Tenekede tavuk,  Zonguldak’ta yıllarca yapılan yöresel yemeklerinden biridir. Bir rivayete göre Zonguldak’ın Gökçebey ilçesi’ nde yıllar önce bir çobanın bütün tavuğu ahşap çubuğa geçirip etrafında ateş yaktığı tenekenin içinde pişirmesiyle yöresel yemek haline gelmiş. Daha sonralarında bu yemek kentte herkes tarafından yapılır öğrenince bir zaman sonra festivale bile dönüşmüştür. 
Tenekede tavuk kolay ve hızlı bir tarifi olduğundan kamp sever ve piknikçiler tarafından çok fazla tercih edilen bir yemek çeşididir. Tenekede de pişirilmesinin en önemli sebeplerinden birisi de tavuğun dışının çıtır çıtır olması ve içinin yumuşak olmasını sağlıyor. Tenekede tavuk Zonguldak yöresinde çok yaygın bir kültür yemeğidir. Bu kadar yaygın olmasının bir sebebi ise bütçeyi çok fazla yormamasından da kaynaklıdır. 
Tenekede tavuk evde yapılması pek mümkün yemek çeşitlerinden biri değildir. İlk bulunduğu günden itibaren mangal ateşinde yapılan lezzetli bir yemektir. Tavuğun pişire süresi ise 45 dakika ile 1 saat arasında değişkenlik göstermektedir. Son derecede sağlıklı olan bu kültürel yemek tavuğun kendi yağı ve suyu ile pişiyor. 
Parmak yediren bu lezzetli Zonguldak’a has kültür yemeğinin tarifine geçelim.
MALZEMELER
- tüm tavuk
-Kekik
-Tuz
-Pulbiber
-1 yemek kaşığı sıvı yağ
-1 yemek kaşığı yoğurt
-1 yemek kaşığı biber salçası
-Boş teneke
-Tavuğu saplamak için sopa
-Domates,
-Biber
-Soğan (etrafına)
NASIL YAPILIR?
İlk olarak Toprak zemine bir kazık çakıyoruz. Daha sonra kazığı çıkarıp 1 adet ağaç dalı ile birbirine artı şeklini alacak şekilde telle sağlamca bağlıyoruz. Yere kare şeklinde kestiğimiz alüminyum kağıdı serelim. Ve Üzerine yeri hazır olan kazığı sağlam şekilde çakalım. Tavuğu temizleyip yıkayın. Tuz, karabiber ve pul biber ile ovun. İçine birkaç diş sarımsağı ve baharatları yerleştirin. Ardından dilediğiniz gibi patates, soğan, domates veya biber kullanabilirsiniz. Son olarak tenekeyi üzerine giydiriyoruz. Tenekenin hava almaması için kenarlarını toprakla örtüp üzerine ağır bir madde koyuyoruz taş gibi. Ateşimiz için tenekenin kenarlarına çalı çırpı yerleştiriyoruz. Ateşi yaktığımızda yukarıda da dediğimiz gibi 45 dakika -1 saat içinde ağzımızı tatlandırmak için hazır hale geliyor. Ağır ağır pişen tenekede tavuğu dilediğiniz gibi soslayıp yanına meze ve salata ile süsleyip servise hazır hale geliyor. 
 

Kaynak: Haber Merkezi