Jeoloji Mühendisleri Odası Zonguldak İl Temsilcisi İbrahim Efe, 6 Şubat tarihinde Kahramanmaraş Merkezli meydana gelen ve 10 ilimizi etkileyerek büyük yıkımlar ve felakete yol açan, binlerce insanımızın yaşamını yitirmesine ve yaralanmasına sebep olan depremin nedenleri ve sonuçları üzerine önemli ve çarpıcı açıklamalarda bulundu.
Jeoloji Mühendisi Odası Zonguldak İl Teemsilcisi İbrahim Efe Kahramanmaraş'taki depremin ülkemiz için milat olacağını. Zonguldak'ta da deprem riski haritasının değişeçeğini söyledi.
Açıklamalarında, Zonguldak'ta Kozlu, Kilimli, Devrek, Çaycuma ilçelerinin hem faylara yakın, hem de alüvyon zemin üzerinde bulunduğuna dikkat çeken İbrahim Efe, depremde meydana gelen yıkımların çoğunun doğru-dürüst zemin etüdü yapılmayışından kaynaklandığını belirterek, bundan sonra inşaat projelerinde güvenlik serisinin yükseltileceğini söyledi.
Karadeniz illerinin deprem yönünden riskinin daha az olduğunu söylemenin yanlış olduğunu ifade eden İbrahim Efe, belediyelerin lse yeni imar planlarını zemin etüdlerine göre düzenleme si gerektiğini ifade etti.
Jeoloji Mühendisleri Odası Zonguldak İl Temsilcisi İbrahimEfe, Kanal Z'de Neriman Dengiz'en hazırlayıp sunduğu canlı yayın programındaı deprem ve sonuçları hakkındaki görüşlerini şöyle açıkladı :
BÜYÜK DEPREM BÜYÜK KAYIPLARA ve ACILARA NEDEN OLDU
Kahramanmaraş'ta bu kadar büyük bir deprem beklenilmediğini ve etkisinde büyük olduğunu ifade eden Jeoloji Mühendisleri Odası İl Temsilcisi İbrahim Efe, "Bu bölgede o kadar büyük bir deprem biz uzmanlar tarafından beklenmiyordu. Ve bu kadar büyük bir deprem olunca da yıkımı da büyük oldu. Almanya'nın toplam büyüklüğü kadar bir alan, 10 tane ilimizi harabeye çevirdi. Böyle büyük depremlerden sonra artçılar uzun sürüyor ve çok büyük bir deprem olduğu için 6.5 ‘e kadar çıkan artçı depremlerde meydana geldi.
Maalesef bu yaşadığımız deprem bütün ülkemizi yasa boğdu, büyük yıkımlara yol açtı. Kahramanmaraş depremi bundan sonraki süreçte her şeyimizi ve tüm yönetmeliklerle değiştirecek bir depremdir. Depremde yaşamını yitiren vatandaşların acısını biz burada hepimiz yaşıyoruz" dedi.
KITALAR BİRBİRİNDEN AYRILDI.
Kahramanmaraş'taki depremin karada olma sebebiyle etkisinin ölümcül ve yıkıcı olduğunu ifade eden jeoloji mühendisi odası temsilcisi İbrahim Efe," Depremle ilgili Kahramanmaraş'taki deprem fayı ile ilgili çalışmalar devam ediyor. Dünyada çok büyük depremler oluyor 9-9,5 şiddetinde deprem oluyor ancak bunlar derin depremler oluyor, karada değil. Dolayısıyla etkisi daha az oluyor ancak karadaki depremler çok daha etkili olur.
Kahramanmaraş depremi ile birlikte birkaç kıta parçası orada ayrılmış durumda şu anda ve aynı gün içerisinde çok büyük ikinci depremi yaşadık.
Kahramanmaraş depremi kıta kabuğunda oluşan en büyük depremdir. Depremle yaşamaya her ne kadar alışkın bir de ülke de olsak bu büyük depreme hazırlıksız yakalandık." dedi.
JAPONYA'DAKİ YAPILARIN DEPREMDEN ETKİLENMEMESİNİN SEBEBİ ÇELİK AĞIRLIĞI OLMASIDIR
Jeoloji Mühendisleri Odası temsilcisi Efe,
Japonya'daki binaların depremden etkilenmemesinin sebebinin ise çelik ağırlıklı olmasından kaynaklandığını ifade etti.
BU DEPREM ÜLKEMİZ İÇİN BİR MİLAT OLACAKTIR
Kahramanmaraş'ta meydana gelen depremin ülkemiz için bir milat olacağını ifade eden İbrahim Efe, "Toplumsal olarak olayları çok çabuk unutuyoruz en son Düzce depremini yaşadık. Ama deprem unutulmamalıdır maalesef bir iki ay sonra bu depremi de unutacağız. Bu tür olayları çok çabuk unuttuğumuz için bir türlü önlem alamıyoruz bireysel olarak da önlem alamıyoruz.
