Zonguldak turizmine büyük bir değer daha kazandırılıyor. Üzülmez Kültür Vadisi, Lavuar ve Atölye binalarını koruma ve yeniden işlevlendirme projesinin tamamlanması ile birlikte bölgede büyük bir hareketlilik yaşanacak, Zonguldak turizmi bu proje ile birlikte daha da gelişecek.
PROJE’NİN 22 MİLYON LİRAYA MALOLMASI BEKLENİYOR
Zonguldak İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Ahmet Güral Karayılmaz, Üzülmez Kültür Vadisi, Lavuar ve Atölye Binaları Koruma ve Yeniden İşlevlendirme Projesi’nin turizm sektörüne kazandırılmasının heyecanını yaşadıklarını, Zonguldak Ticaret ve Sanayi Odası’nın da (ZTSO) burayı işletmek için müracaatta bulunduğunu belirtti.
TEK TALİPLİ ZONGULDAK TİCARET VE SANAYİ ODASI
İl Genel Meclisi’nin, bu yılın Kasım ayındaki toplantısında, Zonguldak Ticaret ve Sanayi Odası’nın ‘’Üzülmez Kültür Vadisi, Lavuar ve Atölye Binaları Koruma ve Yeniden İşlevlendirme Projesi’’ni işletmek isteğini görüşerek olumlu ya da olumsuz yönde büyük olasılıkla karara bağlayacağına dikkati çeken Karayılmaz, ‘’Zonguldak Belediyesi de buranın işletilmesine talip olmuştu, ancak sonradan vazgeçti. Buranın şu anda tek taliplisi ZTSO’dur, İl Genel Meclisi’nin önümüzdeki ay yapacağı toplantıda konuyu ele alarak karara bağlaması beklenmektedir’’ dedi.
“MİRASIN ZONGULDAK’DA KAZANDIRILMASINDAN GURURLUYUZ”
Ahmet Güral Karayılmaz, “Söz konusu taşınmaz üzerinde Karabük Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun 17.02.2009 tarih ve 1189 sayılı kararı ile tescil edilen endüstriyel amaçla inşa edilmiş Mekanizasyon Atölyesi ve eski Lavuar binası bulunmaktadır. Eski Üzülmez Atölyesi ile bir dönem Üzülmez Atölyesi Mekanizasyon binası olarak kullanılan eski Lavuar binasına işlev kazandırılarak, parsel üzerinde kamusal açık alanlar yaratmak suretiyle kent hayatına ve sosyal yaşama ivme kazandırılması amaçlanmıştır.
Proje kapsamında; Tescilli Kültür Varlığı olan Üzülmez Eski Mekanizasyon Atölyesi ve eski Lavuar binasının rölöve, restitisyon ve restorasyon projeleri hazırlattırılmış, Karabük Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nca onaylanmıştır.
Restorasyon projesinde; eski Lavuar binasının Zonguldak Jeoparkı Ziyaretçi Merkezi, atölye binasının müze restoran olarak işlevlendirilmesi, atölye binası altında kafeterya ve hediyelik eşya dükkanları ile yöresel ürünler satış birimi, açık alanlarda ise çocuk parkı, otopark ve çok amaçlı gösteri alanı yapılması planlanmıştır.
Bu arada 14.07.2020’de ihale edilen projeye, 25.09.2020 tarihinde başlanmıştır. 2023 yılı sonu tamamlanması planlanan ve 22 milyon liraya mal olması beklenen ’Üzülmez Kültür Vadisi, Lavuar ve Atölye Binaları Koruma ve Yeniden İşlevlendirme Projesi’nin, ilimizin endüstriyel mirası olarak turizm sektörüne kazandırılmasının heyecanını yaşıyoruz, kentimizin yanı sıra ülkemiz turizmine hayırlı olmasını diliyorum.’’ dedi.