Zonguldak Valisi Osman Hacıbektaşoğlu restorasyon çalışmaları devam eden ’Üzülmez Kültür Vadisi, Lavuar ve Atölye Binaları Koruma ve Yeniden İşlevlendirme Projesi’nde incelemelerde bulundu, yetkililerden bilgi aldı.
Vali Osman Hacıbektaşoğlu, Zonguldak İl Genel Meclisi Başkanı Necdet Karaveli, İl Özel İdare Genel Sekreteri Ahmet Güral Karayılmaz, Zonguldak Belediye Başkan Vekili Erol Yılmaz ve proje yetkilileri eşlik etti.
Vali Osman Hacıbektaşoğlu Asma mahallesinde karşılaştığı vatandaşlarımızla hasbihal etti, sağlıklı, huzurlu, mutlu bir yaşam diledi.
PROJE ZONGULDAK TURİZMİNE GÜÇ KATACAK
Zonguldak’ın merkez ilçeye bağlı Asma Mahallesi’ndeki Hazine adına kayıtlı 1619 ada, 18 parselin 10641,37 metrekarelik kısmının Zonguldak Milli Emlak Müdürlüğü’nce idareleri adına tahsis edilmişti.
Söz konusu taşınmaz üzerinde Karabük Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun 17.02.2009 tarih ve 1189 sayılı kararı ile tescil edilen endüstriyel amaçla inşa edilmiş Mekanizasyon Atölyesi ve eski Lavuar binası bulunmaktadır. Eski Üzülmez Atölyesi ile bir dönem Üzülmez Atölyesi Mekanizasyon binası olarak kullanılan eski Lavuar binasına işlev kazandırılarak, parsel üzerinde kamusal açık alanlar yaratmak suretiyle kent hayatına ve sosyal yaşama ivme kazandırılması amaçlanmıştır. 
Proje kapsamında; Tescilli Kültür Varlığı olan Üzülmez Eski Mekanizasyon Atölyesi ve eski Lavuar binasının rölöve, restitisyon ve restorasyon projeleri hazırlattırılmış, Karabük Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nca onaylanmıştır.
Restorasyon projesinde; eski Lavuar binasının Zonguldak Jeoparkı Ziyaretçi Merkezi, atölye binasının müze restoran olarak işlevlendirilmesi, atölye binası altında kafeterya ve hediyelik eşya dükkanları ile yöresel ürünler satış birimi, açık alanlarda ise çocuk parkı, otopark ve çok amaçlı gösteri alanı yapılması planlanmıştır.
Bu arada 14.07.2020’de ihale edilen projeye, 25.09.2020 tarihinde başlanmıştır. 2023 yılı sonu tamamlanması planlanan ve 22 milyon liraya mal olması beklenen ’Üzülmez Kültür Vadisi, Lavuar ve Atölye Binaları Koruma ve Yeniden İşlevlendirme Projesi’nin, ilimizin endüstriyel mirası olarak turizm sektörüne kazandırılacak.

Kaynak: Ender Yüksel