Zonguldak Atatürk Devlet Hastanesinde görevli kardiyoloji uzmanı Dr. Ersin İlgüz’ün geçtiğimiz hafta başka bir şehre tayin olmasının ardından hastanedeki kardiyoloji uzmanı sayısı teke düşerken, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz’dan eksik kadronun bir an önce tamamlanması çağrısı geldi.
Mevcut uzman hekim sayısının, hastalara poliklinik hizmeti vermeye dahi yetmeyeceğini söyleyen Yavuzyılmaz, Sağlık Bakanlığına yaptığı çağrıda, önümüzdeki ay gerçekleşecek olan Devlet Hizmeti Yükümlülüğü Kurasıyla (DHY) hastaneye acil olarak atamalar yapılmasını talep ederken, konuyu ayrıca Meclis gündemine taşıdığını ifade etti.
Hastanede kalan tek kardiyoloji uzmanının da birkaç ay sonra tayin olacağını söyleyen CHP’li Milletvekili, her giden hekimle birlikte kalan hekimlerin yükünün daha da arttığına işaret ederken, “Eksik kalan hekimler büyük bir fedakarlıkla çalışıyor ama yetişemiyor. Kadro sorununu çözemeyen Bakanlık ise tıpkı yurtdışına olduğu gibi yurtiçinde de hekim göçüne yol açıyor. Zonguldak’a gelen hekim, mecburi hizmet süresi sonunda gitmek istiyor” dedi.
Zonguldak’ın merkezinde, anjiyo işlemini yapabilecek tek hastanenin Atatürk Devlet Hastanesi olduğunun altını çizen Milletvekili, hastaneye bazı yatırımın yapıldığını ancak eksik kadro nedeniyle ne servisin ne de anjiyografi cihazının kullanılamadığını vurgularken, “Hayati müdahale gerektiren acil vakalara sırf kadro eksik diye anjiyo işlemi yapılamıyor, hastaların başka ilçelere sevk edilmesi ise can kayıplarına yol açabiliyor. Zonguldak’ta ölüm nedeni kadro eksikliği olmasın artık!” diye seslenerek şunları söyledi:
"Bakanlık yurtdışına olduğu gibi yurtiçinde de hekim göçüne yol açıyor"
“Hatırlanacağı üzere Zonguldak’ta uzun süre boyunca tek başına görev yapmak zorunda bırakılan Medikal Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Hüseyin Engin, 2020 yılının Nisan ayında dayanamayarak istifa etmiş, il genelinde kadrolu medikal onkoloji uzmanı kalmaması, o dönem kanser hastalarının tedavilerinde önemli aksaklıklara neden olmuştu.
Israrlı çağrılarımız ve girişimlerimiz sonrasında Zonguldak iki onkoloji uzman doktora kavuşurken bu sefer de benzer bir sorun ile karşı karşıyayız. Zonguldak Atatürk Devlet Hastanesinde görevli iki kardiyoloji uzmanından biri dayanamayarak gitti, biri kaldı. Kalan kardiyoloji uzmanı hekimimiz de önümüzdeki aylarda tayin olması bekleniyor.
Eksik kalan hekimler büyük bir çaba ile fedakarlıkla çalışıyor ama yoğunluklara yetişemiyor. Kadro sorununu çözemeyen Bakanlık ise tıpkı yurtdışına olduğu gibi yurtiçinde de hekim göçüne yol açıyor. Zonguldak’a gelen hekim, yaklaşık 555 günlük mecburi hizmet süresi sonunda gitmek istiyor.
"Acil vakalara sırf kadro eksik diye anjiyo işlemi yapılamıyor"
Zonguldak’ın merkezinde, anjiyo işlemini yapabilecek tek hastane şu an Atatürk Devlet Hastanesi. Ancak hastanedeki Koroner Yoğun Bakım Ünitesi ve büyük bir maliyetle satın alınan anjiyografi cihazı kullanılamıyor. Çünkü uygun şekilde kullanılabilmeleri için ideal uzman hekim sayısının 12 olması gerekiyor. 6 Kalp Damar Cerrahı, 6 Kardiyoloji Uzmanı hekim ihtiyacı varken şu an hastanede 1 Kardiyoloji uzmanı, 3 de Kalp Damar Cerrahı bulunuyor.
Hayati müdahale gerektiren acil vakalara sırf kadro eksik diye anjiyo işlemi yapılamıyor, hastaların başka ilçelere sevk edilmesi ise can kayıplarına yol açabiliyor. Oysa merkezdeki anjiyografi cihazı kullanılabilse, kalp krizi gibi durumlara gecikmeden müdahale edilebilecek ve hastanın hayatta kalma şansı o kadar arttırılabilecek.
"Zonguldak’ta ölüm nedeni kadro eksikliği olmasın artık"
Diğer yandan, ülke genelinde olduğu gibi Zonguldak’ta da insanların ölüm nedenleri arasında kalp- damar ve dolaşım sistemi hastalıkları ilk sırada yer alıyor. 2022 yılında ölüm nedenlerine göre incelendiğinde %35,4 ile kalp- damar ve dolaşım sistemi hastalıkları ilk sırada yer aldı. Ancak böylesine bir tehlikeyle karşı karşıyayken, koroner Yoğun Bakım Ünitesi şöyle dursun mevcut uzman hekim sayısı hastalara poliklinik hizmeti vermeye dahi yetmeyecek durumda.
Sorunu geçtiğimiz hafta Meclis gündemine taşıyarak, Sağlık Bakanlığından acil olarak çözüm geliştirmesini istedik. Bakanlıktan, önümüzdeki DHY Kurasında Atatürk Devlet Hastanesine ilkin poliklinik hizmeti vermeye yetecek ve ardından, ivedilikle anjiyografi yapabilecek sayıda, deneyimli hekimin atanmasını talep ettik. Ayrıca hekim açığını kapatmanın bir yolu olarak sözleşmeli olarak çalışabilecek hekimlere ilçelerde tanınan hakların merkezde de tanınması gerekiyor. Heyet raporlarının yazıldığı, yoğunluğun fazla olduğu merkezde tek bir uzmanın olması kabul edilemez bir durum. Bir an önce bu atamalar yapılsın ve ‘Zonguldak’ta ölüm nedeni kadro eksikliği olmasın artık’ diyoruz. Konunun takipçisi olmaya devam edeceğiz.”