Zonguldak'ın Çaycuma ilçesine bağlı Karapınar Mahallesi'nde birçok vatandaş verimli topraklarını ekmekten vazgeçti.
Geçmişte birçok ürün ekilen ve tahıl ambarı olarak nitelendirilen tarlalar bomboş kaderine terk edilmiş. Bazı tarlaları ise ekilmediği için diken ve çalılık basmış.
TARLALAR ÜRETİME HASRET, ALARM VERİYOR
Çaycuma Çevre Köylerini Kalkındırma ve Güzelleştirme Derneği Başkanı Savaş Çiloğlu, köylüleri tarlaların ekmeye ve üretime katkı vermeye davet ederek şu açıklamayı yaptı"
Çaycuma ilçesine bağlı Karapınar beldesindeki ziyaretlerim sırasında verimli tarlaların üretime terk edilişini gözlemlediğim de içim burkuldu.
Karapınar Beldesi Tilkiler Mahallesi'nden Karapınar yönüne doğru çektiğim panoramik fotoğrafım
dikkatlice incelendiğinde, binlerce dönüm verimli sayılabilecek tarım arazileri bomboş olarak görülüyor.
Buralarda ekilmiş bir karış yer yok. Neden böyle oluyor? Çocukluğumdan hatırlıyorum… Bu araziler kara sabanla öküzlerle sürülürdü, ekilmedik bir karış yer bırakılmazdı. Hatta kara sabanın giremediği avlu kenarları bile kazmalarla kazılır, sürülen yerlere dahil edilirdi. Bu tarlalarda mısır, buğday, arpa, yulaf, çavdar, darı, nohut, mercimek ve fasulye ye kadar aklınıza gelebilecek birçok tahıl ve bakliyat ürünleri yetiştiriliyor du. Ne oldu da bu tarlalar boş duruyor?
TARIMDAN YOKSUN BIRAKILAN BU ARAZİLERE YAZIK OLMUYOR MU?
Tarımdan yoksun bırakılan bu arazilere yazık olmuyor mu? Bu saydığım ürünlerin tamamı artık pazarlardan alınıyor. Bu tarlalar ülke ekonomisine neden kazandırılmıyor? Buraların sahipleri yok mu? Yoksa başka sebepler mi var?
ÖNÜMÜZDEKİ YILLAR, TARIM VE TEKNOLOJİ ALANINDA BAŞARILI ÜLKELERİN DÖNEMİ OLACAKTIR
Önümüzdeki yıllar, tarım ve teknoloji alanında başarılı ülkelerin donemi olacaktır. Bizlerin elimizdeki firsatları bu günden değerlendirmemiz ve tekrar toprağımıza dönmemiz gerekir.”
TARLALAR ÜRETİME HASRET,
ALARM VERİYOR
Acı gerçeği de dile getirmek istiyorum. İnsanlık var olduğu sürece tarımın öneminin her geçen gün arttığı sakına dikkatlerden kaçmasın. İnanın ki tarlaların terk edilmiş gibi ekim yapılmaksızın bomboş bırakılması olur şey değil. Çiftçi ve üretici küstüğünden üretimin yapılmaması ‘alarm’ veriyor.