Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisinden yapılan yazılı açıklamaya göre, 2019 yılında hayata geçirilen ve Türkiye'deki beşeri sermayenin güçlendirilmesini hedefleyen ÜNİ-VERİ'nin içerdiği iş gücü piyasası göstergelerinin sayısı arttırıldı ve veri kapsamı genişletilerek güncellendi.
Üniversite tercihi yapacak adayların ilgisini çeken ÜNİ-VERİ projesinde yer alan ‘iş bulma süresi', ‘başlangıç ücreti', ‘nitelik uyuşmazlığı', ‘kamuda işe yerleşme oranı', ‘sektör bazında dağılım' ve ‘firma büyüklüğü dağılımı' başlıklı 6 göstergenin sayısı 2024-YKS tercih dönemi öncesinde yapılan güncelleme ile 15'e çıkarıldı.
Türkiye'de yükseköğretimden istihdama geçişe dair kapsamlı analizler sunmak için 'istihdam oranı', 'yönetici pozisyonlarında çalışma oranı', 'akademide çalışma oranı', 'bir işte ortalama çalışma süresi', 'iki iş arası geçen süre', 'ortalama çalışılan iş yeri sayısı', 'girişimcilik oranı', 'girişim yaşam süresi dağılımı' ve 'katma değerli girişimcilik endeksi' başlıkları göstergeler arasına eklendi.
ÜNİ-VERİ'de yer alan analizlerin kapsamı, 2010- 2022 yılları arasında lisans programlarından mezun olan yaklaşık 4 milyon kişiyi dahil edecek şekilde genişletildi ve çeşitli grafikler üzerinden 'cbiko.gov.tr' adresinde kullanıcıların hizmetine sunuldu.
Adaylar tercih etmek istedikleri bölümlere karar verirken objektif verilerden yararlanıyor
Açıklamada, bölümlerin iş gücü piyasalarındaki performansı hakkında güncel ve nitelikli bilgiler sunan ÜNİ-VERİ'nin, OECD gibi uluslararası çatı kuruluşlar tarafından Türkiye'deki eğitim ve iş gücü piyasası reformlarına olan katkılarıyla iyi uygulama örneği olarak gösterildiği belirtildi. Üniversite tercihi yapacak adaylar başta olmak üzere, yeni mezunlar ve halen üniversite eğitimine devam eden öğrencilerin ÜNİ-VERİ sayfasındaki kullanım talimatlarını takip ederek ilgi duydukları alanların ‘bölüm bazında' analizlerine ulaşabileceği bilgisi verilen açıklamada, adayların tercih etmek istedikleri bölümleri karşılaştırabileceği ve kariyer planlaması yapabilecekleri kaydedildi.
Açıklamaya göre, göstergeler üzerinden ‘üniversite bazında' inceleme yapmak isteyen adaylar, psikolojik danışman ve rehber öğretmenler aracılığıyla Danışman Bilgi Sistemi (DABİS) üzerinden ilgili verilere ulaşabilecek. Herkese açık ve ücretsiz hizmet sunan ÜNİ-VERİ, öğrenciler ve velilerine ek olarak eğitim kurumları, kariyer danışmanları ve akademisyenler için de kılavuz niteliği taşıyor ve yükseköğretim ile istihdam piyasası arasındaki bağlantıyı kuvvetlendiriyor.
ÜNİ-VERİ'ye 'cbiko.gov.tr' adresinden ulaşabilecek, duyurular ise Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi sosyal medya hesapları (@tccbiko) üzerinden takip üzerinden takip edebilecek.