Köprünün yıkımı için yürütülen tüm işlemlerin mevcut usul ve yasal düzenlemelere aykırı olarak yürütüldüğünü söyleyen Milletvekili, köprünün yıkımını zorunlu kılan hiçbir bilimsel gerekçenin ve yıkımın şehre sağlayacağı hiçbir ortak faydanın bulunmadığını belirterek “Gelin bu yanlıştan vazgeçin” dedi.
Yetkisiz ve yasalara aykırı şekilde yürütülen yıkım ihalesi sürecini, yürütmenin durdurulmasını istemli dava ile yargıya taşıdığını aktaran Milletvekili, son derece değerli çelik hurda ve diğer malzemenin milli menfaatlerimiz ve yasalara uygun olarak Makine ve Kimya Endüstrisine (MKE) verilmesi gerekirken özel bir şirkete verilmesiyle büyük bir kamu zararına yol açılacağının altını çizdi.
Fevkani Köprüsünün yıkılması halinde köprünün işlevini görecek alternatif bir projenin bulunmaması nedeniyle de “Zonguldak’ın trafik kaosuna sürükleneceğinin” altını çizen Yavuzyılmaz, konuya ilişkin yaptığı açıklamasında şunları söyledi:
“Kent içi ulaşımımızda çok önemli işlevi bulunan, şehrimize alan kazandıran, Zonguldak ticari hayatına katkısı bulunan Fevkani Köprüsü, bağımsız otoritelerce hazırlanmış güncel bir raporu olmadan, hiçbir bilimsel gerekçeye dayanmadan; Çevre Bakanlığına bağlı bir kuruluşa sipariş üzeri hazırlatılan ısmarlama rapor ile yıkılmak üzere.
Fevkani Köprüyü riski yapı olarak nitelendiren bu raporda bile köprünün sık gerçekleşen depremlere karşı dayanıklı çıktığı, 2475 yılda bir gerçekleşebilecek depreme karşı ise değerleri tam olarak karşılamadığı söyleniyor. Oysa, şu anda yeni yapılanlar dahil Zonguldak’taki hiçbir yapının 2475 yılda bir olma ihtimali bulunan ‘kıyamet düzeyindeki’ depreme karşı dayanıklı olmadığını tüm Zonguldak biliyor.
Üstelik, köprünün yıkımı için yürütülen tüm iş ve işlemler, sürecin başından bu yana mevcut yasal düzenlemelere aykırı olarak yürütülerek bu aşamaya gelindi. Yıkımda kamu menfaati bulunmuyor. Örneğin, köprünün yıkılması zorunlu olsa bile son derece değerli çelik hurda ve diğer malzemenin milli menfaatlerimiz ve yasalara uygun olarak Makine ve Kimya Endüstrisine verilmesi, sürecin başından bu yana MKE ile yürütülmesi gerekirken usulsüz şekilde yapılan ihale ile kıymetli malzemeler özel bir şirkete verilecek ve büyük bir kamu zararına yol açılacak.
Yetkisiz ve yasalara aykırı şekilde yürütülen yıkım ihalesi sürecini geçtiğimiz süreçte Avukatım Meral Çolakoğlu aracılığı ile yargıya intikal ettirmiştik. Söz konusu itirazlarımızın yer aldığı 15 sayfalık yürütmenin durdurulması istemli dava dilekçemiz halen sonuçlandırılmadı. Fevkaninin yıkımında birilerini zengin etmek dışında şehre sağlayacağı hiçbir ortak fayda bulunmuyor. Köprü yıkılınca, Fevkaninin işlevini görecek alternatif bir projenin bulunmaması nedeniyle de Zonguldak’ın trafik kaosuna sürükleneceği ortada. Gelin bu yanlışta ısrar etmeyin, Fevkaninin yıkımından vazgeçin, Zonguldak’a yazık etmeyin”