-ÖZEL HABER-
Zonguldak’ın Ereğli ilçesinde yetişen tescilli ve coğrafi işaretli  meşhur Osmanlı Çileği  tezgahlarda yerini aldı. Zengin aromalı ve güzel kokusu ile diğer çilek türüne göre tehcir edilen  Ereğli  Osmanlı çileğinde mevsimin son ürünleri tezgahlarda yerini aldı.

EREĞLİ’YE OSMANLI ÇİLEĞİ NASIL GELDİ? 

“Osmanlı çileği  Karadeniz Ereğli'nin en önemli simgelerinden birisidir. Orta boy, oval, rengini akşam güneşinden aldığı söylenen, zengin aromalı ve güzel kokulu Osmanlı çileğinin Ereğli'deki macerası 1900'lerin başına uzanıyor. İstanbul Arnavutköy'de yetişen (bugün hemen hemen ortadan kalkmış olan) bu çilek, çiçeği güzel olduğu için Halil Paşa'ya armağan edilmiş. Paşanın arabacısı Mustafa, çileği Ereğli'nin killi kestane toprağına ekmiş. Bu özel toprakla özel meyve isabetli bir biçimde buluşunca, Osmanlı çileği Ereğli'yle özdeşleştirildi. Çileğin geniş çaplı üretimi ilk kez Kestaneci Köyü eteklerinde Kahyaoğlu Kadir ve Rum ortağı tarafından gerçekleştirildiği kaynaklarda belirtiliyor. Bu çilek türünün yaşatılması ve üretimin özendirilmesi amacıyla Karadeniz Ereğli'de her yıl bir çilek festivali düzenleniyor”
COĞRAFİ İŞARETE SAHİP  
Coğrafi işaretli  Karadeniz Ereğli Osmanlı Çileği 05.07.2021 yılında tescillendi.

Yılın Nisan ayı sonunda ürün veren ve Haziran ayı ortasına  kadar   hasadı yapılan Osmanlı Çileğinde son mahsuller tezgahlarda yerini aldı.
Zonguldak’ta manavlarda az bulunan Osmanlı Çileği’nin kilosu 150 liradan satışa sunuluyor.

Muhabir: Ercan Aygün