Sofraların vazgeçilmezleri arasında yer alan ve faydaları saymakla bitmeyen şifa deposu ev yapımı sirkeler, özellikle kış mevsiminde vücut direncini artırarak vücudu enfeksiyonlara karşı koruyor. Vatandaşlar doğada kendiliğinden yetişen alıç, ahlat, kuşburnu, dağ eriği, akasya ve güvem gibi meyveleri toplayıp gerekli işlemlerden geçirerek sirke elde ediyor. Vatandaşlar hem doğada yetişen meyveleri ekonomiye kazandırıyor hem de bunları işleyerek aile bütçelerine katkı sunuyor.
 

"9 ÇEŞİT MEYVEYLE SİRKE YAPTIM"
İç Anadolu Bölgesi’ne özgü doğada yetişen meyvelerin sirkesini yaptığını söyleyen ev hanımı Muteber Hatun Er, “Meyveleri ilaçlamanın yapılmadığı yüksek dağlık ve ormanlık alanlardan topluyoruz. Sirke yapımına 8 yıl önce eşimin rahatsızlığı nedeniyle başladım.Ahlat, çam kozalağı, alıç, kuşburnu, güvem, girebolu, akasya sirkesi yapıyoruz. Sirkelerin hepsinin kendine özgü faydaları bulunuyor, herkes rahatlıkla bu sirkeleri alıp kullanabilir” dedi.

"30'A YAKIN SİRKE TÜRÜ VAR"

Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hamdi Temel de son günlerde kış mevsimine girilmesiyle enfeksiyon hastalıklarında artış görüldüğünü belirterek “Kendimizi doğal yollardan korumamız gerekiyor. Bunun içinde ilk öncelik sirke. 30’a yakın sirke türü var ve evimizde rahatlıkla yapabileceğimiz bu sirkeleri günde bir iki kaşık Abartıya kaçmamak kaydıyla tüketebilirsiniz. Son günlerde havaların da soğumasına bağlı kalarak vücudumuzda hastalıklar belirlemeye başladı. Özellikle üst solunum enfeksiyonlarına yönelik. Sirkeyi her gün akşamları salataya bir kaşık ilave edilebilirsiniz, sabah sirkeli su içmek ya da gargara yapmak da boğaz yolu enfeksiyonlarına iyi gelecektir. "dedi.
 

Kaynak: İHA