ÖZEL RÖPORTAJ

Aslen Zonguldak İli Kozlu İlçesi Sivriler köyü  doğumlu olan Fizyoterapist Tolga Gören İyi Parti'den ikinci sıra Milletvekili Adayı oldu.
Genel Başkan Meral Akşener'in Millet İttifakı'nda olması nedeniyle 14 Mayıs Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Cumhurbaşkanı Adayı Kemal Kılıçdaroğlu'na destek verecek İyi Parti, Zonguldak'ta Genel seçimlere kendi adayları ile gitme kararı aldı.
Alınan bu karar doğrultusunda İyi Parti'den 2. sıra Milletvekili Adayı gösterilen Zonguldak'ın evladı Tolga Gören, seçim çalışmalarını aralıksız sürdürürken, Zonguldaklı seçmenlere kendini tanıtmak adına Yeni Adım Gazetesinin sorularını yanıtladı.

Tolga Gören Kimdir?

1980 doğumluyum. Ben Kozlu Sivriler köyünde doğdum. İlkokulu köyümüzdeki Cumhuriyet ilkokulunda bitirdim. Ortaokulu Kozlu ortaokulunda, liseyi Çelikel lisesinde okudum. 1999 yılında Hacettepe Üniversitesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon bölümünü kazandım. 2005 mezunuyum. Aktif fizyoterapist mesleğini devam ettiriyorum. 2005 yılından beri 18 yıldır mesleğimi icra ediyorum. 10 yıldır kendi iş yerim var. Ortağıyım ve aynı zamanda çalışanıyım. Aktif olarak çalışıyorum. Çocuklarla ilgili dernek kurduk. Kozlu Mutlu Çocuklar Derneği Şubesi Başkanıyım.

Siyasete nereden başladınız? Şu an İYİ Parti milletvekili adayısınız. İyi Parti’de Zonguldak'ta merkez ilçe ve İl başkanlığı arasında basına yansıyan tartışmalar var. Bu konuda neler söylersiniz? Siyasi geçmişiniz ve hedefleriniz hakkında bilgi verir misiniz?  

Ben Milliyetçi Hareket Partisi içinde yıllarca var oldum.  Babam hizmet etti yönetici anlamında MHP'de, bizler de görev aldık. Yani ülkü ocaklarında görev aldım. İyi Parti kuruluş aşamasından beri içindeyim. Gücümüz yettiği kadar desteğimizi verdik. Referandum döneminde de Zonguldak’ta bir platform kurduk. O platformda 7 kişiydik. Referanduma hayır diye bir platform. O dönemden gelen bir duruşumuz da var. Sonradan zaten İyi Parti kuruluşundan beri içindeyiz. Böyle devam ediyoruz,  bu şekilde devam edeceğiz. Türk ocağı mensubu olduğum için çok da gururluyum. Şu anda Atatürk Milliyetçisiyim. Milliyetçiyim ama Atatürk Milliyetçiliği bizim için çok değerli. Türk ocağı çok değerli ama bizim önceliğimiz Atatürk Milliyetçiliği. Atatürkçüyüm bu benim için çok değerli. Hayat görüşüm bu.
