Mezarı başında, Talip Oruç, katılımcıları demokrasi mücadelesinde yaşamını yitirenler için bir dakikalık saygı duruşunun ardından, şu konuşmayı yaptı.
Karikatürist Sezai Oruç: 14 Ekim 1971–24 Şubat 2009 14 Ekim 1971 tarihinde Zonguldak / Çaycuma - Güzelyaka Köyü’nde doğan sanatçı, beş kardeştir. İlkokulu köyünde, orta ve liseyi Çaycuma'da okudu. Hukuk Fakültesi’ni kazandı ama maddi sorunlar nedeniyle okula devam edemedi.
Güzelyaka Köyü, Çaycuma'ya 3 km uzaklıkta sırtını Balat dağına dayadığı yamaçtaki köylerden biri. Eski bir yerleşim yeri olan Yakademirciler köyüne bağlı olan önce mahallesi durumundayken yönetimsel sorunlar nedeniyle ayrı bir köy oldu.
Sezai Oruç, İstanbul, Antalya gibi illerde inşaat işçiliğinde ve güvenlik görevlisi işlerinde çalıştı. İnsanlığın kurtuluşu için, sınıfsız sömürüsüz bir dünya mücadelesinden bir an bile taviz vermedi ve son nefesine kadar işçi sınıfının ve emekçilerin yanında oldu. Mizah yönü kuvvetli olan sanatçının, başta Gırgır Dergisi olmak üzere birçok ulusal mizah dergisi yanı sıra Çaycuma’da yayınlanan, Cuma Gazetesi ve Güncel Gazetesi’nde karikatürleri yayınlandı.
Karikatürün yanı sıra, karikatürlü logo tasarımı, portre karikatür gibi alanlarda da ürün veren sanatçı, toplumsal konulara yönelik hicivli yaklaşımıyla son yıllarda özgün bir çizgi dili oluşturmuştu.
Yakalandığı hastalığa yenilerek 24 Şubat 2009 tarihinde daha 38 yaşındayken yaşama veda eden Sezai Oruç’un mezarı, Güzelyaka Köyü’nde bulunmaktadır. Karikatür ustası Oğuz Aral’ın öğrencisiydi. Toplumsal düşünen sanatçı, sosyal olayları kendi mizah anlayışıyla değerlendirirdi. Ölümünden bir hafta önce tabutuna tutturulan, “Bu son karikatür” baloncuklu son karikatürünü çizdi. Ölmeden önceki son isteği, mezarının başında Ahmet Kaya’nın “Hani benim gençliğim anne” adlı parçanın çalınmasıydı. Bizler dostları ve Arkadaşları olarak Sezai Oruç'u unutmadık unutmayacağız. Yaşamı ve mücadelesi yolumuzu aydınlatmaya devam ediyor. Kendisini saygıyla anıyoruz. Diye ifada etti.
Daha sonra anmaya katılanlar, Karikatürist Sezai Oruç ile ilgili düşüncelerini, anlarını paylaştılar. Özellikle önümüzdeki sürede Oruç’un unutulmaması, gelecek kuşaklara aktarılması amacıyla Yerel Yönetimlerden, meslek ve kitle örgütlerinden Sezai Oruç adına anma, karikatür yarışmaları, anma etkinlikleri vs. hazırlıklar yapılması yönünde görüşler dile getirildi.
Son olarak, Karikatürist Sezai Oruç’un ölmeden önceki son isteği, mezarının başında Ahmet Kaya’nın “Hani benim gençliğim anne” adlı parça da çalınarak, birlikte dinlenildi.