Kozlu ilçesine bağlı , Zonguldak Merkez İlçeye yaklaşık 46 dk uzaklıkta olan Ebegümeci köyü 1912 kayıtlarında Ebegümeci olarak geçmekte. Zonguldak ağzı ile Ebegömeci aslında bir bitkidir. Yöreye ait olarak bilinen bu otun bölgede yemeği de yapılır. 1962 yılında Türkçe telaffuzu ile düzeltilerek Ebegümeci olarak değiştirildi.
Köy yaklaşık 60 haneli 2021 itibari ile nüfusu 255 kişidir. 1985'te köyün nüfusu 1393 kişi olarak gözükmekte. 1990 yılında 1490 nüfuslu olan köy bir sonraki sayımda birden yarı yarıya düşmüş. Herhalde bunun nedeni 1991 İşçi grevinden sonra ,maden ocaklarında çalışan  ve sonrasında toplu emekli yapılan işçilerin başka yerlere göçtüğü anlaşılıyor.
325 metre yükseklikte olan köy dağ yamacında kurulmuştur.
Köylerimizin çoğu merkezlere uzaklığı göze alındığında kendi kendine yetebilen köyler olduğu anlaşılır. Köyün adına bakıldığında yöresel bir isim olduğuna da belli eder.
Köyün geleneksel yemekleri : Başta tabi ki Ebegümeci, karamancar, gabuklubakla, tarhana çorbası  Keşkek, mısır malayı, darı mancarı, sirken mancarı, taneli- kabak, Hübbülü,patates. Tatlılardan: Kabaklı gözleme,hoşaf (komposto),pestil, 
Zonguldak'ın yerli bitkisi ebegümecidir. Ebegümeci Zonguldak'ta bir köy ismidir.

Hayati Yılmaz ile
Zonguldak Tarih

Kaynak: Haber Merkezi