Enerji Bir-Sen Batı Karadeniz Şube Başkanı Sedat Güngör, "TTK'ya işçi alımlarında öncelikle ön eleme yapılsın ve ön elemeyi geçenler kuraya katılabilmeli" dedi.

2019 yılındaki alımlarda kuradan çıkan işlerin büyük bir çoğunluğunun işi bıraktığını ve bundan kurumun büyük bir zarar gördüğüne dikkat çeken enerji Birsen Batı Karadeniz Şubesi Başkanlığı Sedat Güngör şunları ifade etti;

"TTK'ya işçi alımlarının gecikmesinin birkaç sebebi olabilir. Sebepler bir tanesi nasıl bir modelle iş alımı? Tabii daha evvel alındı ve buna baktığımız zaman direkt kurayla aldığımız işçilerde açık söylüyorum 2019'da gözle görülür bir verimsizlik olduğunuherkes biliyor. Onun için  şöyle yapılmak isteniyor. Öncelikle bir eleme yapalım köylerden. Belirli köyleri belirleyerek tekrar ön elemeyle ondan sonra kuraya sokalım. En azından alacak olduğumuz şahsı, kişiyi görmüş oluyoruz. Hangi köyden? Daha evvelinde geçmişinde, ailesinde madenci olup olmadığını da rahat görülür. Ona göre değerlendirme yaparız diye. Ama görünen o ki yine kurayla alınacak Bu da çok verimli olacak mı? Açık söyleyeyim. Bana göre çok daha verimli olmayacak. Çünkü 2019'ların durumu ortadayken, bu nesil bu kuşak değiştikçe de zaten kuşak değişiminden de kaynaklanan bir kültür değişimi, etkileşimi olduğu için biz bu direkt kurayla olacak olan çok faydalı, sağlıklı olacağına inanmıyorum. 

En azından önce müracaat edenlerden  direk taşıma, kazma kazma, balta vurma gibi ön elemeyi geçener kur'aya girmeye hak kazanmalı.Daha önce bu uygulandı ve yeniden uygulanmalı.

Bugün bazı belediyelerde yapılıyor? Alacak oldukları işte bugün şoförler arabaların üzerine çıkarıyorlar iş makinesini iş makinesi kullandırıyorlar. Burada da ben madende çalışacak doğal olarak domuz damı kurmayı biliyor mu? Işte nasıl kurt boğazı nasıl yapılır? Şu nasıl yapılır? Kazma nasıl kazılır? Kürek nasıl tutulur? Bunların görünmesinde bana göre bana göre fayda var. Bu ön elemeden geçtikten sonra kuraya girmesinde daha faydalı dahi güzel olacağı, daha yararlı olacağına ben şahsen inanıyorum.Bu benim görüşümdür. 

Benim bu zamana kadarki tecrübem bu. Bana göre madeni alımlar bu şekilde yapılması lazım eskiden köyden seçerlerdi. Şimdi köylerde de kimse kalmadığı için en azından Özel madende çalışan insanlar bir öne çıkmış olur. Mesela burada özel madenlerde bu işi çok güzel yapan, yıllarca çalışan insanlar var. Bunları direkt taşeron gibi alamadığımıza göre ne yapmamız lazım? En azından bunlara bir hak vermiş oluruz. Bunları ön elemeden geçirmiş oluruz. Ve ön elemeden sonra Kur'anın yapılmasının daha sağlıklı olacağını ben  şimdiden söylüyorum."
(Haber: Ercan Demir)

Editör: Oğulcan Öz