Zonguldak halkının en sevdiği yöresel yemeklerinin arasında yer alır. Zılbıt yemeği zılbıt denen ot dan yapılır ve binbir derde şifası olduğu uzmanlar tarafından birçok yerde dile getirilmiştir. 
Zılbıt yemeği Zonguldak adına ticaret ve sanayi odasına 07.08.2023 tarihinde tescillenmiştir. Ve 6769 sınai Mülkiyet Kanunu kapsamında korunmaya alınmıştır.
Zılbıt yemeği Yumurtalı ve yumurtasız olmak üzere genel anlamda iki çeşit yapılmaktadır. Yukarıda bahsettiğimiz zılbıt yemeğinin faydaları ise; Boğaz ağrılarına, öksürüğe iyi geldiği, şu zamanlarda çokça ihtiyaç duyduğumuz şey olan siniri ve gerginliği aldığı, vücudu toksinlerden arındığı bilinmektedir. Daha fazla uzatmadan sizleri zılbıt yemeği tarifi ile baş başa bırakıyorum. 
Malzemler;
-1 kilo Zılbıt otu
-5-6 damla limon
-Tuz
Yukarıdaki malzemeler ana malzemelerdir. Ve haşlanır 
Kavurmak için ise;
-1 adet soğan
-2 yumurta
-1 çay kaşığı pulbiber (istediğiniz baharat çeşidi olabilir)
-Sıvıyağ-tereyağı 
Hazırlanış;
Zılbıtı temizleyip, bol suda yıkayalım. Tencereye su koyalım, içerisine limonu ve tuzu ekleyelim. Su kaynadıktan sonra zılbıtı ekleyelim.Zılbıtın sapları yumuşayana kadar pişirelim. Sonra zilbitimizi suzelim. Tencereye sıvıyağ ekleyelim.Soğan ilave ederek kavuralım. Yumurtaları içerisine kıralım. Pulbiberini de ekledikten sonra süzdügünüz zılbıtları elinizle hafif sıkarak suyunu alalım ve tenceremize ekleyelim.İyice kavuralım. Ve servise hazır.
Afiyet olsun, bir başka yemek tarifinde görüşmek üzere.

Kaynak: Bülten