Benim İyi Partide bireysel belki hiçbir sıkıntım yok. 4/5 yıllık bir partiyiz. Bazı şeylerin oturması zaman alıyor gerçekten. Kongre süreçlerini atlattık son dönemde. Ama ben Ereğli, Çaycuma, Devrek, Kozlu, Kilimli, Gökçebey ilçesi dahil her tarafı dolaştım. Gezdiğimiz her yerde, seçim çalışmalarımızda teşkilatlar yanımızda. Hep beraberiz. Şahsım adına söylüyorum ben hiç kimse ile hiçbir sıkıntı yaşamıyorum. Aynı şekilde birinci sıra adayımız Evrim hanım da ilçelerden teşkilatlardan desteğini alıyor. Gittiğimiz yerlerde karşılaşıyoruz güzel bir şekilde hep beraber gezmeye devam ediyoruz. Ama ufak tefek kırgınlıkların her partide olduğunu düşünüyorum. Aile içi kavgalar diye gibi düşünebiliriz. Bazı küçük şeyler büyütülüyor. Ufak tefek problemler var. İnşallah önümüzdeki günlerde onları da aşacağız. Konuşuyoruz zaten il başkanımız Erdal bey olsun, birincisi sıra adayımız Evrim hanım ve diğer vekil adaylarımızla aramızda sıkıntımız yok. İnşallah bir araya gelip 20, 21 günlük süreci daha güzel, birlik beraberlik içinde değerlendireceğiz.  Çalışmamızı tam hızla devam ettireceğiz.
Bütün partilerde listelerden memnun olmayan bir grup var. Her siyasi partide var. Zonguldak’ta yavaş yavaş aşıldı artık. Bundan sonra seçime yaklaşıldığı için artık kırgınlıklar geri plana atılıyor. İnşallah bu pazartesiden itibaren herkes o birlikteliğimizi görecek diye düşünüyorum. Bir konuya da açıklık getireyim. Gazetelerde yazdı Evrim Hanım bir pankart astı şehirde parti binamıza. Ben de astım ama şöyle:  Aslında işin aslı, Evrim hanımdan ben pankart ebatlarını istedim eşit olsun diye bunu da düşündüm. Ama Evrim hanım sanırım 3, 4 farklı boyutlarda pankartlar hazırladı farklı yerlerde ilçelerde. Büyük ihtimalle orada bir karışıklık oldu bana verdikleri boyutta. En ufak bir art niyet yok. Evrim ile bizim çok eskiye dayalı arkadaşlığımız var. Ablamın mesai arkadaşı.  Çok öncesine dayanan diyaloglarımız var en ufak bir şeyimiz yok ama gazetelerde farklı yansıtılıyor.  İnanılır, inanılmaz benim Evrim hanım ile çok güzel bir ikili ilişkimiz var. En ufak bir sıkıntımız yok. Zaten ilerleyen günlerde göreceğiz sürekli istişare halindeyiz, telefonla görüşüyoruz. Bazen gezilerimizde bir araya geliyoruz, en ufak bir problemimiz yok. Öyle anlaşılmış olabilir ama işin aslı bu.

