Zonguldak Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliği (ZESOB) Başkanı Muharrem Coşkun, TTK'nın ve özel kömür işletmelerinin zararının minimum düzeye indirilmesi için ithal kömüre fon uygulanması ve yerli kömüre teşvik verilmesi gerektiğini söyledi.
Muharrem Coşkun, seçimlerin tamamlanıp, yeni Hükümetin kurulması ile birlikte Zonguldak'ın TBMM ve yeni Hükümetten beklentileri olduğunu belirterek, bu beklentiler arasında TTK'nın zararının azaltılıp, üretimin ve istihdamın arttırılması, yerli kömür işletmelerinin ayakta kalmasını sağlayacak şekilde teşvik uygulamasının yeniden düzenlenmesi olduğunu söyledi.
Zonguldak'ın toprakları altında 1.3 milyar ton taşkömürü rezervi olduğunun tahmin edildiğini vurgulayan Muharrem Coşkun, " Kömür tüm dünya piyasalarında tavan yapmış durumdadır. Metalurjik özelliğe sahip Zonguldak taşkömürü üretimi ile istihdamın hızla arttırılması için ithal kömüre fon konulması ve elde edilecek gelirin TTK'ya bırakılmasını sağlayacak yasal düzenleme yapılması halinde kurumun zararı büyük ölçüde azalacak, üretim ve istihdamın hızla artması sağlanmış olacaktır.
Yurt dışından döviz ödeyerek aldığımız ithal kömür yerine, kendi öz kömürümüzü olabildiğince fazla üretmek milli ekonomiye çok büyük katkılar sağlayacaktır.
Bu yasal düzenlemeyi Hükümetimizden ve TBMM'nden bekliyoruz" şeklinde konuştu.
EPDK KARARI ACİLEN DÜZELTİLMELİ
Zonguldak'ta TTK ile sözleşmeli olarak üretim yapan rödövans işletmelerinin ağır maliyet yükü ve yanlış teşvik uygulaması ile kapanma noktasına geldiğini hatırlatan ZESOB Başkanı Muharrem Coşkun, " Bu işletmelerde yaklaşık 3 bin 500 maden işçisi çalışıyor. En az İki asgari ücret tutarında maaş alan maden işçilerimiz maaşlarını bu şehirde harcıyor, piyasaya sıcak para bu işçilerimizin maaşlarından geliyor. Rödövans işletmeleri, devlete vergi ve sigorta primi, TTK'ya rödövans ücreti ödeyerek milli ekonomiye katkıda bulunuyor. İthal kömüre yüksek, yerli kömüre düşük teşvik sağlayan EPDK kararı rödövans işletmelerini kapanma noktasına getirmiş ve bu işletmelerde çalışan binlerce maden işçisi işlerini kaybetme riski ile karşı karşıya kalmış durumdadır.
Sayın Cumhurbaşkanımızın öngördüğü şekilde yerli ve milli kaynakların değerlendirilmesi devletimizin ekonomik politikası olarak ele alınmalıdır. Bu nedenle, EPDK kararının acilen yerli ve milli kömür lehine düzeltilmesini bekliyoruz" dedi.
Haber Merkezi