. CHP’li Yavuzyılmaz, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un yanıtlaması istemiyle verdiği 5’inci soru önergesinde, mozaiklerin ve tarihi kalıntıların bulunmasının üzerinden 15 yıl geçmesine rağmen bölgenin turizme kazandırılamamasının nedenini sordu. Milletvekili, 2018 yılında hazırlanan ancak bir türlü hayata geçirilemeyen “Kadıoğlu Mozaikleri Koruma Çatısı ve Ziyaretçi Merkezi Projesinin" akıbetinin ne olduğu sorusuna da yanıtlar ararken, uzun süredir toprak altında kalan mozaiklerin bozulma, tarihi buluntuların ise kaybolup, çalınma tehlikesiyle karşı karşıya olduğuna dikkat çekti.
Cumhurbaşkanlığı Yatırım Programında “Çaycuma Kadıoğlu Mozaikleri Örtüsü” adıyla yer alan proje için ayrılan 10 milyon lira ödenekten bugüne kadar sadece bin liranın kullanıldığının altını çizen Yavuzyılmaz, Bakanlığı “Dostlar alışverişte görsün” misali hareket etmekle eleştirerek şunları söyledi;
“Karadeniz’in Zeugması 15 yıldır turizme kazandırılmayı bekliyor”
“2008 yılında Zonguldak’ın Çaycuma İlçesine bağlı Kadıoğlu Köyünde yaşamakta olan bir vatandaşımız, evinin bahçesine sera kurarken M.S 3. yüzyıl Roma dönemine ait son derece kıymetli tarihi kalıntılara rastlamış, bölgede aynı yıl kazı çalışmaları başlatılmış ancak 2011 yılında çalışmalara son verilmiştir. Mozaiklerin korunması ve turizme hazırlanması için 2018 yılında düşünülen “Kadıoğlu Mozaikleri Koruma Çatısı ve Ziyaretçi Merkezi Projesi” halen hayata geçilmediği gibi “Karadeniz’in Zeugması” olarak adlandırılan Kadıoğlu Mozaikleri 15 yıldır turizme kazandırılmayı beklemektedir.
‘Mozaikler bozulma, buluntular çalınma tehlikesiyle karşı karşıya’
Kültür ve Turizm Bakanlığı, son verdiğimiz soru önergemize döndüğü 06.12.2022 tarihli yanıtında, “bahse konu mozaiklere ilişkin gerekli kontrol ve temizlik çalışmalarının 2017 yılında yürütüldüğünü” açıklamıştır. Ancak, aradan geçen 6 yıl boyunca toprak altında kalan mozaikler bozulma, tarihi buluntular ise kaybolup, çalınma tehlikesiyle karşı karşıyadır. Konuyla ilgili olarak 5’inci soru önergemizi geçtiğimiz günlerde TBMM Başkanlığına sunarak, Bakanlığa, “Kadıoğlu Mozaikleri Koruma Çatısı ve Ziyaretçi Merkezi Projesinin" akıbetinin ne olduğunu, bölgenin hangi tarihte turizme kazandırılacağını sorduk.
‘Bakanlık sanki bulunduğuna pişman, dostlar alışverişte görsün misali ’
Diğer yandan, Cumhurbaşkanlığı Yatırım Programında “Çaycuma Kadıoğlu Mozaikleri Örtüsü” adıyla yer alan proje için 2021 yılından bu yana ayrılan 10 milyon lira ödenekten bugüne kadar sadece bin liranın kullanıldığı tespit etmiş bulunmaktayız. Bu da bize Bakanlığın aslında “Dostlar alışverişte görsün” misali hareket ettiğini göstermekte. Mozaikleri 15 yıldır turizme kazandıramayan Turizm Bakanlığı, paha biçilmez bu eserleri sanki bulunduğuna bile pişman bir tutum sergiliyor.Buradan Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’a bir kez daha sesleniyorum. Kadıoğlu Mozaikleri, bozulma ve deformasyona karşı tehlike altındadır. 2011 yılında yarım bırakılan kazı çalışmalarına bir an önce tekrar başlatılmalı, projeler için ayrılan ödenekler aktarılmalıdır. Mozaikler ve tarihi bölge turizme kazandırılıncaya dek sürecin takipçisi olmaya devam edeceğiz.”
(Haber Merkezi)