İnek sütü, alerjiyi tetikleyebilen albümin, kazein ve peynir altı suyu da dahil olmak üzere birçok protein içerir. Bebeklerin ve küçük çocukların yüzde 3-6’sını etkiler, ancak çoğu beş yaşına geldiğinde bu hastalıktan kurtulacaktır. Kişiden kişiye farklılık gösteren alerji semptomları, süt bazlı veya sütle ilgili ürünler tüketildikten sonra birkaç dakika ile birkaç saat arasında başlayabilir ve bağışıklık sisteminizin bunlara verdiği tepkinin bir sonucudur. Tipik olarak, bir süt alerjisinin ani semptomları hırıltılı solunum, kusma ve egzama dahil kaşıntılı döküntüleri içerebilirken, gelişmesi daha uzun sürebilecek olanlar arasında ishal, mide krampları, burun akıntısı, sulu gözler ve ağız çevresinde kızarıklık sayılabilir.
İnek sütünde bulunan proteinlere alerjiniz varsa, süt ve süt ürünlerinden uzak durmalısınız çünkü süt alerjisi anafilaksiye, yani solunum yollarını daraltan ve nefes almayı engelleyen hayatı tehdit eden bir reaksiyona neden olabilir. Süt, fıstık ve ağaç kabuklarından sonra anafilaksiye neden olan en yaygın üçüncü besindir. Kaçınılması gereken bariz yiyecekler arasında süt, yoğurt, peynir, beyaz peynir, tereyağı ve buharlaştırılmış veya yoğunlaştırılmış süt gibi tüm süt ürünleri bulunur. Ancak inek sütü proteininin ekmek, bisküvi, kek, hazır bebek mamaları ve işlenmiş etler gibi diğer gıdalarda da saklanabileceğini bilmelisiniz.
ALERJİ BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİ İÇERİR
Süt alerjisi ve laktoz intoleransı benzer semptomlara neden olabilse de çok farklı problemlerdir. Alerji, bağışıklık sistemini içerir ve bu nedenle kaşıntılı döküntü, hırıltılı solunum, burun akıntısı ve öksürük gibi tipik alerji semptomları muhtemel olacaktır. Laktoz intoleransı bağışıklık sistemini etkilemediğinden, semptomların şişkinlik hissi, karın ağrısı veya ishal olması ve cilt ve solunumun genellikle etkilenmemesi daha olasıdır.