Zonguldak, Taş  Kömürün bulunması ile birlikte  Dünya ve Türkiye coğrafyasında önemli bir yere sahip olan il konumunda bulunuyorGeçmişte Zonguldak’ta yaşayan Fransızlar kendilerine has mimari ile bir çok yapı  inşa etti.
Kömür madeninin bulunması ile birlikte şehirde  yaşayan Fransızlar Zonguldak’ın düşman işgalinden kurtuluşundan sonra kenti terk ettiler. Fransızlar ve Osmanlı döneminden kalma tarihi evler, konuklar ve villalar  aradan geçen zaman içinde  terk edilince harabeye döndü. Merkez Mithatlaşa ve Yağcılar bölgesi başta olmak üzere  Zonguldak genelinde birçok tarihi ev bulunuyor.  Çoğu evin kime ait olduğu belli değil. Bazılarının sahipleri  vefat etmiş durumda. Bazıları ise çok ortaklı  olunca bu tarihi binalarda hiçbir restore ve iyileştirme çalışması yapılamıyor.
 Zonguldak mimari dokusunda önemli  yere sahip olan bu tarihi evler bakımsızlıktan yıkılmak üzere. Terk edilmiş metruk evler kötü niyetli kişiler tarafından amacı dışında  kullanılıyor. Vatandaşlar bu tarihi binalardan bazılarının restore edilerek turizme kazandırılmasını istiyorlar.

Muhabir: Ercan Aygün