Milletvekili olduğunuz takdirde Zonguldak sorunlarını çözüm yollarına sıralayabilir misiniz, siyasette nasıl bir yol izleyeceksiniz? 

Zonguldaklı olmamdan ve burada yaşıyor olmamdan dolayı hangi sorunlar karşısında nasıl çözüm alınır biliyorum.  Genel merkezlerin, genel başkanımızın siyaseti burada belirleyici olacak. Ben şunu yapacağım bunu edeceğim demiyorum. 
Gerçekçi olmak istiyorum ama genel merkezimizin ve genel politikaları doğrultusunda siyaset yapıyorum.  
+   Zonguldak’ta  maalesef genç beyin gücü kaybımız var. Bunun üzerine birçok çalışmalar yapıyoruz. Gençlerimizi Zonguldak içinde nasıl tutabiliriz e yönelik ciddi çalışmalarımız olacak.
+  TTK'ya 2 bin işçi alınacak. 2 binin yetersiz olduğunu düşünüyoruz. Allah nasip ederse işte bu rakamı 5bin, 6 bin sayılarına çıkaracağız.   
+  Zonguldak spor bizim için değerli. Maalesef Türkiye’nin her yerinde ve Zonguldak’ta siyasi başarısızlık spora da yansıyor. Bizim siyaset ve sporda birlik beraberliği oluşturmamız lazım. Önümüzde kongre süreci var. Siyasetin ve sporun ileri gelenleri, diğer her alanların ileri gelenlerinin bir araya toplanması lazım. Bu sağlanamıyor maalesef. Bunun üzerine mutlaka bir çalışma yapılacak.
+  Benim engelliler üzerine ayrı bir uzmanlık alanım var. Türkiye nüfusunun % 10 resmi rakamlarda engelli. Bu görme engelli, zihinsel engelli, fiziksel engelli hepsi içinde % 10'luk bir oran.  Zonguldak nüfusunu da yuvarlak hesap 600 bin diyelim. Yüzdeye vurduğumuz zaman Zonguldak’ta şu anda 60 bin engellimiz var. Belki daha fazla belki daha az ama ortalama 60 bin çok  büyük bir rakam. Meclise gidebilirsem bu konu üzerine mutlaka bir komisyonda yer alırım. Mecliste özellikle isteyeceğim. Hatta ve hatta şunu da söyleyebilirim inşallah bizim nasip eder meclise gideriz ya da gitmeyiz bu halkın takdiri gitmediğiniz takdirde bile ben genel merkeze bunun üzerine bir görev üstleneceğimi düşünüyorum. Bununla ilgili çalışmalarım olacak.  Engellilerimizin yaşadığı zorlukları çok iyi biliyorum. 18 yıldır onlarla yaşıyorum birebir mesleki olarak en çok insana temas eden dokunan ikili ilişkilere giren meslek grubuyuzdur. Çok iyi bildiğimi düşünüyorum. Onunla ilgili çalışmalarımız da kafamızda belirli. Bunlarla ilgili mutlaka bir çalışma yapacağım. Engellerle ilgili bence zaten çok eksik var. Türkiye nüfusunun çok büyük bir oranı engelli.  İyi Parti de komisyonlar var. Sağlık ve engelliler üzerine ben çok ayrı bir çaba sarf edeceğim, bunu rahatlıkla söyleyebilirim. 60 bin rakamı ailesi, akrabaları, çevresiyle belki de Zonguldak için 150.000 / 200.000 gibi bir rakamdır. Yani bu kadar nüfusu ilgilendiriyor. Türkiye’nin üçte biri. Engellilerin çok problemleri var. Bunun üzerine niye gitmezler? Engellilerle ilgili hiçbir şey yapılmadı diyemeyiz yapılan şeyler var ama eksik yanlış. Avrupa Birliği ya da diğer gelişmiş ülkelerin çok altında yapıyoruz. Öncekine göre daha iyiyiz onu da söylemek lazım ama bu iyilik derecesi çok az. Daha iyi olacak inşallah. Ben de bunun için bir çaba sarf edeceğim. 
+  Kendi adıma özellikle bunu söyleyebilirim yani Türkiye'de genel olarak zaten bizim genel siyasetimizde liyakat sıkıntımız var. Türkiye’de ben şuraya şu fabrikayı açacağız, buraya bunu yapacağız demeyeceğim.  Zaten bunlar yapılacak. Bunlar yapılması gereken şeyler. Ama ben genel siyasette liyakate önem vereceğim. Genel olarak çok değerli bizim için.
+  Mülakatlar memuriyette kaldırıldı. Biz Pazar yerine gidiyoruz, her yere gidiyoruz. Herkesin vatandaşın en büyük sıkıntısı
'Benim çocuğum KPSS'den 90'ın üzerinde aldı atanamadı' oluyor.  'Benim çocuğum evde üniversite bitirdi, mühendis oldu atanamadı işsiz' oluyor. Bunun önüne geçilmeli tarzında çok şikayetler duyuyoruz. Zaten bunlar üzerine genel merkezimizin politikaları var. Bunların mutlaka üzerine gidilecek. 
+  En önemli şey bence zaten adalet. Hukuk olduğu zaman, güven olduğu zaman birçok şeyin düzeleceğini dolayısıyla ekonominin düzeleceğini düşünüyorum.
İş alanım bu. Neler yapabileceğimi çok iyi biliyorum. İşte fabrika deyin işte farklı iş alanlarından bahsedelim birçok şeyin başında ben hukukun geldiğini düşünüyorum, adaletin geldiğini düşünüyorum. Genel başkanımız bunu defalarca kez söyledi. İşte bunların düzeltilmesi yönünde bir çalışmamız olacağına söz veriyoruz.  

Önümüzdeki 3 haftada neler yapmayı düşünüyorsunuz. Belli bir program çerçevesinde mi çalışıyorsunuz yoksa spontane mi çalışacaksınız?

