Zonguldak’ta son zamanlarda intihar vakalarının artmasının ardından toplumun belirli bir kesiminde tedirginlik hakimiyetini koruyor. 

Zonguldak’ta yaşanan intihar olaylarının artması ile birlikte psikologlara başvuran danışanların sayısında artış yaşandığı gözlendi. 

İntihar olaylarının artmasının temel sebeplerine değinen Psikolog Melis Ağartan, ekonomik sıkıntılar ve işsizlik, eğitim ve kariyer baskısı, psikolojik sağlık sorunları, aile ve toplumsal baskıların temel nedenler olduğunu vurguladı. 

“TÜRKİYE’DE İNTİHAR OLAYLARI %50 ARTIŞ GÖSTERDİ“ 

İntihar olaylarının artmasının temel nedenlerinin ekonomik sıkıntılar olduğunu ifade eden Psikolog Melis Ağartan, gençlerin psikolojik destek alması gerektiğini vurgulayarak ; 

“ Dünya Sağlık Örgütü’nün 2019 yılında yaptığı araştırmaya göre intihar 4. ölüm sebebi olarak gözüküyor. Yaş aralığı olarak 15-29 olarak kayıtlara geçiyor. Türkiye’de %50 artış göstermekte. İntihar olaylarının artmasının temel sebeplerinden birisi ekonomik sıkıntılar ve işsizlik, geleceğe yönelik çok fazla kaygı yaşayan genç görüyoruz. Okuduklarında kariyer hayatlarında ne olacaklarını bilmiyorlar. Büyük bir umutsuzluğa yayılıyor. Sosyal medya da popülerlik kaygısı mevcut, zengin ve yoksul kesim arasında ki fark çok fazla arttı. Yoksul kesim zengin kesimin hayatını 7/24 sosyal medyadan takip ediyor. Ulaşamayacağını  düşünenler için daha fazla olumsuzluğa sebep oluyor.

DEĞERSİZLİK DUYGUSU ÖN PLANA ÇIKIYOR

Beğeni konusu kişilerin baş etme mekanizmasını etkiliyor. Beğenilmiyorum, sevilmiyorum bir gruba ait olamıyorum kaygısı oluyor. Gençler üzerinde intihar vakaları incelendiğinde değersizlik duygusu ön plana çıkıyor. Ruhsal destek elamanlarına ulaşım azlığı çok önemli, psikolojik destek alınamıyor. Aile hekimlerinde psikologlar bulunmalı ve ücretleri cazip olmalıdır. Türkiye’de psikolojik destek alan kişiler damgalanma duygusunu yaşıyor. Toplumsal bilinçlendirme kısmında ailelere büyük iş düşüyor. 

MUTLULUK HORMANI SALGILANMIYOR!
Serotonin hormonu da çok önemli kişinin mutluluk duygusunu ön plana çıkartıyor. 
İntihara meyilli kişilerde mutluluk hormonu salgılanmıyor. Depresyona giren kişiler takip edilmelidir. Kronik hale geldiğinde intihara sürükleyebilir. Baş etme mekanizması geri plana geçiyor. Depresyonla mücadele edilmelidir. 

FARKINDALIK ARTTIRILMALI
Ayrıca farkındalığın arttırılması gerekiyor. Kişiler çocuklarının hangi konumda olduğunu takip edebilmelidir. Ruh sağlığı uzmanlarının toplumu bilinçlendirmesi gerekiyor. Aileler çocuklarından uzakta yaşıyorlar. Çocuklar istediği yere ulaşabiliyor” ifadelerine yer verdi. 

Muhabir: Neriman Dengiz