Katarakt nedir
Katarakt en çok merak edilen görme problemlerinden biridir. İnsanlar Katarakt hastalığının temelinde nelerin attığını merak etmektedirler. Peki Katarakt nedir? Katarakt ne demek? Sizler için Katarakt kelimesinin ne anlama geldiğini araştırdık. İşte detaylar...
Katarakt ne demek
Katarakt kelimesini merak edenler, ne anlama geldiğini öğrenmek isteyen insanlar Katarakt ne demek? TDK sözlük anlamına göre Katarakt nedir? sorularının cevabını bulabilmek amacıyla internet mecralarında bulunan kaynakları tarıyorlar. Turkuaz Gazetesi olarak sizler için Katarakt kelimesini araştırdık. İşte haberin detayları…
Günlük konuşma dilinde nadir duyduğumuz ya da hiç duymadığımız kelimeler bulunmaktadır. Bu kelimelere bazen akademik, bazen terminolojik ve eski dönemlerden kalma olabiliyor. Türkçede de yapılarına, oluşumlarına göre farklılaşan pek çok kelime bulunur. İnternette yapacağınız kısa bir araştırma sonucunda hangi kelimenin ne anlama geldiğine dair bilgi sahibi olabilirsiniz. Bu bağlamda Katarakt nedir? Ne anlama gelmektedir? Sorularına cevap bulmak istiyorsanız haberimizi okuyabilirsiniz. İşte detaylar…
KATARAKT NEDİR? TDK SÖZLÜK ANLAMINA GÖRE KATARAKT NE DEMEK?
Katarakt kelimesi bazı yerlerde karşımıza çıkması olası olan kelimelerden biridir.
Günümüzde çok az insan Katarakt kelimesinin anlamını bilmektedir. Dolayısıyla anlamı bu kelimeyi ilk defa duyan herkes tarafından merak edilmektedir.
İnsanlar farklı kaynaklardan bu kelimenin anlamını araştırmaktadır.
Katarakt ne demek?
Kelime kökeni Fransızca diline dayanan Katarakt kelimesi, günlük konuşma dilinde çok sık kullanılmaması sebebiyle merak konusu haline gelmektedir.
Yaşın ilerlemesiyle birlikte gözlerde yaşlan sürecinden en çok etkilenen organların başında gelmektedir. Görme duyusu yaşa bağlı olarak olumsuz etkilenebileceği gibi fiziksel ve doğal durumlardan da etkilenebilme ihtimali vardır. Bunun sonucu olarakta pupil denen ve ışığın retina üzerine düşmesini sağlayan göz bebeğinde küçülme durumu yaşanır. Dolaysıyla ışığa adaptasyon yavaşlar ve loş ışıkta görme zorlukları görülmektedir.
Göz bebeğinin enekliğini ve saydamlığını kaybetmesiyle yakını görme sorunları başlamaktadır. KKS olarak bilinen keratokonjonktivitis yani göz kuruluğu baş gösterebilir.
Kataraktta yaş aldıkça ağırlığı ve kalınlığı değişen lensin uyumluluk yeteneğinde azalmalar yaşanır. Lens etrafında yeni lif tabakaları oluşur. Bu durum lens çekirdeğini sıkıştırır ve sertleştir. Lens çekirdek proteinlerinin kimyasal olarak değişime uğradığı bu süreçte lens üzerinde kahverengi ve sarı renklenmeler oluşur.
TDK’ye göre Katarakt;
isim, tıp, Fransızca cataracte
Göz merceğinin saydamlığını yitirerek ağarmasından ileri gelen ve görmeyi engelleyen rahatsızlık, perde, akbasma, aksu.