ÖZEL HABER

Zonguldak ve ülke genelinde artan hayat pahalılığı her sektörle büyük sorunlar, sıkıntılar yaşatıyor. 
Zonguldak'ta 30 yıldır Acılık Sanaıyi Sitesi'nde Yıldız Kadeşler Motor Sanayi'nde motor ustası olarak çalışan 45 yaşındaki Ahmet Ekinci çok çarpıcı açıklamalarda bulundu, mesleğin zorluğu ve maliyetler hakkında YENİ ADIM'a konuştu.
Hayat pahalılığı nedeniyle insanların ekonomik durumunun zayıfladığını, şartların zorlaştığını belirten Ahmet Ekinci, ekonomik zorlukların sanayide de kendisisini hissettirdiğini söyledi.
"30 YILDIR BU SEKTÖRÜN İÇİNDEYİM"
44 yaşındaki motor ustası Ahmet Ekinci şunları söyledi. "Mesleğe çıraklıklar 1993 yılında başladım. 30 yıldır bu sektörün içindeyim. Oldukça zor ve meşakatli bir meslek dalındayız. Sorumluluklarımız ağır. Kaliteli işçilik yaparak müşterilerimizi memnun ve sorunsuz şekilde göndermek için 30 yıldır mesleğimizi icraa ediyoruz" dedi.
"MALİYETLER ÇOK ARTTI, MOTOR TAMİRİ, 3 YIL ÖNCEKİ ARACIN KENDİ FİYATINA ULAŞTI"
Ahmet Ekinci, "Son 2-3 yıldır artan parça fiyatları ve pahalılık bizim sektörü de çok etkiledi. 3 yıl önce 7-8 bin lirayı bulan motorun komple tamiri bugün  işçilik ve parçalar dahil 40-50 bin lirayı bulabiliyor. 
3 yıl önce aracın kendisi zaten 40-50 bin liraydı. 3 yıl sonra aynı aracın sadece tamiri 40-50 bin liralara ulaştı. Bugünkü motor tamiri maliyeti ile 3 yıl önce aracın kendisi alınıyordu" dedi.
"DİĞER BAKIM VE ONARIMLAR DA ÇOK ARTTI"
Motor ustası Ahmet Ekinci, "Motor tamirinin maliyetlerinin yanı sıra diğer tamir, bakım ve onarımlar da çok çok arttı. Örneğin bir aracın yağ değişimi ortalama 500 lirayken, bugün 1.500 liraya maloluyor. Fren-balata bakımları 100 liradan yaklaşık 300 liraya çıktı.. Baskı balata değişimi ise 1500 parçası, 1500 işçilik, yağı ve eksraları ile toplam 4-5 bin lirayı buluyor."
"YENİ ÜRETİLEN PARÇALARDA KALİTE ÇOK DÜŞÜK"
Ekinci, "Araçlarda kullandığımız parçalarda önceki gibi kalite yok, yan sanayiyi andırıyor, gerekli verimleri alamıyoruz.  Örneğin bir fren balatası alıyoruz önceden 1 yıl kullanılıyorsa bugün 3 ay gibi sürede balatalar eskiyor" dedi.
"EN BÜYÜK SORUNUMUZ HER SANATTA OLDUĞU GİBİ ÇIRAKLIK SORUNU"
Çırak konusunda da çok dertli olduklarını belirten Ahmet Ekinci, "Bizim şu anda 1 çırağımız var. Biz aslında şanslıyız. Önceden 3-4 çırak ile çılışıyoruz. Diğer işyerlerinde hiç çırak bulamayan ustalarımız var. Biz de 1 çırağımızın kıymetini biliyoruz. Zaman zaman çıraklık eğitim merkezinden gelen stajyerlerimiz oluyor. Onları yetiştirmeye çalışıyoruz. Ama çok yetersiz." dedi.
"BİZİM KENDİ DAİMİ MÜŞTERİLERİMİZ VAR, EKSRA MÜŞTERİLER DE OLUYOR"
Ekinci, "Genelde bizim müşterimiz sabit. Ancak yeni müşteriler de geliyor, onlara da daimi düşmeri gibi ilgi gösterip hizmet ediyoruz" dedi.
(Haber: Ender Yüksel)

Editör: Oğulcan Öz