Ticaret İl Müdürü İsmail Maden son günlerde üniversite öğrencilerinden online eğitim setleri satışı ile ilgili şikayetler almakta olduklarını belirterek tüketicilerin yeterli bilgi verilmeden satış yapılması halinde cayma süresinin 1 yıl daha uzadığını söyledi.
Üniversite öğrencilerinin ve tüketicilerin haklarını bilmeleri gerektiğini, hakları ile ilgili bilgi almak için Ticaret İl Müdürlüğüne başvurabileceklerini belirten İsmail Maden şunları söyledi
ÖN BİLGİLENDİRME ZORUNLU
“İş yeri dışında kurulan sözleşmelerde satıcıların Ön Bilgilendirme ve Sözleşme Yükümlülüğü bulunmaktadır. Buna göre
Tüketici, iş yeri dışında kurulan sözleşme ya da buna karşılık gelen herhangi bir teklif ile bağlanmadan önce;
Sözleşme konusu mal veya hizmetin temel nitelikleri,
Satıcı veya sağlayıcının adı veya unvanı ile iletişim bilgileri,
Mal veya hizmetin Türk Lirası olarak vergiler dahil toplam fiyatı,
Cayma hakkının olduğu durumlarda, cayma hakkının kullanılma şartları, en az on iki punto büyüklüğünde, anlaşılabilir bir dilde, açık, sade ve okunabilir bir şekilde yazılı olarak veya kalıcı veri saklayıcısı ile bilgilendirilmek zorundadır.
ÖN BİLGİLENDİRME YAPILDIĞINA İLİŞKİN İSPAT YÜKÜ SATICI VEYA SAĞLAYICIYA AİTTİR.
İş yeri dışında kurulan sözleşmeler, Bakanlık tarafından yetkilendirilmiş satıcı veya sağlayıcı tarafından kurulabilir. Bu çerçevede öğrencilerimizden muhakkak yetki belgelerini sormalarını bekliyoruz. Bununla birlikte İş yeri dışında kurulan sözleşmeler yazılı olarak yapılmadıkça geçerli olmaz. Kurulan sözleşmelerin en az on iki punto büyüklüğünde anlaşılabilir bir dilde, açık, sade ve okunabilir bir şekilde düzenlenmesi ve sözleşmenin bir örneğinin tüketiciye verilmesi zorunludur. Geçerli bir sözleşme kurmamış olan satıcı veya sağlayıcı, sonradan sözleşmenin geçersizliğini tüketicinin aleyhine olacak şekilde ileri süremez.
KURULACAK SÖZLEŞMEDE
Sözleşme konusu mal veya hizmetin temel nitelikleri,
Tüketicinin adı soyadı ile satıcı veya sağlayıcının adı veya unvanı, varsa MERSİS numarası,
Tüketicinin satıcı veya sağlayıcı ile hızlı bir şekilde irtibat kurmasına imkan veren, satıcı veya sağlayıcının açık adresi, telefon, faks numarası ve benzeri iletişim bilgileri ile varsa satıcı veya sağlayıcının adına ya da hesabına hareket edenin kimliği ve adresi,
Satıcı veya sağlayıcının tüketicinin şikayetlerini iletmesi için farklı bir iletişim bilgisi var ise buna ilişkin bilgi,
Mal veya hizmetin Türk Lirası olarak vergiler dahil toplam fiyatı,
Sözleşmenin kurulduğu tarih,
Malın veya hizmetin teslim veya ifa tarihi,
Ödemeye ilişkin bilgiler,
Cayma hakkının olduğu durumlarda, bu hakkın kullanılma şartları, süresi ve usulüne ilişkin bilgiler,
Cayma bildiriminin yapılacağı açık adres, faks numarası veya elektronik posta bilgileri,
Tüketicilerin uyuşmazlık konusundaki başvurularını Tüketici Mahkemesine veya Tüketici Hakem Heyetine yapabileceklerine dair bilgi.
Satıcı veya sağlayıcı, sözleşmeyi tüketicinin imzalamasını ve sözleşme tarihi ile “Sözleşmenin bir örneğini elden teslim aldım.” ifadesini ve cayma hakkının kullanılabildiği sözleşmeler için “On dört gün içinde cayma hakkımın olduğu konusunda bilgilendirildim.” ifadesini tüketicinin kendi el yazısı ile yazmasını sağlamak zorundadır.
CAYMA HAKKININ KULLANIMI VE TARAFLARIN YÜKÜMLÜLÜKLERİ
Tüketici, on dört gün içinde herhangi bir gerekçe göstermeksizin ve cezai şart ödemeksizin sözleşmeden cayma hakkına sahiptir.
Cayma hakkı süresi, hizmet ifasına ilişkin sözleşmelerde sözleşmenin kurulduğu gün; mal teslimine ilişkin sözleşmelerde ise tüketicinin veya tüketici tarafından belirlenen üçüncü kişinin malı teslim aldığı gün başlar. Ancak tüketici sözleşmenin kurulmasından malın teslimine kadar olan süre içerisinde de cayma hakkını kullanabilir.
Malın satıcı tarafından taşıyıcıya teslimi, tüketiciye yapılan teslim olarak kabul edilmez.
Satıcı veya sağlayıcı, cayma hakkı konusunda tüketicinin bilgilendirildiğini ispat etmekle yükümlüdür.
Satıcı veya sağlayıcının yükümlülüklere aykırı hareket etmesi veya tüketiciyi cayma hakkı konusunda gerektiği şekilde bilgilendirmemesi durumunda tüketici cayma hakkını kullanmak için on dört günlük süreyle bağlı değildir. Bu süre her halükarda cayma süresinin bittiği tarihten itibaren bir yıl sonra sona erer.
CAYMA HAKKININ KULLANIMI
Cayma hakkının kullanıldığına dair bildirimin cayma hakkı süresi dolmadan, yazılı olarak veya kalıcı veri saklayıcısı ile satıcı veya sağlayıcıya yöneltilmesi yeterlidir.
Satıcı veya sağlayıcı cayma formunu sözleşmenin kurulduğu anda tüketiciye vermek zorundadır.
cayma hakkının kullanımına ilişkin ispat yükümlülüğü tüketiciye aittir.
Taraflarca aksi kararlaştırılmadıkça,
Tüketicinin istekleri veya kişisel ihtiyaçları doğrultusunda hazırlanan mallara ilişkin sözleşmeler.
Çabuk bozulabilen veya son kullanma tarihi geçebilecek malların teslimine ilişkin sözleşmeler.
Tesliminden sonra ambalaj, bant, mühür, paket gibi koruyucu unsurları açılmış olan mallardan; iadesi sağlık ve hijyen açısından uygun olmayanların teslimine ilişkin sözleşmeler.
Malın tesliminden sonra ambalajın açılmış olması halinde maddi ortamda sunulan dijital içerik ve bilgisayar sarf malzemelerine ilişkin sözleşmeler.
Cayma hakkı süresi sona ermeden önce, tüketicinin onayı ile ifasına başlanan hizmetlere ilişkin sözleşmelerde tüketici cayma hakkını kullanamaz
Sözleşmenin tüketiciye teslim edildiğinin ve sözleşme konusu mal veya hizmetin sunulduğunun ispatı satıcı veya sağlayıcıya aittir.” dedi.