Çaycuma Belediyesi Halkoyunları Topluluğunun, genç nesillere Çaycuma’nın kültür değerlerini tanıtmak, yaşanan kültür erozyonunun önüne geçmek amacıyla geliştirdiği “Köy Köy Dolaşıyoruz, Kültürümüzü Tanıtıyoruz” adlı projesi bu yıl Hacılar İlkokulunda gerçekleşti. Çaycuma Kaymakamlığı, Çaycuma Belediyesi, İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ve Çaycuma Kent Konseyinin desteklediği proje kapsamında yapılan etkinlik vatandaşlardan büyük ilgi gördü. Halkoyunları topluluğumuzun sergilediği halkoyunu, mani atışması ve skeç gibi gösterilerin yanı sıra Hacılar İlkokulu öğrencilerinin çeşitli dans performansları da etkinliğe renk kattı. 

KÜLTÜR EROZYONUNUN ÖNÜNE GEÇMEK AMAÇLANIYOR
Etkinliklerin açılış konuşmasını yapan Belediye Halkoyunları Topluluğu Başkanı Nilgün Çelik içinde yaşanılan dönemde, geleneksel kültürden uzaklaşılarak hızlı bir tek tipleşmeni yaşandığını belirtti. Çelik konuşmasında, “Yaşadığımız dönemin koşulları gereği, çocuklarımız, tüm ülke gibi Çaycuma’mızda da geleneksel kültürden uzaklaşmakta, hızlı bir tek tipleşme yaşanmaktadır. Dünyanın tüm çocukları gibi maalesef Çaycumalı çocuklar da zamanını daha çok bilgisayar ya da cep telefonu gibi elektronik aletlerle geçirmekte, kendi kültüründen hızla uzaklaşmaktadır. Oysa toplumların geleceğe sağlıklı bir şekilde yürüyebilmesi, kimliklerini koruyabilmesi için geleneksel kültürün yaşatılması büyük önem taşımaktadır. Zengin bir kültürel birikime sahip olan Çaycuma’nın halkoyunları, manileri, şivesi, ağız özellikleri, geleneksel oyunları unutulmaya yüz tutmak üzeredir. Bu çalışma, tam da bu nedenlerle, yaşanan kültür erozyonunun önüne geçmek, genç kuşakları yöre kültürü ile tanıştırıp kuşaklar arasında kültür aktarımı sağlamak amacıyla tasarlanmıştır. Umarım bu adım Çaycumalılık ruhu bilincinin gelişimini sağlayarak, daha şuurlu şekilde yarınlara doğru atılmış bir adım olacaktır.” dedi.

EN GÜZEL GÜNDÜ
Etkinliğin son bölümünde konuşma yapan Hacılar İlkokulu Müdürü Figen Bilgin “Sizlere çok teşekkür ediyorum emeklerinize sağlık, ellerinize sağlık buraya gelerek bizleri çok mutlu ettiniz. Öğrencilerimiz, ‘Okulumuzun gördüğü en güzel gündü.’ diyor bana, çok teşekkür ediyoruz sağ olun.” dedi. Çaycuma Kent Konseyi Kadın Meclisi Başkanı Ayla Kalaycı’nın öğrencilere kitap ve oyuncak da hediye ettiği etkinlik, tüm öğrenci ve velilerin hep bir ağızdan İzmir Marşı’nı söylemesinin ardından sona erdi.

Kaynak: Haber Merkezi