Zonguldak Baro Başkanı Türker Kapkaç Zonguldak Merkez, Kozlu, Kilimli, Ereğli, Alaplı, Devrek ve Gökçebey’den 2018-2022 yıllarını kapsayan 5 yılda adli yardım için başvuran 1934 kişiden 1349 tanesin başvurusunun kabul edildiğini, 585 tanenin ise reddedildiğini açıkladı.
2023 YILININ İLK 9 AYINDA 201 BAŞVURU YAPILDI
Öte yandan 2023 yılının ilk 9 ayında adli yardım için başvuran 201 kişiden 93’ü kabul edildi, 108’i reddedildi.
Zonguldak Baro Başkanı Türker Kapkaç, yaptığı açıklamada, Zonguldak Barosu Adli Yardım Bürosu’nun, bireylerin hak arama özgürlüklerinin önündeki engelleri aşmak ve bu özgürlüğün kullanımındaki eşitliği sağlamak üzere avukatlık ücretini ve yargılama giderlerini karşılama olanağı bulunmayanların avukatlık hizmetlerinden yararlanmasını sağlamayı amaçladığını söyledi.
‘’YOKSUL VATANDAŞLARIN HAK ARAMA HÜRRİYETİNİ KULLANABİLMELERİ SAĞLANMAKTA’’
Büronun, avukatlık hizmetinden yararlanmaya ekonomik gücü olmayan bireylere gerekli hukuki başvurularını yapabilmeleri ve davalarını açabilmeleri için tam anlamıyla bir hukuki yardım sunmaya çalıştığına belirten Zonguldak Baro Başkanı Türker Kapkaç, şunları söyledi: “Bu süreç içinde başvurucuların hak ararken karşılaştıkları zorluklar, görevli avukatlarımız aracılığıyla çözülmeye çalışılmaktadır. Kaliteli bir hukuki yardım sunmayı amaçlayan Adli Yardım Bürosu, çalışmalarını ve altyapısını da bu şekilde oluşturmaktadır.
Dava açmak isteyen ya da açılmış davada taraf olup kendini avukatla temsil ettirecek ekonomik gücü olmayan vatandaşlarımıza, şartların oluşması halinde baromuz Adli Yardım Bürosu tarafından avukat atanmaktadır. Böylece yoksul vatandaşların da hak arama hürriyetini tam olarak kullanabilmeleri sağlanmakta, hukuki sorunlarında ekonomik koşullarından kaynaklanan olumsuzluklar giderilmeye çalışılmaktadır.’’
“BAŞVURULARIN ŞAHSEN YAPILMASI ŞART’’
Başkan Kapkaç, “Avukatlık Kanunu’nun adli yardım hakkındaki 176. ve devamı maddeleri gereğince baromuz bünyesinde Adli Yardım Bürosu kurulmuş ve çalışmalarını sürdürmektedir. Adli yardım Büromuz hem ilçelerden gelen talepleri, hem de merkeze başvuranların taleplerini değerlendirmektedir. Başvurucuyla başvuru esnasında ilk görüşme ve inceleme adli yardım büro görevlilerince yapılmakta, hukuki problem tespit edilmektedir. Adli Yardım hizmetinden yararlanmak isteyen başvuru sahiplerine başvuru formu verilmekte ve belediyeden alınacak emlak kaydı, tapu sicil müdürlüğünden gayrimenkul kaydı, sosyal güvenlik kurumu sicil kaydı, emniyet müdürlüğü araç kaydı, vergi dairesi levha sorgusu, BDDK mevduat/katılım fonu ve BES sorgusu, nüfus kayıt örneği ve muhtardan fakirlik belgesi, nüfus kayıt örneği gibi evraklar istenmektedir. Adli Yardım Bürosu Başkanı, başvuruları değerlendirerek adli yardım başvurusunu kabul veya reddetmektedir.
Hizmet kalitesini arttırmak amacıyla gönüllülük esasına göre oluşturulan adli yardım sicilinde görevlendirme yapılırken, başvurunun niteliğine göre bir usul benimsenmiştir. Örneğin Türk Medeni Kanunu’nda öngörülen tedbirlerden ayrı olarak 6284 sayılı yasanın uygulanması gereken acil durumlarda adli yardım sicilinde bulunan avukatların mümkün oldukça ivedilikle görevlendirilmesine dikkat edilmektedir. Adli yardıma yapılan başvuruların kural olarak şahsen yapılması gerekmektedir. Ancak kişi çok hasta, çok yaşlı, cezaevinde vs. nedenlerle şahsen başvuru yapamayacak durumda ise vasisi aracılığıyla başvuru yapabilecektir. Adli Yardım Bürosu, hafta içi her gün hukuki yardıma ihtiyacı olup avukatlık hizmetinden yararlanmak için maddi olanağı bulunamayanlara merkez ve ilçe bürolarıyla hizmet sunmaktadır.
Büromuz, şahsi başvuruların yanı sıra HMK 334. Maddesi gereği mahkemelerden gelen ve avukat vekalet ücreti yönünden adli yardım talebi kabul edildiği bildirilen görevlendirme taleplerini de başvurucuya dair mali durum araştırması yapmaksızın yerine getirmektedir” dedi.
ADLİ YARDIM NEDİR?
Adli yardım, hukukî himaye ihtiyacı olup da, avukatlık hizmetinden yararlanacak düzeyde ekonomik olanağı bulunamayanlara devlet tarafından sağlanan hizmettir. Adli yardımdan yararlanmak için ekonomik düzeyin belgelenmesi gerekmektedir.
“ADLİ YARDIM”DAN KİMLER YARARLANABİLİR?
Kendisinin ve ailesinin geçimi bakımından önemli bir zarurete düşmeksizin avukatlık ücretleri ile yargılama giderlerini karşılaması mümkün olmayan ve adli yardıma konu isteminde haklı olan başvuru sahipleri adli yardımdan yararlanabiliyor.