CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığına yöneltmiş olduğu önergesinde, 1992 yılında inşa edilen geminin, bu güne kadar gerekli denetimlerden geçip geçmediği, gereken standartları sağlayıp sağlamadığı ve beklenen fırtına öncesinde gemi için denize elverişlilik belgesinin düzenlenip düzenlenmediği sorularına yanıtlar aradı.
Kafkametler’in geçtiğimiz aylarda Romanya açıklarında, Sulina Kanalı girişine yüzen bir mayına çarparak balast tankından hasar aldığı iddialarının da açığa kavuşturulmasını talep eden Yavuzyılmaz, denizcilere mezar olan gemiyle ilgili tüm iddiaların araştırılması gerektiğini söyleyerek şunları aktardı:
“19 Kasım Pazar günü ilimizi etkileyen ağır hava koşullarında 'Kafkametler' isimli Türk gemisi, Ereğli limanının hemen önünde battı ve gemideki 12 denizcimiz ne yazık ki kurtarılamadı.
88 metre uzunluğu ve 12 metre genişliği olan geminin aslında nehir taşımacılığı için tasarlandığı, 1992 yapımlı geminin, ağır hava koşullarında açık denizde kullanılmasının riskli olduğu, bu nedenle de bu durumdaki gemilerin sıkı denetimlerden geçirilmesi ve kötü hava koşullarında açılmadan önce ‘denize elverişlilik belgesi’ düzenlenmesi gerektiği yönünde bilgiler var.
Bu nedenle Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığına yöneltmiş olduğumuz soru önergesiyle, geminin gerekli standartları sağlayıp sağlamadığı ve gereken denetimlerden geçirilip geçirilmediği sorularına yanıtlar aradık.
Aynı şekilde Kafkametler gemisinin geçtiğimiz ay Karadeniz’de yüzer bir mayına çarptığı ve geminin karinasındaki balast tankında hafif hasar oluştuğu iddia ediliyor. Söz konusu haber, dünyanın en saygın ve güvenilir haber ajanslarından biri olarak kabul edilen Reuters tarafından, 5 Ekim tarihinde, yani olayın yaşandığı gün duyurulmuş. Böyle bir olay yaşandı ve geminin dengesinin sağlanmasında rol oynayan bir parça hasar aldıysa, bu facianın boyutunun artmasında bir diğer faktör olabilir. Bu iddianın da araştırılarak açıklığa kavuşturulmasını Bakanlıktan ayrıca talep ettik.
Karadeniz'de, özellikle ağır hava koşullarında, nehir tipi ve standart altı gemilerin çalışmasının büyük risk olduğu uzmanlar tarafından belirtiliyor. Kafkametler ile aynı tarihte Ereğli'de ikiye bölünerek karaya oturan Pallada gemisi de tıpkı Kafkametler gibi uzun, ince ve yaşlı bir gemi. Bu durumdaki gemilerin sıkı denetimlerden geçirilmiş olması hayati zorunluk.
Ereğli Limanının korunak yeterliliği, ağır hava şartlarında maruz kalan Kafkametler ‘in belli bir müddet daha emniyetli bölgelerde kalmasının neden sağlanmadığı ve kurtarma ekiplerinin yardım çağrısına müdahale imkânlarının olup olmadığı sorularının da ivedilikle cevap bulması gerekmekte. Konunun takipçisi olacağız.”