Siroz nedir

Siroz kelimesi çoğu insanın aşina olduğu kelimelerden biridir. Siroz karaciğerle ilgili bir hastalıktır. Siroz hastalığının neyden kaynaklı ortaya çıktığı ise merak edilmektedir. Peki Siroz nedir? Siroz ne demek? İşte detaylar…

Siroz ne demek

Siroz kelimesini merak edenler, ne anlama geldiğini öğrenmek isteyen insanlar Siroz ne demek? TDK sözlük anlamına göre Siroz nedir? Sorularının cevabını bulabilmek amacıyla internet mecralarında bulunan kaynakları tarıyorlar. Turkuaz Gazetesi olarak sizler için Siroz kelimesini araştırdık. İşte haberin detayları…

Günlük konuşma dilinde nadir duyduğumuz ya da hiç duymadığımız kelimeler bulunmaktadır. Bu kelimelere bazen akademik, bazen terminolojik ve eski dönemlerden kalma olabiliyor. Türkçede de yapılarına, oluşumlarına göre farklılaşan pek çok kelime bulunur. İnternette yapacağınız kısa bir araştırma sonucunda hangi kelimenin ne anlama geldiğine dair bilgi sahibi olabilirsiniz. Bu bağlamda Siroz nedir? Ne anlama gelmektedir? Sorularına cevap bulmak istiyorsanız haberimizi okuyabilirsiniz. İşte detaylar…

SİROZ NEDİR? TDK SÖZLÜK ANLAMINA GÖRE SİROZ NE DEMEK? 

Siroz kelimesi bazı yerlerde karşımıza çıkması olası olan kelimelerden biridir.

Günümüzde çok az insan Siroz kelimesinin anlamını bilmektedir. Dolayısıyla anlamı bu kelimeyi ilk defa duyan herkes tarafından merak edilmektedir.

İnsanlar farklı kaynaklardan bu kelimenin anlamını araştırmaktadır.

Siroz ne demek?

Siroz, karaciğerin sağlıklı dokusunun sakar yani yara dokusu ile yer değiştirdiği ve çoğu zaman geri dönüşü olmayan karaciğer hastalılarının son evresinde görülen bir hastalıktır.

Sağlıklı karaciğer dokusunun yerini skar dokusu aldığından karaciğer fonksiyonları azalır. Görevlerini uygun bir şekilde yerine getirememektedir.

 Birçok karaciğer hastalığı tipi; sağlıklı karaciğer hücrelerine hasar verir, hücrede inflamasyona ve hücre ölümüne neden olmaktadır.

Kalan karaciğer dokusu hücre onarımı yapmak için çaba sarf eder. Onarım sürecinde karaciğer, skar dokusu ve fibröz yapılarla iyileşmek için çabalar. Ancak skar dokusu karaciğere gelen kan akımını kısıtlar.

Siroz hastalığı ilerledikçe karaciğerdeki skar dokusu oranı da artar. Sonuç olarak karaciğer; besinleri işleme, hormon üretme, ilaç ve toksinleri vücuttan uzaklaştırma fonksiyonlarını kaybeder.

Diğer yandan karaciğer tarafından salgılanan protein ve enzimlerin üretiminde de azalma olur.

Siroz hastalığının geri dönüşü yoktur.

Eğer siroz erken teşhis edilirse karaciğere verilen hasar kısıtlanabilir. Son evre siroz hayatı tehdit edici bir durumdur. Karaciğer nakli gerektirir.

TDK’ye göre Siroz ;

Siroz

İsim, tıp, Fransızca cirrhose

Karaciğerin büyümesi veya işlevlerinin körelmesi ile ortaya çıkan bir hastalık.