Zonguldak'a hangi köprü yakışır? Zonguldak'a hangi köprü yakışır?

Zonguldak Mimarlar Odası Yönetim Kurulu  Acılık Deresi Islah çalışmaları kapsamında DSİ tarafından yapılması düşünülen Yaya Köprüsü Tasarımı ile ilgili kamuoyuna sunulan "iki köprü yerine ortak paydaşta toplanıp bir karar alınması gerekiyor" çağrısı yaptı.

Zonguldak Mimarlar Odası Yönetim Kurulu tarafından yapılan yazılı açıklamada şu düşüncelere yer verildi; 

“Zonguldak Merkez’den geçen Acılık Deresi ıslah çalışmaları kapsamında AK Parti Zonguldak İl Başkanı Mustafa Çağlayan tarafından açıklanmış, DSİ tarafından tasarım ve uygulaması planlanmış yaya köprüsü proje seçenekleri kamuoyu ile paylaşılmış ve halkın seçim yapması için basın yoluyla duyurusu yapılmıştır. Paylaşılan tasarım aşamasındaki iki proje de başka tüm şehirlerde görebileceğimiz örnekler, oysa gerek tasarımı, gerek malzemesi ile Zonguldak’a, köprünün yerine ve çevresine özgün tasarlanmış proje yaklaşımı değerlendirilebilir.
Bizler Zonguldak Mimarlar Odası olarak; bu tip kamu projelerinin ilk etapları olan fikir ve tasarım aşamalarında şehrin mimarları ve diğer ilgili kurumları ile ortak toplantı yapılarak görüşülmesini değerli buluyoruz.
Fikir aşamasına yeterli vakit verilmeden yapılmış üç boyutlu basit tasarımların halka dayatılması yerine, Mimarlar Odası, İnşaat Mühendisler Odası, ZBEÜ Mimarlık Kürsüsü, Kent Konseyi Kent Tasarımı ve İmar Grubu ve Şehir Plancıları Odası katılımlı bir toplantı yapılarak ortak akıl ile ilerlenmesi, hem işlev ve estetik, hem özgünlük, hem ekolojik olarak en iyiye karar verme, hataları minimize etme faydaları sağlayacaktır.
Başından beri tüm kurumlarla toplantılarımızda söylediğimiz, önerdiğimiz yöntem budur. Bütün siyasi kimliklerden, ideolojilerden bağımsız olarak bu kent için alınan kararların kent için en doğrusu olması adına ortak akıl çerçevesinde buluşmak.
Bu kentin tüm tarihsel ve kültürel değerlerini de gözeterek aynı zamanda günümüz çağdaş tasarımı ile harmanlanabilecek bir tasarım projesi geliştirilmelidir. Bu işbirliği ilk örnek olacak ve daha sonraki uygulama kararlarda bir arada çalışarak kent adına yapılabilecek tüm projeler için ilham yaratacaktır.
Basında açıklanan iki köprü proje seçeneği yerine, bahsettiğimiz paydaşlarla bir toplantı yapılarak kent için en uygun tasarım yolunda ilerlenmesi için yetkililere işbirliği ve destek çağrısında bulunuyoruz.” İfadeleri kullanıldı. 

Kaynak: Haber Merkezi