Zonguldak’ta Acılık caddesinde bulunan İl Sağlık Müdürlüğü Ek Hizmet Binası çalışanları yaşadıkları ufak çaplı sarsıntıyı deprem zannederek kendilerini binanın dışına attı. Binanın arka tarafında bulunan bir oto yıkamanın, yıkım aşamasında kepçenin yarattığı sarsıntıdan olduğu anlaşılan olay sonrasında çalışanlar biraz olsun nefes aldı. Öte yandan CHP Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmazın  geçtiğimiz günlerde ek hizmet binası için depreme dayanıksız diye yaptığı açıklama geldi. 

YAVUZYILMAZ NE DEMİŞTİ?

Kahramanmaraş depremi sonrası olası yeni depremler nedeniyle İstanbul başta olmak üzere ülke genelinde riski görülen sağlık kuruluşları apar topar boşaltılırken, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz, Zonguldak İl Sağlık Müdürlüğünün Ek Hizmet Binasına dikkat çekti.

Daha öncesinde Milli Emlak Müdürlüğü uhdesinde olan Acılık semtindeki binayı 22.02.2018 tarihinde devralan ve ek hizmet binasına dönüştüren Sağlık Bakanlığını uyaran CHP’li Yavuzyılmaz, binanın depreme dayanıksız olduğu konusuyla ilgili çok sayıda ihbarın taraflarına ulaştığını söyledi.

Binanın tehlike arz eden durumuyla ilgili olarak, önceki yıllarda CİMER üzerinden yapılan birçok başvuru bulunduğunu, başvurulara verilen yanıtlarda Çevre Şehircilik İl Müdürlüğünün deprem analiz çalışmalarına devam ettiğinin bildirildiğini ancak aradan geçen 3 yılda hiçbir somut adımın atılmadığının belirten Milletvekili, binada çalışan yaklaşık 180 personelin hayatının başta deprem olmak üzere afet riski ile tehdit ve tehlike altında olduğunun altını çizerek şunları söyledi:

“Daha öncesinde Defterdarlık Milli Emlak Müdürlüğü uhdesinde olan binanın 22.02.2018 tarihinde Sağlık Bakanlığına tahsisi yapılmış olup, 05.03.2018 tarihinden itibaren bina Zonguldak İl Sağlık Müdürlüğü uhdesine geçmiştir.

Zonguldak İl Sağlık Müdürlüğünün internet sitesinde yer alan bilgiye göre; 176 Ada, 23 Parsel numaralı taşınmaz üzerinde bulunan bu bina, Sağlık Bakanlığının kamu kaynaklarının etkin ve verimli kullanılması amacıyla almış olduğu kararın ardından Zonguldak Valiliğince, İl Sağlık Müdürlüğüne tahsis edilmiş, Sağlık Bakanlığı böylelikle özelden bina kiralama hizmet alımından vazgeçmiştir.

Ancak, tasarruf tedbirleri sonrasında taşınılan söz konusu binanın yapısal performansının olası bir depreme karşı yetersiz olduğu, binanın bulunduğu zeminin dere yatağı olması nedeniyle zemin sıvılaşmasının söz konusu olabileceği, binanın zemininden sürekli su çıktığı, özellikle taşıyıcı elemanlara gözle görülen çatlak ve hasarların varlığı gibi nedenlerle binaların taşıma gücünde önemli risklerin bulunduğu ve bu nedenlerle binanın son derece tehlike arz ettiği yönünde son derece önemli iddialar tarafımıza iletilmiştir.

Binanın tehlike arz eden durumuyla ilgili olarak, 2020 yılında CİMER üzerinden yapılan bir ihbara verilen yanıtta: “Cumhurbaşkanlığının talimatı ile Çevre Şehircilik İl Müdürlüğünün Kamu binaları ile ilgili deprem analiz çalışması devam etmektedir. Deprem analiz çalışmasına göre gerekli işlemler yapılacaktır. Ayrıca İl Sağlık Müdürlüğü yeni hizmet binası Bakanlığımız yatırım programında olup arsa aşamasındadır. '' denilmiş, ancak aradan geçen zaman zarfında hiçbir değişiklik yapılmamış, bina Zonguldak İl Sağlık Müdürlüğünün Ek Hizmet Binası olarak faaliyetine devam ettirilmiştir. 

Konuyu Meclis gündemine taşıyarak ilgili Bakanlıklara, Kahramanmaraş depremi sonrasında olası yeni depremler nedeniyle ülkenin köklü hastaneleri tek tek boşaltılırken, yine olası bir deprem durumunda büyük bir risk ile tehdit ve tehlike altına girecek olan ‘Zonguldak İl Sağlık Müdürlüğü Ek Hizmet Binasında çalışan yaklaşık 180 personelinin korunması için hangi önlemler alınmaktadır’ diye sorduk. 

Öte yandan, Sağlık Bakanlığının uhdesinde bulunan kamu binalarında deprem riskine karşı hangi hazırlıkların yapıldığına ilişkin 2019, 2020 ve 2022 yıllarında vermiş olduğumuz soru önergelerimiz ise halen yanıtlanmadı. Bu hayati konunun takipçisi olmaya devam edeceğiz.”

(Haber: Ercan Demir)

Editör: Haber Merkezi