İnşallah bundan sonra bu büyük depremi unutmadan ders almalıyız bu deprem ülkemiz için bir milat olacaktır."ifadesini kullandı.
KAHRAMANMARAŞ DEPREMİNDEN SONRA ZONGULDAK'IN DEPREM RİSK HARİTASI DEĞİŞECEK, DEPREM YÖNETMELİKLERİ DEĞİŞECEK
Kahramanmaraş'ta meydana gelen büyük depremden sonra Zonguldak'ın da deprem risk haritasının değişeceğine dikkat çeken Jeoloji Mühendisi Odası İl Temsilcisi İbrahim Efe sözlerine şu şekilde devam etti:
"Zonguldak 2.derecede deprem tehlikesi olan bir alan olarak görülüyor ama bu son depremden sonra , bizim risk haritamızda değişecektir diye düşünüyorum . Yönetmeliklerin üzerinde de bir ivme geldiği için yıkım varsa çok büyük oldu , biz 2. derecede deprem bölgesindeyiz ama bunu güvenerek hareket etmemeliyiz kesinlikle garantisi yok. Artık böyle bir depremden sonra deprem risk haritamız ve ivme değerlerimiz de değişecektir , projeler de artık katsayılar yükselecektir daha güvenli seviyeye yükseltilecektir"
İNŞAAT PROJELERİNDE DEPREM RİSK GÜVENLİĞİ ARTTIRILACAK
İbrahim Efe, "Artık deprem risk haritamıza ivme değerlerimize değişecek inşaat projelerinde güvenlik serisi daha da yükseltilecektir öyle olması da gerekiyor." dedi.
DEVREK VE ÇAYCUMA GEREDE'DEKİ DEPREM FAYINA YAKIN..
Zonguldak'ın zemini hakkında da önemli açıklamalarda bulunan jeoloji mühendisi odası İbrahim Efe şunları kaydetti:
"Zonguldak Merkez'de Ereğli'de ve bazı ilçelerde zemin sağlam ama Kozlu, Devrek ve Çaycuma faylara daha yakın hem de zeminleri alüvyon zemini üzerinde. Kilimli ‘ nin merkezi Alüvyon ve Kozlu’ nun da sahile yakın kısımları Alüvyon zemin üzerinde.
Çaycuma ve Devrek'te daha sıkıntılı zeminler var onlar biraz daha fay hatlarına yakın durumdalar . 1940'da deprem meydana geldi , merkez üssüne ne kadar yakın olursa risk de o kadar fazla olur.”
BELEDİYELER İMAR PLANLARINI ZEMİNE GÖRE YAPMALIDIR.
Jeoloji mühendisi Odası temsilcisi İbrahim Efe belediyelere imar planlarını zemine göre yapmaları gerektiği uyarısında bulunarak sözlerine şu şekilde devam etti:
"Zemine göre imar planları yapılmalıdır. Belediye imar planlarında hiçbir tanesine doğru dürüst sondaj ve zemin etüdü yapılmamıştır. Alüvyon zeminlere daha çok kat veriliyor, kaya zemirlere daha az kat veriliyor bu yanlıştır buna dikkat edilmelidir."
TOKİ SAĞLAM ZEMİNE VE YÖNETMELİKLERE UYGUN ŞEKİLDE İNŞAAT YAPIYOR..
Jeoloji Mühendisleri Odası il temsilcisi İbrahim Efe programda çarpıcı açıklamalarını şu şekilde sürdürdü:
"Zemine uygun yapı yapmadığımız sürece bunları yaşamaya devam edeceğiz.
TOKİ'nin evleri yıkılmadı neden çünkü sağlam zeminlere bina yapıyorlar radial temel sistemini kullanıyorlar yönetmelikleri uygun şekilde yapıyorlar. Bu depremde TOKİ binaları sağlam kaldı diğerleri yıkıldı.
BUNDAN SONRA İNŞAATLA İLGİLİ TÜM BİRİMLER KENDİLERİNE ÇEKİ DÜZEN VERECEK..
Bu deprem milat olacak yönetmeklerde değişecek. Inşaatla ilgili tüm birimler kendilerine bundan sonra daha da şekil düzen vereceklerdir.
KARADENİZ'DEKİ İLLER DEPREM YÖNÜNDEN DAHA RİKSSİZ DİYE DÜŞÜNMEK YANLIŞ..
Zonguldak'ı etkileyen Bolu, Düzce, Adapazarı, Gölcük depremindeki Ereğli Kaymakamlık binası zarar görmüştü, yani bizi etkilemeyecek diye bir şey yok. En yakın faylar burada.
Karadeniz'deki iller deprem yönünden daha risksiz diye bir algıya kapılmak son derece yanlış olduğunu vurgulayan İbrahim Efe, konuyla ilgili görüşlerini şöyle açıkladı :
(HABER-NERİMAN DENGİZ )