Zonguldak'ın düşman işgalinden kurtuluşunun 102'inci yıldönümünde Zonguldak Valiliği önünde kutlama programı düzenlendi.

Programa, Zonguldak Valisi Mustafa Tutulmaz, Zonguldak Belediye Başkan Vekili Yusuf Deniz,  İl Jandarma Komutanı kıdemli Albay Cezmi Yalınkılıç, İl Emniyet Müdürü Fahri Aktaş, ZBEÜ Rektörü Prof. Dr. İsmail Hakkı Özölçer,  GMİS Genel Başkanı Hakan Yeşil, Gaziler Derneği Başkanı Necmettin Çantaş, siyasi partilerin temsilcileri, daire müdürleri, öğretmenler, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.

Zonguldak Belediye Başkan Vekili Yusuf Deniz'in  Atatürk anıtına çelenk sunmasının ardından saygı duruşunda bulunulup İstiklal Marşı okunarak şanlı bayrağımız göndere çekildi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Zonguldak'ın kurtuluş yıl dönümüne ilişkin gönderdiği mesajı okudu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "İstiklal mücadelesi, vatanı canlarından üstün tutan kahramanlıklarıyla tarihe mal olan tüm şehitlerimizin ve gazilerimizin emsalsiz fedakarlıkları, aziz milletimizin bağımsızlığına ve özgürlüğüne sahip çıkma kararlılığı sayesinde zafer neticelenmiştir. Böyle kutlu bir anlayışla, kadim medeniyetimizin mirası üzerine kurulan cumhuriyetimizi kazanımlarıyla korumak, yaşatmak, muhakir medeniyetler seviyesinin üstüne çıkarmak, yeni başarılarla, daha da güçlendirmek suretiyle geleceğe taşımak için Büyük bir azimle çalışmaya devam ediyoruz. Bu inançla İstiklal Savaşımızın bütün kahramanlarını saygı ve rahmetle anıyorum. Zonguldak'ın bu gurur gününü tekrar kutluyor, tüm vatandaşlarımızı en kalbi duygularımla selamlıyorum." dedi.


Zonguldak Belediye başkan vekili Yusuf Deniz ile yaptığı konuşmada şunları söyledi:

"Zonguldak’ın Düşman İşgalinden Kurtuluş’unun 102’nci yıl dönümünde sizlerle bir arada olmaktan dolayı büyük mutluluk ve onur duyuyorum. 

Kıymetli Hemşehrilerim, 

Şüphesiz, en değerli hazine vatan toprağıdır. Ulusumuz, Anadolu'da ulusal kurtuluş ve bağımsızlık hareketi başlatmış ve uzun süren mücadeleler vermiştir. İşte tam da 102 yıl önce bugün Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları tarafından Fransız işgalinden kurtarılan şehrimiz, Birinci Dünya Savaşı’ndan sonra vatan topraklarının işgali sırasında taş kömürünün önemini bilen Fransızlar tarafından işgal edilmişti. Zonguldak halkının, milli birlik ruhu karşısında Fransızlar, 21 Haziran 1921’de şehri terk etmişlerdir. Zonguldak, 1 Nisan 1924’te vilayet olmuş ve ‘Cumhuriyet sonrası kurulan ilk il’ olma unvanını almıştır. 

Emeğin, emekçinin ve enerjinin başkenti ilimizin, her bir karış toprağında alın teri ve emek vardır. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün ilimizi ziyareti sırasında ifade ettiği gibi; ‘Zonguldak’ın derin toprakları altındaki servet-i madeniye ne kadar kıymetli ise, bizim nazarımızda Zonguldak’ta o kadar çok kıymetlidir.” sözleri ile de bu kıymeti ifade etmiştir. 

Kıymetli Hemşehrilerim, 

İlimiz kömürle var oldu, hayat buldu ve şimdi de enerji kenti olma vasfıyla tüm Türkiye’ye güç vermeye hazır bir şehir haline gelmiştir. 21 Nisan’da ülkemizin enerji bağımsızlığı yolunda tarihi bir adımı olan Karadeniz gazının devreye alınması törenine hep birlikte şahitlik ederek, bu gururu milletçe yaşadık. 

Artık şehrimizin, Türkiye’nin enerji geleceğinde çok önemli bir rol oynayacağına yürekten inanıyor, yine bir doğal enerji kaynağı olan kentimiz ile ülke ekonomisinin lokomotifi olma onurunu yaşıyoruz. 

Bu vesile ile Karadeniz’in derinliklerinde bulduğumuz yerli ve milli gazın ülkemize ve aziz milletimize hayırlara vesile olmasını temenni ediyorum. 
Milletimizin iradesi ile yanan bu ateş, Türkiye Yüzyılı’nda her evi her yüreği ısıtsın, önümüzü aydınlatsın inşallah. 

Kıymetli Hemşehrilerim;
Değerli Konuklar, 

Bu güzel coğrafyanın emsalsiz güzelliklerini bünyesinde barındıran, yeraltı zenginlikleriyle Türkiye’yi ısıtan şehrimizin, omuzlarına yüklediği değişim ve gelişim ivmesinin paydaşı olmak için Zonguldak’ımıza değer katan hizmetlerimize yenilerini de ekleyerek, tarihi misyonumuzu el birliği ve dahası gönül birliği ile ilimizi örnek bir şehir haline getirmeye gayret ediyoruz.  

Görev süremiz boyunca, ilk günkü heyecanımızı ve azmimizi kaybetmeden aksine daha da artırarak şehrimizin ihtiyaçlarını belirledik ve bu doğrultuda çalıştık. 

Sosyal belediyecilikte ilkleri gerçekleştirdiğimiz çalışmalarımız ile çözüm odaklı hizmetlerimizin şehrimizin her noktasına ulaştığı, yaşam kalitesi yüksek bir kent oluşturma gayretimizle beraber kent estetiğini geliştirecek düzenlemeler yaparak, Türkiye Yüzyılı’nda da şehrimizi yepyeni bir görünüme kavuşturmaya devam edeceğiz. 

Bu duygu ve düşüncelerle, 21 Haziran Zonguldak’ın Düşman İşgalinden Kurtuluş’unun 102’nci yıl dönümünü ve Uzun Mehmet’i Anma Günü’nü canıgönülden kutluyor, Uzun Mehmet başta olmak üzere, kahramanlıklarıyla tarihe mâl olan Aziz Şehitlerimizi ve bu uğurda can veren tüm maden şehitlerimizi saygı ve rahmetle anıyor, hepinizi muhabbetle selamlıyorum."

Deniz'in konuşmasının ardından bir öğrenciler şiir okurken bazı öğrenciler de gösteri yaptı. Program, protokol, öğrenciler, öğretmenlerin toplu fotoğraf çekimi ile son buldu.
Daha sonra ödül töreni gerçekleştirildi.


Vali Mustafa Tutulmaz, Zonguldak'ın kurtuluşu temalı düzenlenen yarışmada dereceye giren öğrencilere ödül verdi.
(Haber-Ercan Demir)

Editör: Oğulcan Öz