Zonguldak ve Kdz. Ereğli yöresinin damak çatlatan lezzetleri arasında bulunan “Ereğli Kuru Kayısı Yahnisi” İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü ve Ereğli Kaymakamlığı girişimleri ile Türk Patent Enstitüsü, Resmi Coğrafi İşaret ve Geleneksel Ürün Adı Bülteninde yerini aldı.
TARİHÇESİ:
Ereğli, İç Anadolu Bölgesi’nin güneydoğusunda Konya iline bağlı bir ilçedir Denizden yüksekliği 1054 m olan ilçemiz, Konya iline 147 km. uzaklıktadır. Ereğli ilçesinde kayısı Osmanlı Padişahı II. Abdülhamid ve Rus Çarı II. Nikolay arasında yapılan anlaşmaya göre Kırım'dan Osmanlı topraklarına göç etmek üzere 1905 yılında bir grup gönderilmiştir. Daha sonra bu grup içerisinde yer alan Alim Ağa tarafından kayısı çeşitlerinden (Tokaloğlu) gözler getirilerek ilk kez Ereğli ilçesinde bahçeler kurulmuştur. (Sözlü Anlatımda 1800’lerden Günümüze Konya Ereğli’ ye Yerleşenler araştırmasından alıntıdır.) İlçemiz meyvecilik yapmaya uygundur. Yetiştirilen meyvelerin başında beyaz kirazdan sonra Tokaloğlu kayısı üretimi yapılmaktadır. Ereğli’nin gerek havası gerek toprağı gerekse Ereğli’nin suyu kayısıya ayrı bir lezzet vermektedir. Bol miktarda üretilen kayısı, kuru hava sebebiyle kayısıda kurutma işlemine gidilmektedir. Bolca kurutulan kayısıdan çok lezzetli kuru kaysı yahnisi yapılmaktadır.
Ereğli Kuru Kayısı Yahnisi; kırmızı et, beyaz toz şeker, tereyağı, su ve kayısı kurusunun üretim metoduna uygun olarak karıştırılması ve bu karışımın kavrulmasıyla/pişirilmesiyle hazırlanan bir yemektir. Yemeğin üretimi, bileşenlerin hepsinin tek seferde değil, kademeli olarak ilave edilmesi suretiyle gerçekleştirilir.
Ereğli ilçesinin mutfak kültüründe önemli bir yere sahip olan Ereğli Kuru Kayısı Yahnisi günlük öğünlerde tüketimin yanı sıra; misafir ağırlama, düğün, bayram, festival gibi özel günlerde de ikram edilir.
Ereğli Kuru Kayısı Yahnisinin hazırlanmasında; kullanılacak bileşenlerin hepsinin tek seferde değil, kademeli olarak birbiri ile karıştırılması/ilave edilmesi ve pişirilmesinin gerçekleştirilmesi aşamaları son derece önemlidir.
Hazırlanmasında kullanılan özellikle kuru kayısı ve şeker bileşenleri ile üretim metodu bakımından farklılaşan Ereğli Kuru Kayısı Yahnisinin hazırlanması ve pişirme aşamaları ile ustalık becerisi gerektirir. Bu sebeplerle; Ereğli Kuru Kayısı Yahnisinin üretildiği; Konya ili Ereğli ilçesi ile ün bağı bulunur.