Zonguldak ve Türkiye’nin dört bir yanında vatandaşlar evlerinin çatılarına güneş panelleri yerleştiriyor. Evlerin çatılarına ya da binaların uygun bölümlerine takılan güneş panelleri sayesinde elektrik enerjisi üretmek çok kolay. Son yıllarda güneş panelleri yardımıyla enerji ihtiyacını karşılayanların sayısı hızla çoğalıyor.

Yenilenebilir enerji kaynakları denilince akla ilk olarak güneş enerjisi geliyor. Türkiye’nin yıllık toplam güneşlenme süresi 2 bin 741 saat. Bir başka ifadeyle günlük güneş görme süresi 7,5 saati buluyor. Bu potansiyelin farkına vararak değerlendirmek isteyenlerin sayısı da her geçen gün artıyor. Sadece sanayi bölgelerinde ya da tarım arazilerinde değil, evlerin çatılarında veya uygun olan cephelerinde de güneş panelleri yardımıyla rahatlıkla enerji üretilebiliyor.

GÜNEŞ ENERJİSİ PANELLERİ HER ÇATIYA UYGULANABİLİYOR MU?
Çatı kaplamasının tipinden bağımsız olarak her binanın üzerine entegre edilebilen çatı panelleri mevcut. Bunlar belirli bir kafes dizilimine sahip her türlü yüzeye uygulanabilir düzenekler. Eski paneller, çoğunlukla fabrikalar ya da belirli tarım arazilerinin üzerinde güneşe yönlenmiş bir şekilde konumlandırılırdı. Şimdi aynı paneller mevcut bina ölçeğinde, konutlar dahil her türlü binalara uygulanabiliyor. Bir yönetmelikle tüm binaların üzerinde panellerin kullanılabilmesinin önü açıldı.

BU PANELLER ÇATILARA ZARAR VERİYOR MU?
Mevcut bir binanın çatısına sonradan monte edilen bir güneş enerji sistemi binaya ilave bir yük getirecektir. Çatının bu sistem uygulanmadan önceki taşıyıcı sisteminin yeterli olup olmadığı kontrol edilmek durumunda. Dolayısıyla taşıyıcı sistemin güçlendirilmesi gerekebilir. Akabinde çatı örtüsüyle mevcut güneş enerji sisteminin entegrasyonunu iyi yapmak gerekiyor. Hangi tip çatıya uygulanıyor ise o çatı tipinin birtakım detay çözümleri mevcut. Gerekli tedbirlerin alınmadığı ve uzmanlar tarafından yapılmayan uygulamalarda bazı sorunlara davetiye çıkartılabilir.

ÇATILARA GÜNEŞ PANELİ KOYDURMAK MALİYETLİ Mİ?
Geçmişte çok daha maliyetliydi. Günümüzde geçmişe bakarak çok daha düşük maliyetli panellerin üretilmesine ve uygulanmasına başlandı.

(Haber Merkezi)