Genel merkezimizin gönderdiği bir programımız var. Tüm illere uyarlanmış olan, ilçe ilçe, köy köy, mahalle mahalle. Asıl programlarımız hep böyle ama zamanımız o kadar kısa ki o programların hepsine uyuma şansımız maalesef yok. Bir kısmına uyuyoruz bir kısmına maalesef hastane işi çıkıyor, hastalık çıkıyor, ölüm kalım oluyor, cenaze oluyor programlar değişiyor. Onun dışında genel merkezin gönderdiği programı diğer adaylarımızla 3 haftalık süreç içinde uygulamaya çalışacağız. Biz il başkanımızla ve diğer adaylarımızla her an bir araya gelebiliyoruz.  Basında yer alan tartışmalar ve kırgınlıklar bizim seçim çalışmalarımıza yansımıyor. Ben şahsım adıma vatandaşın ters tepsisiyle karşılaşmıyorum. Kendi adıma söyleyeyim herhangi bir problemim yok. Ben basın mensubu arkadaşlarımdan anlayış istiyorum. Çünkü gerçekten çok yoğunuz. Ben şimdi köye gideceğim, oradan akşam bir düğüne geçeceğiz, oradan kafelere, geçeceğiz. Çalışmalarımız bazen gece 24' e kadar sürebiliyor. Sabah 7/8 gibi kalkıyorum tekrar devam ediyorum. Basın mensupları ile bir araya gelme şansımız çok zor oluyor. Bu da bazen yanlış anlaşılıyor. 3 hafta kaldı. Tüm Zonguldak'ı programa sıkıştırmak gerçekten çok zor. Ben bir nevi baskın seçim gibi görüyorum bu seçimi.  Bu seçimin ardından ben yazın sonuna doğru Eylül, Ekim gibi yerel seçim için de adaylar ortaya çıkar diye düşünüyorum. Ben İyi Partiliyim, teşkilatçılıkta yaptım. Bu nedenle partim için elimden geleni yapıyorum. İkili ilişkilerde olsun, arabuluculukla olsun her türlü şeyi yapmaya çalışıyorum. Bu işi artık üzerime bir vazife edindim. Bakın göreceksiniz bu haftadan itibaren bazı şeyler daha güzel olur. Ben olacağını umut ediyorum Kalan süreci güzel bir şekilde atlatacağız. 

Seçim sonuçlarıyla ilgili bir tahmininiz var mi? Son olarak neler söyleyeceksiniz? 

Vatandaşın bir değişim istediğini görüyorum. 20 yılı geçkin bir süredir aynı  iktidar var. Çok güzel yaptıkları işler de var ama bence çok kötü oldukları fazlaca işler var. Zamanında Cumhurbaşkanımız da bahsetmişti metal yorgunluğu var. Siyaset bir bayrak yarışı.  20 yıl çok güzel uzun bir zaman. İnşallah bundan sonraki hizmeti biz yaparız. Eminim vatandaş da bunu istiyor. Şimdi bunun sandığa nasıl yansıyacağını ben bilemiyorum, kimse bilemiyor. Kararsız kesim çok büyük bir kesim. İnşallah o sessiz çoğunluğun İyi Parti’ye doğru kayabileceğini düşünüyorum. Bizlerin etkisi olacağını düşünüyorum. Bizim bütün adaylarımız çok değerli, bizde metal yorgunluğu yok. O yüzden avantajlı görüyoruz Evrim Hanım da öyle ben de öyleyim. Mesela ilk 2 aday için konuşursak ben sürpriz olabilirim. Zonguldak'ta seçim sonuçlarını 2+2+1 olarak görüyorum. 2 CHP, 2 İYİ Parti, 1 AK Parti. Çok iddialı bir tahmin oldu ama ben olabileceğini düşünüyorum çünkü o potansiyel var. Tam tersi de olabilir bilmiyoruz inşallah bizden yana olacak.  Ben yapı gereği hayalperest bir insan değilim. Bu aday adaylık başvurusunda da hayalperest değildim. Sağlam adımlarla gidiyoruz Allah’a şükür iyi de bir pozisyon aldık ama bu işte kesin %100 demeye hiç kimsenin şansı yok. Allah bize nasip eder ikiyi de çıkarırız inşallah. Evrim hanımın çıkması için de elimden geleni yaparım Gücüm yettiği kadar çalışacağım. İnşallah bunun karşılığını halkımız verir diye düşünürüz.  İnşallah hayırlısı olsun.

Haber: Seda Fidan

Editör: Oğulcan Öz